Συγκρατημένη αντίδραση από την Άγκυρα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις


Την απόφαση για άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. και Τουρκίας, χαιρέτησε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.



Ο Εγκεμέν Μπαγίς σχολίασε πως πρόκειται για μια «θετική εξέλιξη που είναι καθυστερημένη», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο έδωσαν το πράσινο φως για να ανοίξει, στις 5 Νοεμβρίου, το κεφάλαιο 22 των διαπραγματεύσεων που αφορά την περιφερειακή πολιτική.

Η επίσημη απόφαση είχε ληφθεί τον Ιούνιο και μετά αναβλήθηκε, κυρίως υπό την πίεση της Γερμανίας, εξαιτίας της καταστολής από τις τουρκικές αρχές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι εκλογές στη Γερμανία έχουν τώρα περάσει», επισήμανε επίσης ο Μπαγίς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε πλέον «να πείσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να άρει τα εμπόδια για να ανοίξουν» άλλα δύο κεφάλαια που αφορούν στα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, έχουν ανοίξει 13 και μόνον ένα έχει ως τώρα καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις