Γιατί οι στρατιωτικοί κινδυνεύουν να υποστούν κι άλλες περικοπές


Παρά τις επαναλαμβανόμενες πρωθυπουργικές και κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι περικοπές για τους στρατιωτικούς εν ενεργεία και απόστρατους “αναστέλλονται” για το 2014 η καχυποψία ότι “κάτι θα πάει στραβά” δεν έπαψε ούτε στιγμη να κυριαρχεί ως αίσθηση. Ακόμη και οι “θεσμικοί” απόστρατοι που είχαν βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και τον άκουσαν να τους μιλά επί εικοσάλεπτο, είχαν ανησυχίες που εκφράζονταν μέσα από τις γραμμές των ανακοινώσεων “θριαμβολογίας”.

Τώρα βρισκόμαστε σε μία ακόμη “διαπραγμάτευση θρίλερ” με την τρόϊκα με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία να λένε πως είναι πιθανό. Επειδή το έργο έχει ξαναπαιχτεί με καθόλου happy end για τους στρατιωτικούς η ανησυχία που υπάρχει τις τελευταίες ώρες για νέες περικοπές είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Γιατί κινδυνεύουν πραγματικά να δουν κι άλλη δραματική μείωση στις αποδοχές τους εν ενεργεία και απόστρατοι;

•Η λογική του παραλόγου που έχει επικρατήσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι πως ο χώρος της Άμυνας υπάρχει ...για να υπάρχει . Και πως οι στρατιωτικοί είναι περίπου αναγκαίο βάρος. Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη της κυρίαρχης “αντιμιλιταριστικής” τάξης των “χαρτογιακάδων” που διαχειρίζονται τα οικονομικά παντού. Οι διαφορές της Ελλάδας με τις άλλες χώρες όμως είναι μεγάλες. Η Ελλάδα όχι μόνο αντιμετωπίζει πραγματικό στρατιωτικό κίνδυνο, αλλά με τις Ένοπλες Δυνάμεις της καλύπτει τις πολλές και μεγάλες αδυναμίες του ανάπηρου κράτους της, ειδικά σε στιγμές κρίσης.

Η δεύτερη διαφορά είναι ότι στο εξωτερικό οι ηγεσίες το “παλεύουν” το θέμα ,μιλάνε, αντιδρούν ,δημοσιοποιούν τις επιπτώσεις. Στην Ελλάδα οι Αρχηγοί μιλούν μόνο ...με το Σταϊκούρα και αυτό για να ακούσουν τις περικοπές που τους ανακοινώνει.

•Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα ποτέ δεν είπε στην τρόϊκα “όχι άλλες περικοπές στις ΕΔ”. Αυτό που άφησε να εννοηθεί είναι ότι δεν θα χρειαστεί να κόψει κι άλλο μισθούς και συντάξεις γιατί από κάπου άλλου θα έχει βρει τα χρήματα. Όπως βρήκε και το ...πλεόνασμα. Μόνο που τώρα που οι τροϊκανοί δεν δέχονται όσα τους παρουσιάζουν ως οικονομικά δεδομένα, όλα πάλι είναι ανοιχτά. Με την τρόϊκα να δείχνει πάλι προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αν οι φόβοι και οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν κι αν τελικά η σύγκρουση με τη τρόϊκα δεν είναι και τόσο γνήσια -όπως πιστεύουν αρκετοί- τότε ένα νέο σοκ έρχεται για τους στρατιωτικούς, οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες δείχνουν να μην έχουν δυνάμεις για να αντιδράσουν και να ακουστούν. Και σ΄ αυτό το τελευταίο οι ευθύνες των “θεσμικών” ενώσεων και κάποιων “δορυφόρων” τους θα αποδειχτούν τεράστιες αν οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιωθούν. 

http://www.onalert.gr/stories/giati-oi-stratiotikoi-kindyneuoun-na-ypostoun-ki-alles-perikopes

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις