Φαίνεται να επικρατεί λογική για την Ουκρανία, προς αποκλιμάκωση;

Η ψύχραιμη και μη συναισθηματική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία, επιτρέπει σε όλες πλευρές που εμπλέκονται στη διένεξη, άμεσα ή έμμεσα, να αντιληφθούν τα περιθώρια κινήσεων που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να επέλθει ισορροπία.
Του Μιχαήλ Βασιλείου

Αν και νωρίτερα η ουκρανική Βουλή κάλεσε ΗΠΑ και Βρετανία να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας (…) και την επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέραν της σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας που ήδη συνεδριάζει, οι ουσιαστικές εξελίξεις έρχονται μετά τη σύνοδο της Επιτροπής Ουκρανίας – ΝΑΤΟ, όπου ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, Ιγκόρ Ντολγκόβ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η χώρα έχει ήδη ξεκινήσει – παρασκηνιακά – την προσπάθεια διπλωματικής διευθέτησης της κρίσης.
Οι Ουκρανοί κοινοβουλευτικοί πανικοβλημένοι από την κατάληψη των αεροδρομίων το πρωί στην Κριμέα, ζήτησαν την εφαρμογή των εγγυήσεων για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας που είχαν περιληφθεί σε συμφωνία που υπογράφτηκε το 1994 στη Βουδαπέστη, ανάμεσα στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία… αλλά και τη Ρωσία!
Αυτό έγινε σε αντάλλαγμα για την εγκατάλειψη από την πλευρά της Ουκρανίας του μέρους του πυρηνικού οπλοστασίου που της αναλογούσε από την πρώην Σοβιετική Ένωση… Εδώ βέβαια, υπάρχει ένα σημαντικό θέμα, αφού το τι θα συμβεί θα αποτελέσει προηγούμενο που θα επηρεάσει τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής ανά τον κόσμο…
Επιστρέφοντας στον Ουκρανό αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα χρειαστεί ξένη βοήθεια – υπονοώντας στρατιωτικής – αφού οι πολίτες της Ουκρανίας είναι ικανοί να επιλύσουν οι ίδιοι τα προβλήματα στη χώρα τους. Η απάντηση δόθηκε σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της Κριμέας…
Στο ερώτημα εάν είναι πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη χερσόνησο, ο Ουκρανός αξιωματούχος περιορίστηκε να δηλώσει, ότι η χώρα του αναμένει από όλες τις πλευρές, σε μια τόσο περιπλεγμένη συγκυρία, να υπακούσουν σε όσα επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και πως καμία χώρα στον κόσμο δεν δικαιούται να επεμβαίνει στρατιωτικά σε βάρος κάποιας άλλης. Τόνισε παράλληλα τη σημασία να διαφυλαχθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το «defence-point.gr», η σημαντικότερη παράμετρος της σύγκρουσης είναι αφενός το συντριπτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα που απολαμβάνει η Ρωσία λόγω γειτνίασης και αφετέρου το ότι και για τις δυο πλευρές της διαμάχης, τις Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουκρανία πάντα αποτελούσε κράτος που διασφάλιζε ότι δεν θα βρεθούν ποτέ αντιμέτωπες σε ένα νέο ψυχροπολεμικό μέτωπο.
Κατά συνέπεια, η αναζήτηση διπλωματικής λύσης ήταν εξ αρχής η πιθανότερη εξέλιξη, παρότι στο μεταξύ η ρωσική κυρίως πλευρά έλαβε μέτρα με σκοπό να ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση τη Δύση, αντιδρώντας βέβαια στην εντύπωση που δημιουργήθηκε – όχι άδικα – ότι ο δυτικός κόσμος επιχειρούσε να μεγιστοποιήσει την επιρροή του στην Ουκρανία, σε βάρος της ρωσικής.
Πλέον, εάν κάτι δεν αλλάξει θεαματικά, θα βρεθεί στο τέλος μία λύση με την Ουκρανία να παραμένει ενιαία ως κράτος, χωρίς απώλειες. Ενδεχομένως βέβαια, η ουκρανική πλευρά θα υποχρεωθεί να παραχωρήσει μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στις περιοχές που ζουν μαζικά ρωσικοί πληθυσμοί… Ο συμβιβασμός στο θέμα της Ουκρανίας, θα επηρεάσει και άλλα μέτωπαανατολής – δύσης, όπως αυτό της Συρίας και όχι μόνο. Στο μεταξύ, θα πρέπει να ελεγχθεί ο πανικός των Ουκρανών…
http://www.defence-point.gr/news/?p=96906

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις