Έφθασε η… «αμερικανική βοήθεια» για τα ΕΑΣ

Μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, η επίσημη ανάθεση της σύμβασης από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για την προμήθεια πυρομαχικών 40L60 διαμετρήματος 40 χλστ. για τα «ιπτάμενα πυροβολεία» (gunships, στο συνημμένο βίντεο η έκδοση AC-130H Spectre) της Αεροπορίας των ΗΠΑ, συνεπάγεται την άμεση ανάθεση σημαντικού βιομηχανικού έργου στα «νέα» Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση που επίσημα ανατέθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αφορά συνολικά την προμήθεια 2.000.000 βλημάτων 40L60 διαμετρήματος 40 χλστ. και η υλοποίηση της θα ολοκληρωθεί σε διάστημα πέντε ως επτά ετών.
Η σύμβαση ανατέθηκε σε δύο αμερικανικές εταιρίες, την ATK και τη General Dynamics. Όπως είναι γνωστό η ATK έχει ήδη συμφωνήσει με τα ΕΑΣ για τη συμμετοχή τους στη βιομηχανική ομάδα παραγωγής του πυρομαχικού.
Αναμένεται ότι σε πρώτη φάση το μερίδιο των ATK – ΕΑΣ θα ανέλθει σε 1.000.000 βλήματα 40L60 με την αξία του να ανέρχεται σε περίπου 250.000.000 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (182,3 εκατ. ευρώ) και το ποσοστό συμμετοχής των ΕΑΣ στην παραγωγή τους ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του 85%.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας ATK – ΕΑΣ η αμερικανική εταιρία έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος (πρώτες ύλες και υλικά, κ.α.) παραγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι το σχετικό κόστος για τα ΕΑΣ είναι μηδενικό. Ήδη, η πρώτη παραγγελία της ATK προς τα ΕΑΣ για την παραγωγή της πρώτης μερίδας που αφορά 70.000 βλήματα είναι έτοιμη και σύντομα θα ακολουθήσουν επαναληπτικές παραγγελίες για την κάλυψη της συνολικής απαίτησης.
Αν και αυτονόητη, θα πρέπει να επισημανθεί και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση η πολύ μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης εξέλιξης. Σημαντικού όγκου και οικονομικού μεγέθους βιομηχανικό έργο θα εισρεύσει στα ΕΑΣ και το οποίο σε αντίθεση με το παρελθόν δεν επιβαρύνει το ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αφού η σύμβαση έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για λογαριασμό της Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Για τα επόμενα πέντε ως επτά χρόνια τα ΕΑΣ θα έχουν σημαντικές οικονομικές εισροές σε ετήσια βάση (συνολικού ύψους 182,3 εκατ. ευρώ) και φυσικά αποκτούν τη μοναδική ευκαιρία να παγιώσουν τη θέση τους ως υπεργολάβου στην εφοδιαστική αλυσίδα μίας εταιρίας που αποτελεί έναν από τους κυριότερους παραγωγούς στην παγκόσμια αγορά πυρομαχικών. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι οι «κακές» συνήθειες και τάσεις του παρελθόντος, αυτές που κατέστησαν τα ΕΑΣ μία «μαύρη τρύπα» δυσθεώρητων χρεών και ελλειμμάτων, να εγκαταλειφθούν.
Η ποιότητα παραγωγής, η συνέχεια, η τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και υποχρεώσεων δεν είναι απλώς επιθυμητά, αλλά υποχρεωτικά. Ας σημειωθεί εδώ ότι με την ενεργοποίηση της σύμβασης υποκατασκευής η γραμμή παραγωγής των ΕΑΣ θα πρέπει να πιστοποιηθεί από ειδική υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Εν κατακλείδι, η σύμβαση της ATK προς τα ΕΑΣ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την κρατική εταιρία να ενσωματωθεί – ολοκληρωθεί στην παγκόσμια αγορά και να αποκτήσει πρόσβαση σενέες αγορές αλλά και τεχνολογίες – προϊόντα.
Η εποχή όπου οι κρατικές εταιρίες λειτουργούσαν κυρίως στη βάση των συμβάσεων που ανέθετε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για λογαριασμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο έχει περάσει ανεπιστρεπτί αλλά και αποδείχθηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, αναποτελεσματική, αφού πίσω της άφησε μόνο συσσωρευμένα χρέη.
Ελπίζουμε, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ελλάδα έχουν ήδη αντιληφθεί όχι μόνο τη σημασία του προγράμματος των 40L60 αλλά και την κρισιμότητα της επιτυχούς υλοποίησης τους. Άλλη ανάλογη ευκαιρία δεν πρόκειται να υπάρξει…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις