Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία
Στρατιώτες χωρίς διακριτικά στο Μπαλακλάβα της Κριμαίας   (Φωτογραφία:  Reuters )
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Κριμαία, μετά και την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής να εγκρίνει τη χρήση στρατευμάτων: Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία καλώντας το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Αυτομόλησε προς τη ρωσική πλευρά η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny. Έντονη διπλωματική κινητικότητα, αντιδράσεις σε βάρος της Ρωσίας. 

Οι κυριότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • O δρόμος για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία έχει ανοίξει, με την Δούμα να έχει δώσει την έγκριση για χρήση στρατιωτικής βίας, αν και το Κρεμλίνο προς το παρόν λέει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση
  • Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού με απόφαση του μεταβατικού προέδρου Ολ.Τουρτσίνοφ στο Κίεβο 
  • Συνεδρίαση για δεύτερη ημέρα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κριμαία
  • Ομπάμα καλεί Πούτιν σε απόσυρση ρωσικών δυνάμεων
  • To Συμβούλιο του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει την Κυριακή πριν την επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας
  • Ανακαλεί ο Καναδάς τον πρέσβη στη Μόσχα, διάβημα στον ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο από τη βρετανική κυβέρνηση
  • Στο Κίεβο την Κυριακή ο Βρετανός ΥΠΕΞ, στη Μαριούπολη και έπειτα στο Κίεβο ο έλληνας ΥΠΕΞ
  • Διαδηλώσεις έξω από ρωσικές πρεσβείες στις δυτικές χώρες, συγκέντρωση υποστήριξης στους ρωσόφωνους Κριμαίας προγραμματίζεται το απόγευμα της Κυριακής στη Μόσχα
Όπως μετέδωσε το ρωσικό Interfax, ρώσοι στρατιώτες πήραν την Κυριακή όπλα από βάση ραντάρ και κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Επίσης, η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny, φέρεται να αρνήθηκε να ακολουθήσει τις διαταγές του Κιέβου για να επιστρέψει στο λιμάνι της μετά από συμμετοχή σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κόλπο του Άντεν.

Υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το που ακριβώς βρίσκεται το σκάφος. Ωστόσο ρωσική πηγή επιβεβαιώσε ότι η φρεγάτα αυτομόληση προς τη ρωσική πλευρά.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, Γ.Σαβτσένκο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Interfax.

«Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή σε μία προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία. Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό» δήλωσε ο Σαβτσένκο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις