Δηλώσεις ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και ΥΠΑΜ Βουλγαρίας Angel Naydenov μετά τη συνάντησή τους στο ΥΠΕΘΑ







Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω τη χαρά να υποδέχομαι, σήμερα, εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος τον ομόλογό μου και καλό μου φίλο, Angel Naydenov, τον Υπουργό Αμύνης της φίλης, γειτονικής Βουλγαρίας.

Η σημερινή επίσκεψη του κ. Naydenov, η οποία πραγματοποιείται σε ανταπόδοση της δικής μου στη Σόφια τον προηγούμενο Νοέμβριο, υπογραμμίζει και βεβαιώνει το εξαιρετικό πράγματι επίπεδο, αλλά και τον στρατηγικό χαρακτήρα -όπως είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών- των διμερών μας σχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί, έχουν αναπτυχθεί, έχουν αναβαθμισθεί, με κορυφαίες βέβαια στιγμές την σύγκληση των Ανώτατων Συμβουλίων Συνεργασίας των χωρών μας, το 2010 και 2012.


Όταν δύο χώρες γειτονικές, με πολύ ισχυρούς και βαθύτατους ιστορικούς δεσμούς συναντώνται, είναι αυτονόητο ότι από μόνο του συνιστά μεγάλο γεγονός. Από την άλλη μεριά όμως, εμβαθύνει περισσότερο την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την κοινή αντίληψη, που απορρέει από το γεγονός ότι νέα δεδομένα έχουν πλέον διαμορφωθεί στην ευρύτερη γειτονιά μας. Βουλγαρία και Ελλάδα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας στο ΝΑΤΟ, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συναντίληψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά. Και είναι επιθυμία, τόσο δική μας, όσο και της βουλγαρικής πλευράς, να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, διευρύνοντας και ενδυναμώνοντας τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς.

Μοιραζόμαστε την ίδια θέση στην περιοχή. Μοιραζόμαστε μια κοινή ευρω-ατλαντική πορεία. Είμαστε σύμμαχοι, πραγματικοί σύμμαχοι, φίλοι, πραγματικοί φίλοι και στρατηγικοί εταίροι. Και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη.


Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της αμυντικής μας συνεργασίας, τόσο σε καθαρά διμερές επίπεδο, όσο και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια να πάρουμε αποφάσεις, τόσο για την γρήγορη προώθησή τους, όσο και για την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας αυτής.

Υπογράφεται σήμερα ένα διμερές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2014, από τους αρμόδιους αξιωματούχους των Γενικών Επιτελείων των χωρών μας. Η ποσοτική, αλλά κυρίως η ποιοτική αναβάθμιση του Προγράμματος είναι ακόμα μία επιβεβαίωση, μια απόδειξη του στρατηγικού χαρακτήρα των διμερών αμυντικών μας σχέσεων.


Θέλω στο σημείο αυτό να πω κάτι που το υπογραμμίσαμε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία δεν στρέφεται εναντίον κάποιου άλλου, το αντίθετο. Έχοντας επιλέξει να διαδραματίζουμε σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο μπροστά σε όλες τις προκλήσεις που προβάλλουν στην ευρύτερη περιοχή μας, συμβάλλουμε καθοριστικά στην καλλιέργεια, ανάπτυξη και εμπέδωση ενός κλίματος, ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας. Οι Ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις και στον αμυντικό τομέα είναι υποδειγματικές για όλους τους γείτονές μας και αποφορτίζουν τα Βαλκάνια από το βεβαρημένο παρελθόν τους. Οδηγός μας το μέλλον και εκεί είναι ακριβώς που ο όρος συναντίληψη δοκιμάζεται και αποδεικνύεται στην πράξη.


Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών μας σε Νατοϊκό επίπεδο, υπεγράφη σήμερα, από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Πολεμικής Αεροπορίας, η Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, που αποτελεί από μόνο του άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα της στενής ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας.


Κοινός παρονομαστής είναι η προσέγγιση απέναντι στα διεθνή και στα περιφερειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και όπως γνωρίζετε, είναι πολλά που εξελίσσονται και δυστυχώς είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν.

Κοινή μας βούληση είναι να προχωρήσουμε σε όλα τα θέματα που μας αφορούν, στέλνοντας προς όλους ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το μήνυμα σήμερα, που βιώνουμε μια κλιμάκωση της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή μας, το τόξο αστάθειας ξεκινά από την Ουκρανία και την γύρω περιοχή και φτάνει μέχρι την Τυνησία, περνώντας από τη Συρία και από τη Βόρειο Αφρική. Σε αυτό το τόξο Ελλάδα και Βουλγαρία είναι παράγοντες σταθερότητας, με τη στρατηγική τους, την πολιτική τους, τις πρωτοβουλίες τους. Πρωτοβουλίες και δράσεις σαν αυτές που έφεραν κοντά τις δύο χώρες μας.


Τονίζω και πάλι, ότι Ελλάδα και Βουλγαρία παραμένουν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Συνεργάζονται στενά, τόσο διμερώς όσο και στους κόλπους των διεθνών οργανισμών, όπως είναι πέραν του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, με στόχο βέβαια την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.


Κατά τη συνάντηση, ενημέρωσα επίσης τον κ. Naydenov για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Ασφάλειας και  Άμυνας, καθώς και για τη διοργάνωση στην Αθήνα, στα τέλη Απριλίου, μιας έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Αμύνης της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.

Στόχος είναι να τεθούν πιο ισχυρά θεμέλια συνεργασίας όλων ανεξαίρετα των χωρών της περιοχής μας στον αμυντικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.


Αγαπητέ μου Υπουργέ, Αγαπητέ Angel,

Θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Simeonov που σας συνοδεύει και τα μέλη της αντιπροσωπείας σας, για τις πολύ χρήσιμες, ουσιαστικές, ειλικρινείς, εγκάρδιες και εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα.

Είμαι πεπεισμένος ότι η ενίσχυση των διμερών μας επαφών ανοίγει νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία, όχι μονάχα των πολιτών των δύο χωρών μας, αλλά και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, γενικότερα.


Αγαπητέ μου φίλε,

Σας ευχαριστώ και πάλι και σας καλώ να λάβετε το λόγο.


Α. NAYDENOV (ανεπίσημη μετάφραση από τα Βουλγαρικά):

Αξιότιμε κύριε Αβραμόπουλε, κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω για την πολύ ευγενική πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Υπουργός Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, να ευχαριστήσω για την εγκάρδια υποδοχή που μας επιφυλάξατε και για την εξαιρετική φιλοξενία την οποία απολαμβάνουμε και εγώ και τα μέλη της αντιπροσωπείας μου από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας σε ελληνικό έδαφος.


Ένας μεστός πολιτικός διάλογος, εμπιστοσύνη και φιλία, νομίζω είναι οι λέξεις κλειδιά οι οποίες χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των Υπουργείων Αμύνης Ελλάδας και Βουλγαρίας και των αντίστοιχων Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Δε διστάζω να πω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα της Άμυνας και της αμυντικής συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι παράδειγμα στις σχέσεις που διέπουν όχι απλά δύο όμορες χώρες, αλλά και μεταξύ εταίρων και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μία εταιρική σχέση η οποία δεν στρέφεται κατά τρίτων, αλλά είναι μία σχέση σταθερότητας, εμπιστοσύνης για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η κοινή συνεισφορά μας σε αυτό το κλίμα σταθερότητας και ειρήνης που θέλουμε να υπάρχει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται το πόσο μεγάλο είναι το δυναμικό που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα της άμυνας και της αμυντικής συνεργασίας.


Κάναμε μία ανασκόπηση για τη νομοθετική και επιχειρησιακή βάση, πάνω στην οποία αναπτύσσουμε την εταιρική μας σχέση.

Συμπληρώνουμε αυτή την βάση με ένα νέο έγγραφο το οποίο υπογράφεται. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, η οποία χειρίζεται τα θέματα και τις διαδικασίες για την ενοποίηση, των διασυνοριακών επιχειρήσεων, ολοκληρώνουμε αυτό το πλαίσιο. Πιστέψτε με, τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε πολλές χώρες, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα υπογράψαμε και το διμερές πρόγραμμα για νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας στελεχών, χρησιμοποιώντας βεβαίως τις δυνατότητες που παρέχουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά στρατιωτικά ιδρύματα.


Με αυτή την ευκαιρία θέλω να πω ότι η αμυντική σχέση και η συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας είναι στρατηγική. Πολλοί είναι οι λόγοι που μου δίνουν το δικαίωμα την χαρακτηρίσω έτσι. Και αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση μπορούμε εμείς να την διευρύνουμε. Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις. Έχουμε μία πλούσια κοινή κληρονομιά, ιστορική και πολιτιστική, πολλές πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης, των επενδύσεων, της οικονομίας, της ενέργειας.

Είμαι βέβαιος ότι με τις προσπάθειες των δύο Υπουργών, του κ. Αβραμόπουλου και τις δικές μου και με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ,  συμβάλλουμε για την επικαιροποίηση και ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας.

Μια συνεργασία που είναι ουσιαστική, δεν είναι τυπική. Και αυτό είναι το χαρμόσυνο.


Ευχαριστώ πολύ.

http://kranosgr.blogspot.gr/2014/03/angel-naydenov.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις