Σάλος στη Γαλλία για τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων γάλλων πολιτών από την NSA

Σάλος στη Γαλλία για τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων γάλλων πολιτών από την NSA
Σε τεντωμένο σχοινί είναι πλέον οι διπλωματικές σχέσεις της Γαλλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις αποκαλύψεις τη Δευτέρα της εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με τις οποίες η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) κατέγραφε τεράστιο αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών γάλλων πολιτών. «Σοκαρισμένος» δήλωσε από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται, ο γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε για εξηγήσεις τον αμερικανό πρεσβευτή στο Παρίσι. 


Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για ένα άλλο θέμα, αυτό της απέλασης της μαθήτριας Ρομ στο Κόσσοβο, πρώτος έσπευσε να δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1 ότι οι αποκαλύψεις της Le Monde προκαλούν «σοκ» και «απαιτούν εξηγήσεις».

Αργότερα ο Πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό, δήλωσε: «Είναι απίθανο μια χώρα σύμμαχος, όπως οι ΗΠΑ, να μπορεί σε τέτοιο σημείο να κατασκοπεύει ιδιωτικές επικονωνίες που δεν έχουν καμιά στρατηγική δικαιολογία, καμιά δικαιολογία εθνικής άμυνας». Σε ερώτηση αν θα απευθυνθεί ο ίδιος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο Ζαν Μαρκ Ερό είπε ότι θα αφήσει αυτό το ζήτημα στον Πρόεδρο Ολάντ: «Αφήνω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη φροντίδα να λάβει τα μέτρα που επιβάλλονται, αλλά είναι πρόδηλο ότι επιβάλλονται πρωτοβουλίες και θα αναληφθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

H απάντηση του Λευκού Οίκου στις διαμαρτυρίες της Γαλλίας, το βράδυ της Δευτέρας, υπήρξε λιτή και αφοπλιστικά κυνική: Ολες οι χώρες κάνουν παρακολουθήσεις, όλες παρακολουθούνται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, οι οποίες προέρχονται από τα στοιχεία του πρώην συνεργάτη της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, μόνο σε διάστημα 30 ημερών - από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 και τις 8 Ιανουαρίου 2013 - η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ κατέγραψε 70,3 εκατομμύρια δεδομένα τηλεφωνικών επικοινωνιών γάλλων πολιτών!

H Le Monde τιτλοφόρησε το σχετικό αποκαλυπτικό άρθρο με τον λιτό, ξεκάθαρο και συγκλονιστικό τίτλο:«Πώς η NSA κατασκοπεύει τη Γαλλία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η NSA κατέγραφε όχι μόνο τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και αποστολές μηνυμάτων SMS όταν σε αυτά εντοπίζονταν λέξεις-«κλειδιά».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που απέσπασε από την βάση δεδομένων της NSA ο Σνόουντεν, οι τηλεφωνικές συνομιλίες γάλλων πολιτών παρακολουθούνταν συστηματικά. Η Le Monde κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, στα οποία περιγράφονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση απόρρητων πληροφοριών ή απλά των προσωπικών δεδομένων του γαλλικού λαού. Κάποια στοιχεία από τις πληροφορίες σχετικά με αυτές τις υποκλοπές έχουν αναφερθεί τόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Der Speigel, όσο και της βρετανικής The Guardian, αλλά κάποια άλλα δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει κι ένα γράφημα το οποίο περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών - από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013 - περίπου 70,3 εκατ. καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.

Η υπηρεσία αυτή διαθέτει πολλές μεθόδους συλλογής δεδομένων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.

Προφανώς, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς αποθηκεύει το αρχείο συνομιλιών του κάθε στόχου.

Αυτές οι παρακολουθήσεις καταγράφονται με τον κωδικό US-985D. Η ακριβής εξήγηση αυτού του κωδικού δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα από τα έγγραφα του Σνόουντεν ούτε από τα πρώην μέλη της NSA. Συγκριτικά, οι κωδικοί που χρησιμοποίησε η NSA για τον ίδιο τύπο παρακολούθησης με στόχο τη Γερμανία ήταν US-987LA και US-987LB.

Τα «τρίτα πρόσωπα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η σειρά κωδικών αντιστοιχεί σε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν «τρίτα πρόσωπα», μία κατηγορία όπου ανήκουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και το Βέλγιο. 

Η κατηγορία «δεύτεροι συμβαλλόμενοι», γνωστή και ως τα «πέντε μάτια», αφορά τις αγγλόφωνες χώρες – παραδοσιακές συμμάχους της Ουάσινγκτον δηλαδή τις Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Η κατηγορία του «πρώτου συμβαλλόμενου» αφορά τις 16 αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από τις οποίες ως πιο σημαντική έχει αναδειχθεί η NSA, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Το γράφημα της NSA εμφανίζει κατά μέσον όρο τρία εκατομμύρια υποκλοπές δεδομένων ημερησίως με σχεδόν επτά εκατομμύρια στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και 7 Ιανουαρίου 2013. Αλλά μεταξύ 28 και 31 Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αυτή η παύση θα μπορούσε να αποδίδεται στον χρόνο που χρειάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 το αμερικανικό Κογκρέσο για την αναθεώρηση της παραγράφου 702 του νόμου που αφορά την ηλεκτρονική κατασκοπεία στο εξωτερικό.

Ενα από τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde επισημαίνει ότι κατά το διάστημα 8 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου 2013, η NSA συγκέντρωσε σε ολόκληρο τον κόσμο 124,8 δισεκατομμύρια τηλεφωνικά δεδομένα και 97,1 δισεκατομμύρια δεδομένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία και η Βρετανία ξεπερνούν τη Γαλλία σε αριθμό τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που έχουν υποκλαπεί.

Εξηγήσεις από τον αμερικανό πρέσβη στο Παρίσι ζητούν οι Γάλλοι
Τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Παρίσι για εξηγήσεις κάλεσε η γαλλική κυβέρνηση τη Δευτέρα, μετά από το δημοσίευμα της Le Monde.

Οι ισχυρισμοί ότι η υπηρεσία συνέλεγε δεκάδες χιλιάδες γαλλικών τηλεφωνικών αρχείων από πλευράς της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε διπλωματικό επεισόδιο, ταυτόχρονα με την άφιξη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο Παρίσι, με αντικείμενο το συριακό.

«Κάλεσα άμεσα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και θα γίνει δεκτός στο Quai d'Orsay (το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών)», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, στο περιθώριο συνεδρίασης υπουργών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γαλλία, Τσαρλς Ρίβκιν, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα και την κλήση του στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι οι γαλλοαμερικανικοί δεσμοί είναι στενοί. 

«Η σχέση μας σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, στρατιωτικής συνεργασίας, ειδικών δυνάμεων είναι η καλύτερη εδώ και μια γενιά», δήλωσε ο κ. Ρίβκιν στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που ο κ. Κέρι έφθανε στο Παρίσι.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις