Φόβοι για τεχνητό θερμό επεισόδιο από την Άγκυρα

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΟΥ «ΕΚΟΒΕ ΒΟΛΤΕΣ» ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας, αφού τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών διαπιστώνεται κλιμάκωση της... έντασης με αιχμή τις παραβιάσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και τις προκλήσεις στο Κυπριακό, χωρίς να αποκλείεται η πρόκληση «τεχνητού» επεισοδίου.

Χθες, μία τουρκική φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, με την ονομασία «Ορούκ Ρέις», βγήκε από τα στενά του Βοσπόρου και κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά με κατεύθυνση την Εύβοια. Δεν έφτασε ανοιχτά του Σουνίου όπως συνηθίζουν τα πλοία της Άγκυρας, αλλά έκανε σχεδόν έναν κύκλο γύρω από τη Σκύρο. Προσέγγισε το νησί από βόρεια, πέρασε δυτικά και στη συνέχεια νοτιοανατολικά κινήθηκε προς την Κάρπαθο. Όλη αυτή η πορεία ήταν εντός των εθνικών χωρικών υδάτων τα οποία και παραβίασε.

Το περιστατικό συνέβη χθες τη νύχτα. Στις 22:32 κατεγράφη η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Σκύρο η οποία και διήρκεσε μέχρι λίγη ώρα μετά τις 11 :00 το βράδυ, οπότε η τουρκική φρεγάτα εξήλθε των εθνικών χωρικών υδάτων και άρχισε να κινείται νοτιοανατολικά, σε έναν περίεργο πλου, που όπως πηγές του Πενταγώνου επισημαίνουν «ήταν κάτι περισσότερο από προφανές πως επρόκειτο για στημένη πρόκληση». Χθες το απόγευμα η «Ορούκ Ρέις» βρίσκονταν στην περιοχή της Καρπάθου. Η νέα «κρουαζιέρα» στο Αιγαίο κινητοποίησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αμέσως, από τη στιγμή που εντοπίσθηκε η πορεία της τουρκικής φρεγάτας δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «Κανάρης» του Πολεμικού Ναυτικού να την παρακολουθεί. Πάντως, σε κλήση ασυρμάτου που έγινε προς τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου ότι παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες της αβλαβούς διέλευσης στη Σκύρο υπήρξε... σιγή.

Το χθεσινό συμβάν με την προκλητική «βόλτα» στη Σκύρο προστίθεται σε μία γενικότερη εικόνα που έχουν οι επιτελείς Πενταγώνου και αποτυπώνει συμπεριφορά κλιμάκωσης της έντασης και πιθανόν πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο. Μετά τις δήθεν παρενοχλήσεις Τούρκων ψαράδων στο βόρειο Αιγαίο από σκάφη του Λιμενικού Σώματος, στο site του Γενικού Επιτελείου της Άγκυρας αναρτήθηκε μια επίσης κατασκευασμένη και στρεβλή εικόνα, αυτή τη φορά στα Ίμια.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού από τη Λέρο και την Κάλυμνο παρενόχλησαν σήμερα σκάφη που αλίευαν στην περιοχή των Ιμίων, όπως και εμπορικά σκάφη που έπλεαν στα διεθνή ύδατα της περιοχής. Κάτι που ανάγκασε αρχικά τους Τούρκους αλιείς, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, να επιστρέψουν στους λιμένες του Γκουμουσλούκ και του Τουργκουτρέις και εν συνεχεία την τουρκική Αεροπορία να απογειώσει πέντε ελικόπτερα από το αεροδρόμιο του Ιμσίκ, τα οποία έσπευσαν στην περιοχή.

Πέντε ελικόπτερα

Η πραγματικότητα πάντως είναι πως τα πέντε ελικόπτερα της Άγκυρας εισήλθαν παράνομα, χωρίς σχέδια πτήσεως στο FIR Αθηνών, στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, όπως και ένας σχηματισμός από 6 μαχητικά αεροσκάφη. Συνολικά έγιναν 6 παραβάσεις και 6 παραβιάσεις. Όλα τα αεροσκάφη και ελικόπτερα αναγνωρίσθηκαν από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και αναχαιτίσθηκαν. Οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Αιγαίο. Αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ εκτιμούν πως η Τουρκία σηκώνει «μπαϊράκι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στο Κυπριακό, με τον «τόνο» να τον δίνει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως «δεν αναγνωρίζει κανένα κράτος που λέγεται Κύπρος».

Σίγουρα η συμπεριφορά της Άγκυρας συνδέεται με τα ενεργειακά ζητήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και η στάση της καθίσταται απρόβλεπτη. «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας γιατί κανείς δεν ξέρει...», είπε ανώτατη πηγή του Πενταγώνου, ενώ η κυβέρνηση διά του υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνει εταίρους και συμμάχους, αλλά και διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ.

(Ε.Τ. 14/11/2013 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5577.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις