Αιγίς και Δόρυ : Ξαναφτιάχνοντας τη Σπαρτιατική Φάλαγγα

Περίπολος του ΕΣ (Πηγή defense3.wordpress.com)
Περίπολος του ΕΣ (Πηγή defense3.com)
Βρισκόμενοι στην εποχή της πληροφορίας, καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται –ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα- όλο και περισσότερες θα είναι οι ανάγκες για εκπαίδευση και εξοικείωση με σύγχρονα οπλικά συστήματα και νέες τακτικές. Θεωρούμε λοιπόν ότι καθώς ο Ελληνικός Στρατός βασίζεται σε κληρωτούς Στρατιώτες θα έπρεπε να εντατικοποιήσει την εκπαίδευση ώστε η κάθε κλάση στρατιωτών να είναι άριστα καταρτισμένη και εκπαιδευμένη. Τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα με το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στο Αιγαίο η εθνική ασφάλεια της χώρας πιθανόν να δοκιμαστεί.

Ακρογωνιαίος λίθος του αξιόμαχου ενός στρατεύματος δεν είναι μόνο τα οπλικά συστήματα που διαθέτει αλλά και το ποιος τα χειρίζεται. Λόγω της διάρκειας της θητείας θα πρέπει  η εκπαίδευση να είναι ρεαλιστική με σενάρια διπλής ενέργειας και με μη προκαθορισμένους στόχους. Όπως καταλαβαίνει κάποιος που πρόσφατα υπηρέτησε στην ουσία πρέπει να αλλάξει τόσο η δομή όσο και να πνεύσει αέρας «επαγγελματισμού» στη νοοτροπία του στρατεύματος από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς μέχρι τον τελευταίο κληρωτό στρατιώτη.
Εκπαίδευση στον ΕΣ
Η εκπαίδευση στον ΕΣ δεδομένου των συνθηκών πρέπει να καταλαμβάνει τουλάχιστον 6 μήνες στους οποίους τα διάφορα «σχολεία» και αντικείμενα να χωρίζονται ως παρακάτω :
  1. Βασική Εκπαίδευση (1 μήνας): Στην βασική εκπαίδευση ο κάθε στρατιώτης πρέπει να εξοικειωθεί με τη διαβίωση στο στρατόπεδο, να μαθαίνει να χειρίζεται τον ατομικό του εξοπλισμό, εξάρτηση, κράνη, πυξίδες, ξιφολόγχη, ατομικό πτυο-σκάπανο (φτιαράκι) κτλ. Πρέπει επίσης να είναι άριστος γνώστης του ατομικού του οπλισμού στην λύση-αρμολόγηση του όπλου, τη συντήρηση του και να εκτελεί βολές στα 100, 200 και 300 μέτρα από όλες τις δυνατές θέσεις βολής. Παράλληλα η ρυθμίση και προσαρμογή των διόπτρων Steiner και econ optics ειναι απαραίτητη καθώς είναι στον βασικό εξοπλισμό της ομάδας μάχης. Πρέπει επίσης να γνωρίζει να κινείται σε πολύ αρχικό στάδιο στα πλαίσια μιας ομάδας μάχης πεζικού. Τα παραπάνω αντικείμενα είναι βασικά για κάθε στρατιώτη ανεξαρτήτου όπλου ή ειδικότητας ή σε ποια μονάδα θα καταταγεί έπειτα.
  2. Σχολείο προκεχωρημένης εκπαίδευσης Σ.Π.Ε.Ν (2 μήνες): Στο σχολείο αυτό ο κάθε στρατιώτης θα πρέπει να εκπαιδεύεται στην μάχη στα πλαίσια μιας ομάδας μάχης πεζικού καθώς και ενός λόχου. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η συγκέντρωση πολλών στρατιωτών σε μερικά κέντρα εκπαίδευσης ώστε τα σενάρια να εκτελούνται με πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό. Τουλάχιστον 1 βδομάδα μπορεί να αφιερωθεί σε αντικείμενα μάχης εντός κατοικημένου τόπου. Έμφαση είναι δυνατόν να δοθεί στον τρόπο προσέγγισης σε κάποιο οικισμό, τα σημεία απαγκίστρωσης, γωνίες βολής, αποφυγή παραθύρων, αθόρυβη αν απαιτείται κίνηση ομάδας εντός κτιρίου, ταχεία εκκαθάριση δωματίου-διαδρόμου και τη διαφορά ανάμεσα σε cover-κάλυψη και conceal- απόκρυψη μέσα σε ένα δωμάτιο για παράδειγμα. Επιπλέον εκπαιδευτικές ρίψεις χειροβομβίδων , νυχτερινές βολές, πυρ και κίνηση, πυρ και ελιγμός, ανάγνωση χάρτη κτλ. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα όπου το σκοτάδι μπορεί να δράσει καθοριστικά στην έκβαση μιας μάχης. Το σχολείο αυτό επίσης είναι αναγκαίο να παρακολουθείται από κάθε ένοπλο στρατιώτη ανεξαρτήτου ειδικότητας. Σε αυτό το στάδιο οι άοπλοι  στρατιώτες μπορούν κάλλιστα να προωθηθούν στα σχολείο ειδικοτήτων και έπειτα να προωθηθούν στις μονάδες τους. Με την ολοκλήρωση του σχολείου αυτού ο κάθε στρατιώτης θα μπορεί να μάχεται ως μέρος του συνόλου συντονισμένα και αποτελεσματικά.
  3. Απόκτηση ειδικότητας (3 μήνες): Μετά την ολοκλήρωση του ΣΠΕΝ ο κάθε στρατιώτης αναλόγως των προσόντων του και της σωματικής του διάπλασης θα εκπαιδεύεται στην, απονεμηθείσα με βάση το ΓΕΣ, ειδικότητα του. Πέρα από τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση είναι απαραίτητη και η δοκιμαστική βολή με πραγματικά πυρά. Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα δυνατό λόγω κόστους πχ στη βολή Α/Τ μακρού βεληνεκούς ο κάθε πύραυλος κοστίζει αρκετές χιλιάδες Ευρώ. Για το σκοπό αυτό η επαρκή απόκτηση επιπλέον εξομοιωτών είναι προαπαιτούμενο. Χαρακτηριστικά οι συλλογές υπο-διαμετρημάτων  ΑΙΜ TEST που αποκτήθηκαν για τα άρματα μάχης του ΕΣ επέτρεψαν την αποτελεσματική εκπαίδευση των πληρωμάτων των τεθωρακισμένων με ελάχιστο κόστος. Πέρα από τις υπάρχουσες ειδικότητες είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί ειδικότητα ακροβολιστή (marksman) ομάδας μάχης πεζικού την οποία θα αποκτούν εκείνη οι στρατιώτες με έμφυτα ανεπτυγμένη τη σκοπευτική τους ικανότητα. Τα αποτελέσματα από τις βολές τόσο στο ΣΠΕΝ όσο και στη βασική εκπαίδευση μπορεί να είναι από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής τους.
  4. Εκπαίδευση στις μονάδες : Η κύρια αποστολή των μονάδων του ΕΣ είναι να φυλάνε τα σύνορα είτε είναι στον Έβρο είτε στα νησιά. Παρόλαυτα όμως στην κάθε μονάδα υπάρχει επαρκής χρόνος για εκπαίδευση ιδιαίτερα στις προβλεπόμενες απογευματινές εκπαιδεύσεις. Στα πλαίσια του Τάγματος ο κάθε στρατιώτης θα πρέπει να εκπαιδευτεί στα βασικά (βολές, διαδικασία απεμπλοκής του όπλου) και στα επιμέρους οπλικά συστήματα που μπορεί να κληθεί να χρησιμοποιήσει όπως πολυβόλα υποστήριξης MG3, FN MAG , οπλοπολυβόλο ΗΚ11, φορητά A/T LAW ή RPG -18 όπως και να συντηρήσει την ειδικότητα του. Στα πλαίσια της μονάδας είναι εφικτό να παρασχεθεί και θεωρητική εκπαίδευση για στρατιωτικά ζητήματα σε τακτικό επίπεδο ιδιαίτερα στις προβλεπόμενες εκπαιδεύσεις τα απογεύματα ώστε ο στρατιώτης να έχει ευρεία γνώση και επάρκεια.
Επίλογος
Επειδή οι Έλληνες κληρωτοί είναι λίγοι και συνάμα άκρως πολύτιμοι και όχι αναλώσιμοι είναι απαραίτητο  η πολιτεία να παράσχει εκείνα τα εφόδια και εκπαίδευση για την αποτελεσματική υπεράσπιση της χώρας αν αυτό απαιτηθεί. Ζούμε σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και οι όποιες εντάσεις και προστριβές συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Μ. Ανατολή σε συνδυασμό με το ασταθές περιβάλλον στα Βαλκάνια και την Αφρική δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό που δεν χωρά λάθη και εφυσηχασμό….
http://defencegreece.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις