Πέρες: Αν το Ιράν κατασκευάσει πυρηνική βόμβα θα ακολουθήσει και η Μέση Ανατολή

Πέρες: Αν το Ιράν κατασκευάσει πυρηνική βόμβα θα ακολουθήσει και η Μέση Ανατολή
«Εάν το Ιράν καταφέρει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, τότε όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται  στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

«Αυτό για το οποίο είμαστε πεπεισμένοι είναι ότι εάν το Ιράν κατασκευάσει τη βόμβα, όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο», διαβεβαίωσε ο Πέρες, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στο Ισραήλ με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.


Ο Πέρες, σημειώνοντας ότι εκτιμά τη σταθερότητα που δείχνει η Γαλλία απέναντι στην Τεχεράνη στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ότι «οι πιέσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν» μέχρις ότου το Ιράν να εγκαταλείψει «τουλάχιστον μακροπρόθεσμα» τις πυρηνικές φιλοδοξίες του.

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα Le Figaro, είχε καλέσει τη Γαλλία να μην «υποκύψει» απέναντι στο Ιράν, το πυρηνικό πρόγραμμα του οποίου θα αποτελέσει και πάλι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη, στις 20 Νοεμβρίου.

«Κατ' αρχάς, ουδέποτε είπαμε ότι έχουμε (πυρηνική) βόμβα. Και δεύτερον, ποτέ δεν απειλήσαμε κανέναν», είπε από την πλευρά του ο Πέρες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, ο Πέρες είπε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα πρέπει να επιλύσουν από κοινού τις διαφορές τους, χωρίς να δεχτούν ένα σχέδιο που θα τους επιβληθεί έξωθεν. 

«Δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να μας επιβάλουν το δικό τους σχέδιο και ότι αυτό θα ήταν μια καλή λύση. Πρέπει, μαζί με τους Παλαιστίνιους, να επιλύσουμε ειρηνικά τις διαφορές μας», κατέληξε.
tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις