Φρένο, επιτέλους, στον κατήφορο για τα ε.ε. και ε.α. στελέχη των Ε.Δ.;

 ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΟΙ Ε.Ε. ΚΑΙ ΟΙ Ε.Α. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
 Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 περισσότερα από 3 δισ. ευρώ
 Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως δεν επίκειται νέα περικοπή αποδοχών στους στρατιωτικούς

Φως στο τούνελ φαίνεται πως θα δουν, επιτέλους, οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί που επί χρόνια περίμεναν να μπει ένα τέλος στην οικονομική τους αφαίμαξη, η οποία... στις περισσότερες περιπτώσεις είχε μετατρέψει την καθημερινότητα τους, κυριολεκτικά, σε έναν άνισο αγώνα επιβίωσης.

Οι δεσμεύσεις τόσο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που καθώς λέγεται στους διαδρόμους της Λεωφόρου Μεσογείων είχε θέσει σαφή κόκκινη γραμμή να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι εν ενεργεία και οι εν αποστρατεία στρατιωτικοί δείχνουν να αρχίζουν να υλοποιούνται. Αυτό σημαίνει πως ο κ. Αβραμόπουλος θα γίνει ο πρώτος υπουργός Εθνικής Άμυνας στα χρόνια του μνημονίου που θα μπορεί να ισχυριστεί ότι υπήρξε επιτυχής έκβαση της μάχης με την τρόικα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σταματά την ελεύθερη πτώση των προϋπολογισμών του, αφού έχει να λάβει για το 2014 από το υπουργείο Οικονομικών 3.112.000.000,00 ευρώ, ποσό σημαντικά ενισχυμένο σε σχέση με τα 2.968.000.000,00 ευρώ που θα έπρεπε να λάβει με βάση την πρόβλεψη Ν. 4127/2013.

Την ίδια πρόβλεψη, άλλωστε, 2.968.000.000,00 ευρώ, επαναλάμβανε τον Ιούνιο του 2013 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όταν και απέστειλε οδηγίες στους φορείς για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 - 2017. Από την άλλη, βέβαια, τα ε.ε. και ε.α. στελέχη δεν παραβλέπουν πως υπάρχουν μειώσεις σε κωδικούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως αυτές, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα, περιορίζονται σε ποσά που αφορούν τις μεταβιβαστικές πληρωμές του υπουργείου και καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες που καταβάλλει.

Σε ό,τι αφορά μια απόκλιση 20 εκατ. ευρώ στον κρίσιμο κωδικό 0001 (αποδοχές και συντάξεις) αυτή, όπως εκτιμούν απόστρατοι, οφείλεται αποκλειστικά στις πολλές αποστρατείες που πραγματοποιήθηκαν.

Με αισιοδοξία το 2014

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί, μάλιστα, βέβαιο πως η τρόικα δεν θα ζητήσει να επέλθει καμία αλλαγή σε αυτά τα νούμερα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί μέχρι τέλους, πρακτικά σημαίνει πως για πρώτη φορά, τα τελευταία «μνημονιακά» χρόνια, οι ε.ε. και ε.α. στρατιωτικοί δεν θα περιμένουν από τη νέα χρονιά να τους φέρει ως «δώρα» μειώσεις στις αποδοχές τους.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 30/11/2013 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)

http://staratalogia.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις