Πιο κοντά πλέον σε μια Τουρκία με πυρηνικό οπλοστάσιο;

Μια εξέλιξη τεράστιας σημασίας όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το εξαιρετικό «http://strategyreports.wordpress.com/», που έφερε στην επιφάνεια το θέμα, «συναγερμό στις ελληνικές υπηρεσίες, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σημάνει το χθεσινό δημοσίευμα της έγκριτης ιαπωνικής εφημερίδαςAsahi Shimbun με τίτλο ‘Japan’s energy pact with Turkey raises nuclear weapons concerns‘ (Το ενεργειακό σύμφωνο της Ιαπωνίας με την Τουρκία εγείρει ανησυχίες πυρηνικών όπλων), σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα ζήτησε και πέτυχε την προσθήκη όρου στη σύμβαση για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας που επιτρέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εξαγωγή πλουτωνίου από χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο».
Και συνεχίζει: «Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον οποίο ο όρος αυτός προστέθηκε εκ των υστέρων και κατ’ απαίτηση της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας στη σύμβαση ύψους 22 δισ. δολαρίων με την Mitsubishi Heavy Industries και τη γαλλική Areva, για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe».
Για να έρθει και στην ουσία του δημοσιεύματος: «Η προσθήκη αυτού του όρου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ιαπωνία καθώς έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων που ακολουθεί η χώρα. Η επίμαχη διάταξη που επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικών όπλων αναμένεται να τεθεί προσεχώς προς έγκριση από την ιαπωνική Βουλή».
Ακολουθεί μετά το υπόλοιπο ρεπορτάζ της επίσκεψης: «Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan παραβρέθηκε μαζί με τον Ιάπωνα ομόλογό του σε τελετή για την ολοκλήρωση παραγωγήςτου δορυφόρου Türksat-4A στις εγκαταστάσεις της Mitsubishi Electric Corp. στο Τόκιο. Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα ακολουθήσει ο δεύτερος δορυφόρος Türksat-4B που θα προσφέρει τη δυνατότητα μετάδοσης τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Τουρκία, στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».
Παρεμπιπτόντως, στο θέμα της αμυντική συνεργασίας των δυο χωρών, υπήρξε συμφωνία για την ίδρυση «Τουρκο-Ιαπωνικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας» στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπήρξαν διερευνητικές επαφές για αμυντική συνεργασία.
Συγκεκριμένα, ο ιστοχώρος αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας με τη Mitsubishi Heavy Industries για τη δυνατότητα χρήσης του κινητήρα και συστήματος μετάδοσης ιαπωνικής κατασκευής στο υπό ανάπτυξη άρμα μάχης Altay (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=91546) καθώς και με τις Kawasaki Heavy Industries και Fuji Heavy Industries για συνεργασία σε κινητήρες αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
http://www.defence-point.gr/news/?p=93116

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις