Νταβούτογλου: Θεωρία συνωμοσίας… στην υπηρεσία του ΥΠΕΞ!

Οι «τεράστιες συνωμοσίες» που εξυφαίνονται στην πλάτη της Τουρκίας, πλέον έχουν επεκταθεί… γεωγραφικά και βγήκαν εκτός των συνόρων της χώρας, περνώντας στη γειτονική Συρία. Κι εκεί όμως, απώτερος στόχος είναι να δυσφημιστεί η τουρκική εξωτερική πολιτική…
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» (Ανατολή). Τι είπε; Ότι «κύκλοι» έχουν αποδυθεί σε «ψυχολογικό πόλεμο» με στόχο την Τουρκία στο διεθνές ακροατήριο και την κατηγορούν πως υποστηρίζει ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Συρία, ενώ η καημένη η Άγκυρα δεν θεωρεί ως απειλές εθνικής ασφαλείας το σύνολο του συριακού καθεστώτος ή τους Κούρδους εν συνόλω…

Κι εδώ έρχεται το… καταλυτικό επιχείρημα: Η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση μαχητών με την επωνυμία «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και τη Λεβαντίνη» (ISIL) απέκτησε ισχύ μόλις η συριακή αντιπολίτευση κέρδισε έδαφος στη βόρεια Συρία! Άρα, συμπεραίνουμε, ότι ο Νταβούτογλου εννοεί πως κάποιοι δεν το είδαν με καλό μάτι και τους ενίσχυσαν για να ανακοπεί η δυναμική. Ο Αχμέτ λοιπόν, πιστεύει πως υφίσταται παρασκηνιακή συνεργασία του συριακού καθεστώτος με την ISIL
Η σκέψη του Νταβούτογλου οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι «συνωμότες» εργάζονται στην κατεύθυνση της διάλυσης της Συρίας, αφού κέρδη εμφανίζουν οι Κούρδοι του PYD, η ISIL στις σουνιτικές αραβικές περιοχές, εξαιτίας του κενού ισχύος στη χώρα, με την Τουρκία να είναι εντελώς αμέτοχη… Άρα, κι εμείς που γράφαμε για την ενίσχυση ισλαμιστικών ομάδων στη Συρία, ορισμένες εκ των οποίων είχαν ακόμα και στρατόπεδα σε τουρκικό έδαφος, είμαστε απλά τμήμα αυτής της διεθνούς αντιτουρκικής συνωμοσίας.
Εντελώς «χαλαρά», ο Νταβούτογλου «κλείνει το μάτι» όμως και προς το συριακό καθεστώς,αφού αναφέρει πως σε περίπτωση που είχε αποδεχθεί τη «δημοκρατική μετάβαση», τότε θα συμβάδιζε με την Τουρκία. Άρα, δικαιούμαστε να εικάσουμε, ότι πλέον η τουρκική διπλωματία έχει ρίξει τους τόνους και είναι έτοιμη να συνεργαστεί εάν ο Άσαντ αποφασίσει να αποχωρήσει(κάτι που θα γίνει μόνο χωρίς την απειλή δικαστικών περιπετειών), ενδεχομένως δε να ικανοποιηθεί ακόμα κι αν παραμείνει για ένα μεταβατικό διάστημα.
Άλλο ενδιαφέρον σημείο αφορά την πολιτική απέναντι στο Ιράν, το οποίο μέσω Τουρκία κατόρθωνε και επιβίωνε των διεθνών κυρώσεων. Τώρα μάλιστα που οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, η Τουρκία διαμηνύει ότι διάκειται θετικά έναντι του ενδεχομένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Μοντρέ στις 22 Ιανουαρίου…
Και εφόσον πλέον το Ιράν βγαίνει πάλι στην επιφάνεια, αναζητεί τρόπους εγκατάλειψης της κατηγορηματικής πολιτικής σε βάρος στρατηγικών συμμάχων της Τεχεράνης. Εν ολίγοις, εάν υπάρξει συμφωνία αποχώρησης του Άσαντ με την Τεχεράνη (όχι της Τουρκίας με τους Ιρανούς, αλλά των Αμερικανών και των Ρώσων), τότε τα πάντα θα έχουν αλλάξει…
Με απλά λόγια, ο πονηρός (άλλο πράγμα είναι ο «έξυπνος») Νταβούτογλου, έχει ξεκινήσει τη σταδιακή «προσαρμογή» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του στη νέα πραγματικότητα,αφού πρώτα διαπιστώθηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ότι οι μέχρι σήμερα επιδόσεις της έριξε το «καράβι» στα βράχια…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις