Σουηδία: Κατέρρευσε παταγωδώς ο μύθος της ‘ουδέτερης’ χώρας

Το μυστικό έμεινε καλά κρυμμένο για περισσότερο από μισό αιώνα… δεν θα μπορούσε όμως για πάντα! Χάρη στον φυγά της αμερικανικής NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, που έβγαλε στη φόρα τα απόρρητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ήρθε η ώρα της αποδόμησης.

Ο λόγος για τη Σουηδία, για την οποία αποκαλύπτεται ότι μόνο τυπικά ήταν πολιτικά ουδέτερη, στο πλαίσιο της πολιτικής της απέναντι στη στρατιωτική απειλή που συνιστούσε η Σοβιετική Ένωση, όπως άλλωστε και άλλες Σκανδιναβικές χώρες που εκτιμούσαν ότι δεν είχαν περιθώρια για «ηρωισμούς». Κάτι σαν το… better red than dead της Φινλανδίας, μετά την ηρωική της αντίσταση απέναντι στη Ρωσία, όπου και συνειδητοποιήθηκε ότι τα μεγέθη είναι κολοσσία για να ρισκάρει.
Είχε από το 1954 υπογράψει άκρως απόρρητη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνεργασία στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών και ήταν κυριολεκτικά η εμπροσθοφυλακή της Δύσης, καθώς επίσης και ο πιο κομβικός παράγοντας στην προσπάθεια υποκλοπής της ανώτατης ηγεσίας, κάτι που την αναβάθμισε δραματικά και την κατέστησε εταίρο μεγίστης σημασίας.
Το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ φιλοξένησε το τηλεοπτικό δίκτυο Sveriges Television (SVT)και συγκεκριμένα η ερευνητική δημοσιογραφική εκπομπή Uppdrag granskning (UG), που αποκάλυψε τη συμφωνία του 1954, την οποία υπέγραψαν με τη Σουηδία, οι χώρες του Αγγλοσαξονικού κόσμου.
Πρόκειται για τις χώρες που είχαν δημιουργήσει το σύστημα παγκόσμιων υποκλοπών «Echelon», δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Μόλις το 2004 η συμφωνία αντικαταστάθηκε με διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Σουηδίας και των χωρών του «Echelon».
Ως αποτέλεσμα, η Σουηδία είχε προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες που την εξυπηρετούσαν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ήταν τόσο επιτυχημένη η δραστηριοποίηση των σουηδικών υπηρεσιών, που προέβλεψαν τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία το 2008, κάτι που δε είχαν κατορθώσει οι αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες, που υποτίθεται ήλεγχαν και τον πρόεδρο της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις