Τζαμί την Αγία Σοφία θέλει να δει (και) ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης !

Τζαμί την Αγία Σοφία θέλει να δει (και) ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης!
Το «λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας» ελπίζει ότι «θα δει να χαμογελά ξανά» ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων μνημείων και να γίνει ξανά η Αγία Σοφία μουσουλμανικός χώρος λατρείας.


Πριν από λίγες μόνον ημέρες είχαν εκφραστεί αντίστοιχες αιτιάσεις από πολιτικό κόμμα της Τουρκίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, ο Αρίντς χαρακτήρισε τζαμί την Αγία Σοφία και εκφράστηκε σαφώς υπέρ της «αποκατάστασής» του.

«Στεκόμαστε αυτή την στιγμή δίπλα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, κοιτάζουμε μία λυπημένη Αγία Σοφία, αλλά ελπίζουμε πως θα τη δούμε να χαμογελά ξανά» είπε σε εγκαίνια μουσείου κοντά στο πιο εμβληματικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Αρίντς αναφέρθηκε σε άλλα δύο πρόσφατα ανάλογα προηγουμένα βυζαντινών ναών που, όπως η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, είχαν γίνει τζαμιά, μετατράπηκαν σε μουσεία και πρόσφατα έγιναν ξανά τζαμιά. Πρόκειται για την ένα μνημείο στη Νίκαια και ένα στην Τραπεζούντα.

Για το πρώτο, είπε, δεν υπήρξαν νομικές επιφυλάξεις, όπως είχε γίνει για το δεύτερο. «Ευτυχώς τώρα έχουμε δικαστές στην Τουρκία, κράτος δικαίου, και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας κατοχυρώθηκε νομικά ως τζαμί» είπε ο Αρίντς, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Ο ίδιος προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα λέγοντας για την Αγία Σοφία: «Δεν θα πω ότι εύχομαι να γίνει τζαμί, γιατί θα με παρεξηγήσετε, αλλά για αυτά τα πράγματα πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε» είπε.

Στις 8 Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας (BBP) είχε καταθέσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόταση νόμου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην πρότασή του, ο Γιουσούφ Χαλάτσογλου υποστήριζε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας και άρα δεν υπάρχει εμπόδιο να λειτουργεί ως τέμενος.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις