ΣτΕ: "Από το 2012 και μετά οι αντισυνταγματικές περικοπές όλες οι προηγούμενες ως έχουν"

Για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων

Τεράστια είναι τα ποσά τα οποία πρέπει να επιστραφούν σε όλους τους ένστολους, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ την ίδια στιγμή...δημιουργείται μια νέα «μαύρη τρύπα» στον κρατικό «κορβανά», για την οποία το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα. 

Το νέο οικονομικό κενό που θα δημιουργηθεί εκτιμάται ότι δεν μπορεί να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην επίμαχη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ενστόλων και όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία  έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από 1η Αυγούστου 2012.

Μάλιστα, θα είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση η οποία έχει αριθμό οικ.2834080022/14.11.2012, εκδόθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπουργική απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016 (ή διαφορετικά Μνημονίου ΙΙΙ).

Πλέον της περικοπής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ., η επίμαχη υπουργική απόφαση, προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτηρίζει την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα.

Κατά συνέπεια η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματική

Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια ακύρωσε την επίμαχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ως αντισυνταγματική.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων είχαν καταθέσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουάριου 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» αποδοχών τους.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και  λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι ένστολοι υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε  ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, αναφέρουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι οι μειώσεις που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων είναι υψηλότερες από εκείνες που θα ήταν αναγκαίες για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού και χρηματοπιστωτικού προβλήματος της χώρας, ενώ η Πολιτεία δεν εξέτασε ενδελεχώς άλλες ηπιότερες λύσεις.

Το Μνημόνιο ΙΙΙ -υπογραμμίζουν οι ένστολοι- ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

Επίσης, σύμφωνα με τις Ενώσεις παραβιάζεται και το Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, όσο  και το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, υποστηρίζουν οι ένστολοι.

Τέλος, υποστηρίζουν οι ένστολοι ότι τα επίμαχα νομοθετήματα που επιφέρουν μείωση αποδοχών, κ.λπ., αντιβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

(protothema.gr)

Το εύρος της αντισυνταγματικότητας επεξηγεί σήμερα το ΣτΕ αναφορικά με τις περικοπές στους ένστολους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις έκρινε αντισυνταγματικές, άρα ανίσχυρες και αφορά μισθούς και επιδόματα στο σύνολο των ενστόλων που επιβλήθηκαν με τον τελευταίο νόμο του 2012. Αυτό μάλιστα που διευκρινίζεται είναι ότι δεν αφορά όλες τις περικοπές από τότε που η χώρα μπήκε σε ύφεση.


Με αυτή του την απόφαση το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν αναδρομικά στους ένστολους από την στιγμή που ο νόμος άρχισε να εφαρμόζεται, δηλαδή από 01/01/2013. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προέβλεπε αναδρομική περικοπή από τον Αύγουστο του 2012. 

Υπολογίζεται ότι πρόκειται για ποσό περίπου από 70 έως 80 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΣτΕ δικαιώνει τους ενστόλους για το 2012 γιατί θα αναφέρεται στο σκεπτικό ότι αποτελούν ειδική κατηγορία, αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους που έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας και γι αυτό τους κατατάσει σε άλλη κατηγορία από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. 

Τι λέει στο newsit ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΑΣΥ

'Οπως δήλωσε στο Newsit ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΑΣΥ, Χαράλαμπος Μπουκουβάλας "το θέμα αφορά στη διάσκεψη της ολομέλειας των συμβούλων του ΣτΕ αναφορικά με τη συζήτηση που διεξήχθη στις αρχές Δεκεμβριου για την αίτηση ακύρωσης της ομοσπονδίας των αστυνομικών και άλλων ομοσπονδιών ενστόλων, πυροσβεστών, λιμενικών και σωμάτων ενόπλων δυνάμεων για την κρίση της συνταγματικότητας ή μη του μνημονίου 3, του νόμου δηλαδή 4093.

Αφορά δηλαδή με 2 κουβέντες στις περικοπές που έχουν επιβληθεί τόσο στο μισθολόγιο όσο και στα επιδόματα των ενστόλων. Σύμφωνα με πληροφορίες η διάσκεψη που έγινε την Παρασκευή οδηγεί σε απόφαση του ΣτΕ της κήρυξης ως αντισυνταγματικών κάποιων διατάξεων του νόμου. Κυρίως αναφορικά με την αναδρομικότητα της παρακράτησης μέρους του μισθού τους.

Αναμένουμε την απόφαση να δημοσιευθεί σε έναν με δύο μήνες και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα με την έννοια οτι είναι αμετάκλητη, δεν υπάρχει ανώτερος βαθμός, μίλησε το ΣτΕ και άρα η απόφαση δεν υποκειται σε κανένα ένδικο μέσο και όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούν.

Ως προς το δημοσιονομικό κόστος, αυτό θα εξαρτηθεί από το εύρος της απόφασης αν δηλαδή θα ισχύσει μόνο στο κομμάτι της αναδρομικότητας ή και στο εφεξής μέρος. Εχουμε ακούσει για κόστος από 30 μέχρι 330 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα, θα πρέπει να διαβάσουμε με την τελική απόφαση" είπε τέλος ο κύριος Μπουκουβάλας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 
Newsit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις