Πέθανε ο Γλαύκος Κληρίδης...


- Σε ηλικία 94 ετών πέθανε ο Γλαύκος Κληρίδης
- Στις 18:30 άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
- Ήταν από τους πρωτεργάτες της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Στο πλευρό του τις τελευταίες στιγμές η κόρη και οι στενοί του συνεργάτες









Σε ηλικία 94 χρονών απεβίωσε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από την ολιγοήμερη νοσηλεία του στην κλινική της Λευκωσίας, Ευαγγελίστρια.

Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε εμβληματική μορφή της κυπριακής πολιτικής σκηνής και του κυπριακού αγώνα, συμμετέχοντας σε αυτόν σε όλες τις φάσεις του και πάντα από σημαίνουσες θέσεις.

Ο Κληρίδης, εκτός της ενεργής συμμετοχής του στο Κυπριακό,δρομολόγησε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τελικά υπογράφηκε το 2003 στην Αθήνα,υπό την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου.




Τα πρώτα χρόνια της ζωής του

Ο γιος του δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη, Γλαύκος, γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919. 

Το 1939, στην έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942 μετά από την κατάρριψη του αεροπλάνου του στη Γερμανία, συνελήφθη και παρέμεινε αιχμάλωτος, μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι υπηρεσίες που παρείχε στον πόλεμο κρίθηκαν εξαίρετες και διακρίθηκαν, όταν με βασιλικό διάταγμα το όνομά του δημοσιεύτηκε στο “London Gazette”.

Μετά τις σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, συνέχισε στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου King College, από όπου απέκτησε τον τίτλο του νομικού. Το 1951 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray's Ιnn. Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο. 

Ο αγωνιστής 

Στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα από τους Άγγλους υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α., με το ψευδώνυμο “Υπερείδης” Υπερασπιζόμενος τους συλληφθέντες, από τους Βρετανούς, αγωνιστές της οργάνωσης. Παράλληλα ετοίμασε και παρουσίασε στην Ελληνική κυβέρνηση και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, φάκελο για τις περιπτώσεις παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τους Άγγλους.

Ο Γλαύκος Κληρίδης στην πολιτική

Το 1959 πήρε μέρος στη διάσκεψη του Λονδίνου και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960) διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης. 

Παράλληλα υπήρξε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας, στη Μικτή Επιτροπή και το Σύνταγμα. Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976. 

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που εξετέλεσε καθήκοντα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αναπληρωτής του Προέδρου Μακαρίου, κατά τις απουσίες του δεύτερου στο εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του 1964 ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας, που συγκλήθηκε στο Λονδίνο, για να μελετήσει το Κυπριακό πρόβλημα. 

Στις 23 Ιουλίου 1974, την τραγική ημέρα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως όριζε σχετικό διάταγμα του Συντάγματος. Αυτά τα καθήκοντα τα άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, οπότε και επέστρεψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος είχε εξοριστεί στις 16 Ιουλίου 1974. Ο Γλαύκος Κληρίδης τότε δέχτηκε τις ευχαριστίες τόσο από τον ίδιο τον Μακάριο, όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για το έργο που επιτέλεσε την περίοδο αυτή.

Το Φεβρουάριο του 1969 ιδρύει το Ενιαίο Κόμμα. Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό, αποτελούμενο από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος.
Ο Γλαύκος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντεντκάς
Ο Γλαύκος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντεντκάς

Ο Γλαύκος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντεντκάς
Ο Γλαύκος Κληρίδης με τον Ραούφ Ντεντκάς
Στο μεταξύ, το 1968 είχε ορισθεί εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Μέχρι τον Απρίλιο του 1976, από τη θέση αυτή, διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε αρκετές φορές την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τις συζητήσεις για το Κυπριακό.

Στις βουλευτικές εκλογές των ετών 1981, 1985 και 1991 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας, ως επικεφαλής του συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.
Μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

Σχέδιο Ανάν

Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε εξ αρχής υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν. Υπερασπίστηκε την αποχή του, την οποία ασπάστηκε και ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. (Παρά την σθεναρή υπεράσπιση του "ΟΧΙ" από την κομματική βάση του ΔΗΣΥ, στήριξε τον τότε πρόεδρο του κόμματος και νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την αποδοχή του σχεδίου , μη φοβούμενος να αναλάβει το πολιτικό κόστος. ) το κόμμα το οποίο και οι δύο υπηρετούσαν και υπό την αρχηγία του οποίου διετέλεσαν και Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας.




“Ο μεγάλος κίνδυνος όμως”, είχε πει τότε ο Γλαύκος Κληρίδης, “είναι η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου που θα επέλθει με την αναμενόμενη αναγνώριση τ/κ κράτους από διάφορες χώρες, σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» κατά την καταμέτρηση των ψήφων στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην ε/κ πλευρά.

Κινδυνεύουμε να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με εξωτερικά σύνορα τις διαχωριστικές γραμμές, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, η Ενωμένη Ευρώπη θα κάνει διαβουλεύσεις με την τ/κ πλευρά και θα δώσει και οικονομική αλλά και πολιτική υπόσταση.

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι εάν δεν επιτευχθεί τώρα λύση του Κυπριακού, να αποχωρήσουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα θα επέλθει «εμπέδωση των τετελεσμένων και τελεσίδικα πλέον η αναγνώριση δύο κρατών”.




“Προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού” είχε πει υπερασπιζόμενος τη θέση του.

Οι διακρίσεις 

Από το 1961 μέχρι το 1963 διατέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και για τις εξαίρετες υπηρεσίες του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση, ενώ ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος. 
Με τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο
Με τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο

Με την έγκριση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Ιωάννη του 23ου του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου. 

Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Η Κατάθεση μου" σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο "Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 - 2003".

 Ήταν νυμφευμένος με τη Λίλα-Ειρήνη, η οποία απεβίωσε το 2007. Η κόρη τους, την Καίτη Κληρίδου, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής.

Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ο μία από τις τελευταίες σημαίνουσες προσωπικότητες μορφές που συνδέονται με την ιστορική ίδρυση του νεοσύστατου Κυπριακού κράτους και από τους λίγους Πρόεδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας που άφησαν πίσω τους συγγραφικό έργο ιστορικής σημασίας. 
http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=141107&catid=31

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις