Στρώνουν χαλί για μουφτήδες στη Θράκη με δόλωμα τη Χάλκη !
Χαλί για την επαναφορά των αιτημάτων της σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης καθώς και για την προσπάθεια να εντάξει στη διμερή ατζέντα τη λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα στρώνει η Αγκυρα με την «ιδιωτική» επίσκεψη του τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς στην Αθήνα και στην Κομοτηνή την ερχόμενη εβδομάδα.
Για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς προϊδέασε χθες με δηλώσεις τόσο ο Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και ο Ε. Μπαγίς, οι οποίοι στην ουσία επανέλαβαν το επιχείρημα περί αμοιβαιότητας δηλώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να... ενθαρρύνει την Τουρκία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης προχωρώντας σε κινήσεις καλής θέλησης στη Θράκη.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας που μιλά για προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει τη συμμόρφωσή της με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «αντικείμενο διακρατικής διαπραγμάτευσης».
Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας που μιλά για προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει τη συμμόρφωσή της με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «αντικείμενο διακρατικής διαπραγμάτευσης».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά θέτει τα αιτήματά της ως προαπαιτούμενα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που αυτά εκφράζονται δημοσίως μετά την εφαρμογή του νόμου για την πρόσληψη ιεροδιδασκάλων στα σχολεία της μειονότητας, που προκάλεσε τη λυσσαλέα αντίδραση κύκλων του τουρκικού προξενείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική δυσφορία εκφράστηκε πρόσφατα και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο Α. Νταβούτογλου δεν επανέφερε τυχαία το θέμα της εκλογής του μουφτή με πρόσχημα τη μη συμπερίληψη της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο πακέτο εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέφερε το ζήτημα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρα στην οποία ο ιερέας μιας θρησκείας να διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας». Επανήλθε μάλιστα στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να εμφανιστεί ως προστάτιδα του μουσουλμανικού στοιχείου στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι χιλιάδες μουσουλμάνοι ζουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη χωρίς να υπάρχουν τεμένη.
Ο ΜΠΑΓΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Ερωτηματικά εγείρει και ο χρόνος που επέλεξε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να πραγματοποιήσει «ιδιωτική», όπως χαρακτηρίζεται, επίσκεψη σε Αθήνα και Κομοτηνή, με συνοδεία 21 ατόμων.
Στη συνέχεια ο Ε. Μπαγίς θα μεταβεί στην Κομοτηνή. Εκεί, πηγές αναφέρουν ότι έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους ψευδομουφτήδες και ειδικά με τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Σημειώνεται ότι ο Μέτε είχε προχωρήσει σε σταυροφορία εναντίον του νόμου για την πρόσληψη ιμάμηδων στα σχολεία της μειονότητας. Σημειώνεται, πάντως, ότι χθες αναρτήθηκαν οι επίσημοι πίνακες πρόσληψης των 63 ιεροδιδασκάλων, οι οποίοι θα αρχίσουν να υπογράφουν εννεάμηνες συμβάσεις.
Ο Ε. Μπαγίς έδωσε μια πρόγευση της ατζέντας που θα θέσει σε Αθήνα και Κομοτηνή, μιλώντας χθες από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε δε τα περί αναγκαιότητας για αμοιβαία βήματα καλής θέλησης. Σε αυτά συμπεριέλαβε το θέμα του τεμένους, καθώς και του μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα.
Διμερείς συναντήσεις
Σε μια προσπάθεια να επενδυθεί με θεσμικό μανδύα η επίσκεψή του – την ημέρα που ο Ευ.. Βενιζέλος και ο Αντ. Σαμαράς θα αναχωρούν για το Ισραήλ – ο Εγκεμέν Μπαγίς (επάνω) θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη
Τα Νέα. (Έντυπη έκδοση)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου