Σκληρή απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στη Τουρκία


Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σκληρή απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με σειρά δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής Αγίας Σοφίας σε τέμενος- δηλώσεις που κορυφώθηκαν με σχετική αναφορά του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.


Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις αυτές ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής διεθνοποιώντας το θέμα και θέτοντας την συμμόρφωση της Τουρκίας ως όρο της Ευρωπαϊκής πορείας που φιλοδοξεί να ακολουθήσει:

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας»

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - από Μουσείο που είναι σήμερα - είναι ένα θέμα που τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί ότι το αναφέρουν στο δημόσιο λόγο τους όλο και περισσότερο Τούρκοι αξιωματούχοι - ακόμα και ίδιος ο Ερντογαν το έχει αφήσει ανοιχτό!
Προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν. και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι«στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία», είπε και πρόσθεσε: προκλητικά : «Κοιτάμε την καημένη την Αγιά Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημέρες».

Μάλιστα ο κ. Αρίντς δήλωσε «πολύ ευτυχής» για τη μετατροπή δύο άλλων πρώην ναών της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και τη Νίκαια, σε τζαμιά - αποφάσεις που από πολλούς θεωρείται ότι προεξοφλούν και τη μετατροπή του μεγαλύτερου Μνημείου της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα μεγαλύτερα γενικά της Ορθοδοξίας, σε τζαμί.

Είχε προηγηθεί πριν μερικές εβδομάδες με προκλητικό τρόπο ο αρχιερέας του τεμένους ''Μπλε Τζαμί '' της Κωνσταντινούπολης Mustafa Akgul,που κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί για τις ημέρες του Μπαϊραμιού.Και αυτό, όπως είπε για να ...χωρέσει ό κόσμος που θέλει να προσευχηθεί και δεν χωράει στο ''Μπλε Τζαμί '': « Θα πρέπει να επιτραπεί στον χώρο της Αγίας Σοφίας να λειτουργήσει ως τζαμί» για να χωρέσουν όλοι οι Μουσουλμάνοι είπε καλώντας μάλιστα τον Ερντογαν να το περιλάβει στα ...μέτρα εκδημοκρατισμού!

Βεβαίως ο κ. Ερντογάν είχε παλιότερα δώσει πάτημα: Όταν είχε ρωτηθεί για το πότε θα λειτουργήσει και αν θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί,δεν δεν το είχε αποκλείσει με μια ...τρίπλα φραστική: « το Σουλταναχμέτ (''Μπλέ Τζαμί'') είναι άδειο τις ώρες των προσευχών. Όταν θα γεμίσει, τότε μπορούμε να συζητήσουμε και το θέμα για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή»είχε πει.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Άγκυρα μετέτρεψε την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα σε τζαμί- κίνηση που με όσα ακολούθησαν φαίνεται ότι ήταν μέρος σχεδίου. Επί 52 χρόνια ο συγκεκριμένος ναός λειτουργούσε ως Μουσείο και πλέον είναι και χώρος προσευχής των Μουσουλμάνων.Κατά τη διάρκεια της προσευχής οι βυζαντινές τοιχογραφίες καλύπτονται με κουρτίνες και ταμπλό.

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις