Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του ΔΝΤ μεταξύ των νεκρών της επίθεσης Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και του ΔΝΤ μεταξύ των νεκρών της επίθεσης Ταλιμπάν στην Καμπούλ
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ τους 13 ξένοι, είναι οι νεκροί από την επίθεση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής, Ταλιμπάν εναντίον λιβανέζικου εστιατορίου στην Καμπούλ, στο οποίο συχνάζουν ξένοι και εύποροι αφγανοί πολίτες, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε το πρωί του Σαββάτου στη δημοσιότητα η τοπική Αστυνομία.

«Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν: 13 ξένοι και οκτώ Αφγανοί», δήλωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας της Καμπούλ Μοχάμαντ Ζαχίρ, διευκρινίζοντας ότι κατά την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι.


Στόχος της επίθεσης ήταν το λιβανέζικο εστιατόριο, με την επωνυμία «Η Ταβέρνα του Λιβάνου», στο κέντρο της πρωτεύουσας Καμπούλ, που αποτελεί ένα δημοφιλή τόπο συνάθροισης των ξένων (διπλωματών, συμβούλων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων) αλλά και των εύπορων επαναπατρισθέντων ντόπιων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία της Νορβηγίας.

Γύρω στις 19.00 τοπική ώρα, ένας καμικάζι ανατινάχθηκε έξω από το εστιατόριο. Επωφελούμενοι από τη σύγχυση που προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη, η οποία ακούστηκε σε όλο το κέντρο της πόλης, δύο ένοπλοι Ταλιμπάν εισέβαλαν στο εστιατόριο και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, εναντίον των πελατών, πριν τελικά πέσουν νεκροί από τα πυρά των ειδικών αφγανικών δυνάμεων.

Τέσσερα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, από τη Νέα Υόρκη.

«Οι στοχευμένες αυτές επιθέσεις εναντίον των πολιτών είναι απαράδεκτες και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, δια του εκπροσώπου του.

Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Καμπούλ, ο 60χρονος λιβανέζος Ουάμπελ Αμπντάλα, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Ο Αμπντάλα βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν από τον Ιούνιο του 2008. Ήταν στέλεχος του ΔΝΤ από το 1993 και έχει εργαστεί σε αρκετές θέσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ο αγαπητός μας συνάδελφος και φίλος Ουάμπελ Αμπντάλα, ο εκπρόσωπός μας στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε στην επίθεση», δήλωσε γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά την επίθεση την οποία έσπευσε να καταδικάσει ομόφωνα η διεθνής κοινότητα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, μεταξύ των νεκρών είναι δύο Αμερικανοί, δύο Βρετανοί και δύο Καναδοί, μέλη των διπλωματικών αποστολών των χωρών τους.

Οι Ταλιμπάν (που συχνά υπερβάλλουν στον αριθμό των θυμάτων τους) ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση: «Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι 29 υψηλόβαθμοι ξένοι εισβολείς και οκτώ αφγανοί μισθοφόροι σκοτώθηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιμπουλάχ Μουτζαχίντ σημειώνοντας ότι «η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τον θάνατο αφγανών πολιτών» κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία Παρουάν, βορείως της Καμπούλ, ανάμεσα στους Ταλιμπάν, στις αφγανικές δυνάμεις και σε στρατιώτες του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος (από το 2002) της χώρας Χαμίντ Καρζάι, κατηγόρησε τότε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν οκτώ πολίτες, εκ των οποίων επτά παιδιά.

Μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία, τον Δεκέμβριο 2001, από τον -υπό τις ΗΠΑ- διεθνή συνασπισμό, οι αντάρτες πραγματοποιούν αιματηρή εξέγερση στις περισσότερες από τις 34 επαρχίες της χώρας, ενώ οι προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν φέρει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ετσι, τα συνεχιζόμενα βίαια επεισόδια προκαλούν ανησυχία, καθώς η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αναμένεται να αποχωρήσει έως τα τέλη του έτους, ενώ για τις 5 Απριλίου έχουν οριστεί προεδρικές εκλογές.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις