H Ελβετία προετοιμάζεται για... γαλλική επέμβαση

Στρατιωτική άσκηση για τον κίνδυνο ενδεχόμενης επίθεσης από τη… Γαλλία, διεξήχθη στην Ελβετία τον Αύγουστο όπως αποκαλύπτεται. Το σενάριο προέβλεπε γαλλική επέμβαση προκειμένου να...ανακτηθούν θησαυροί, ενώ διαψεύστηκε πως είχε να κάνει με την πρόσφατη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για φορολογικά θέματα.

Όπως αναφέρει το BBC η Ελβετία δεν έχει βρεθεί σε κατάσταση πολέμου εδώ και 200 χρόνια. 


Η άσκηση έγινε με την «υπόθεση» πως η Γαλλία είχε διασπαστεί σε διάφορες περιοχές, μετά από έντονη οικονομική και κοινωνική κρίση. Μία από αυτές τις φανταστικές περιοχές, η Σαονία, αποφάσισε να επέμβει στην Ελβετία για να πάρει πίσω χρήματα που διατηρούνται σε ελβετικές τράπεζες.

«Γεγονός παραμένει πως το σενάριο δημιουργήθηκε εν μέσω μίας αληθινής διαμάχης μεταξύ της Γαλλίας και της Ελβετίας, σχετικά με ζητήματα φοροδιαφυγής και ελέγχου κονδυλίων γάλλων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες. Αυτό, λέει ο ελβετικός στρατός, είναι απλή σύμπτωση» αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC.

Η ίδια αναφέρει πως τα θέματα που επιλέγονται για τις ελβετικές στρατιωτικές ασκήσεις εμφανίζονται πάντα «πονηρά» συνδεδεμένα με την επικαιρότητα. Για παράδειγμα το περυσινό θέμα ήταν ηκατάρρευση του ευρώ, ακολουθούμενη από χάος που θα έφερνε ένα μεγάλο κύμα προσφύγων στην Ελβετία.
nooz.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις