Σκόπια: Αιχμές από τον Ποπόσκι και ειρωνεία από τα ΜΜΕ για την έλευση Βενιζέλου

Σκόπια: Αιχμές από τον Ποπόσκι και ειρωνεία από τα ΜΜΕ για την έλευση Βενιζέλου
Η πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα δεν επιτρέπει την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) δήλωσε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο – θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξει την ευθύνη της Αθήνας για το αδιέξοδο. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πολιτικοί δεν έκαναν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με τον σκοπιανό υπουργό, ο κ. Βενιζέλος δεν προέβη σε δηλώσεις -όπως έκανε στις άλλες πρωτεύουσες των βαλκανικών χωρών που έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα- επειδή «ενδέχεται να μην του άρεσε το φόντο», όπου αναγράφεται «Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας». 

Παράλληλα, ο Νίκολα Πόποσκι «έπαιξε το χαρτί της Χάγης», υπενθυμίζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2011 εναντίον της Ελλάδος για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 σε σχέση με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.

Ο Ν. Πόποσκι, απαντώντας διπλωματικά, απέφυγε πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση της πΓΔΜ να προσφύγει και πάλι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει νέα προσπάθεια για ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στο Κάρντιφ της Ουαλίας εντός του 2014. «Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα» είπε σε ερώτηση του «Βήματος» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. 

Υπογράμμισε όμως ότι «δεν μπορούμε να αγνοούμε τις νομικές πτυχές». Εσχάτως, η σκληρή γραμμή στα Σκόπια είναι ότι αν η Ελλάδα επιμένει να μην εφαρμόζει την απόφαση της Χάγης, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί και η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε η Αθήνα να υποχρεωθεί να την εφαρμόσει.

Σε ό,τι αφορά δε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, ο Ν. Πόποσκι επέμεινε ότι η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι (με τον οποίο επίσης θα συναντηθεί ο κ. Βενιζέλος μετά την επιστροφή του σκοπιανού πρωθυπουργού από το Βερολίνο) θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου (HLAD) σε μία εμφανή προσπάθεια να αποκρούσει τις αιτιάσεις – που εκφράζονται και από την ελληνική πλευρά – για μη εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Χαρακτήρισε «μη εποικοδομητική» τη στάση της Αθήνας και σημείωσε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες για επίλυση του ονοματολογικού ή για πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων πάντως υπήρξε μία ειρωνική διάθεση σε σχέση με την επίσκεψη Βενιζέλου, για την οποία όμως τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ. Είναι ενδεικτικό ότι ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Kanal5 σχολίασε ότι ο έλληνας υπ. Εξωτερικών «έκανε ταξιδιωτικό ελιγμό για να μην προσγειωθεί στο αεροδρόμιο "Αλέξανδρος ο Μέγας" και να μη χρησιμοποιήσει τον αυτοκινητόδρομο "Αλέξανδρος ο Μακεδών" θα πρέπει – εντούτοις – να κοιμηθεί στο ξενοδοχείο "Alexander Palace"».

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5088752/poposki-h-politikh-sthn-ellada-den-epitrepei-thn-entaksh-ths-pgdm/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις