Μόσχα κατά ΟΑΣΕ – Ολάντ: Δημοψήφισμα στην Κριμαία χωρίς το Κίεβο δεν γίνεται


Η Mόσχα επέκρινε σήμερα Παρασκευή τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι παρατηρητές του οποίου εμποδίστηκαν και πάλι σήμερα να περάσουν στην Κριμαία, δηλώνοντας ότι δεν περίμεναν να λάβουν «επίσημη πρόσκληση» των φιλορωσικών αρχών της χερσονήσου. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαμήνυε ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την Κριμαία χωρίς το Κίεβο.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Ρωσία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσπάθησαν να εισέλθουν στην Κριμαία «αγνοώντας την βασική αρχή του ΟΑΣΕ για την ομοφωνία, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη και τις προτάσεις της Ρωσίας, χωρίς να περιμένουν την επίσημη πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Μια ομάδα κρατών μελών και εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ αντέδρασαν στην κατάσταση στη Κριμαία με τη χειρότερη παράδοση των δύο μέτρων και δύο σταθμών», κατήγγειλε το υπουργείο.

«Δεν είπαν λέξη για την επέκταση των εθνικιστικών και νεοναζιστικών ρευμάτων και προφανώς δεν "παρατήρησαν" τις βίαιες πράξεις των εξτρεμιστικών δυνάμεων» στην Ουκρανία, προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει ακραίες τις νέες ουκρανικές αρχές, οι οποίες, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, «κατέλαβαν την εξουσία με τα όπλα», και εξακολουθούν να θεωρούν τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας.

«Το δημοψήφισμα για την Κριμαία δεν μπορεί να γίνει χωρίς το Κιέβο»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας εάν η απόφαση αυτή δεν ληφθεί από την ίδια την Ουκρανία.

Ο Ολάντ έκανε τη δήλωση αυτή υποδεχόμενος τον πρώην πυγμάχο και νυν πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις για την αποπομπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του "ψευδοκοινοβουλίου" της Κριμαίας να προσαρτήσει την περιοχή αυτή στη Ρωσία και τόνισε ότι "η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτες".
Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι αυτή είναι επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό. "Το πλαίσιο στο οποίο η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη και η Γαλλία, οφείλουν να εργαστούν, αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", τόνισε.

Η αντίδραση της Δύσης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, σημείωσε, τονίζοντας ότι παραμένει ανοιχτό ένα παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα η οποία, όπως παραδέχτηκε, έχει "ιστορικούς δεσμούς" με την Κριμαία. "Στόχος μας είναι επίσης να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου ώστε η Ρωσία να μπορέσει να επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία που της προσφέρεται όταν το αποφασίσει" ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου με το ερώτημα της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία. Η Κριμαία, όπου σταθμεύει μέχρι σήμερα ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, κατακτήθηκε από τους Ρώσους στα τέλη του 18ου αιώνα και ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η τότε ηγεσία της ΕΣΣΔ την παραχώρησε στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας.

Νέες απειλές από Gazprom 

Η δημόσια ρωσική επιχείρηση αερίου Gazprom απείλησε σήμερα την Ουκρανία ότι θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε αυτή εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών της ύψους 1,89 δισεκ. δολαρίων, όπως είχε συμβεί και το 2009, όταν η διακοπή εκείνη είχε προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες ευρωπαϊκών κρατών με αέριο.

«Σήμερα 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Γκάζπρομ δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές», είπε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει de facto σταματήσει να πληρώνει για το αέριο. Ή η Ουκρανία θα ρυθμίσει τις καθυστερούμενες (οφειλές) ή υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουμε στην κατάσταση των αρχών του 2009», προειδοποίησε επικεφαλής της Γκάζπρομ.

Η δήλωση αυτή σημειώθηκε εν μέσω της πολιτικής κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να βοηθήσει την Ουκρανία να διευθετήσει τις οφειλές της για φυσικό αέριο έναντι της Ρωσίας.
Μια ενδεχόμενη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ουκρανία, τη χώρα μέσω της οποίας μεταφέρεται η μισή και πλέον ποσότητα αερίου που αγοράζει η ΕΕ (65 δισεκ. κυβικά μέτρα) θα είχε άμεσες συνέπειες στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

Την 1η Ιανουαρίου 2009 η Γκάζπρομ είχε αναστείλει τις προμήθειες αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας μιας εμπορικής διένεξης με το Κίεβο. Οι χώρες της ΕΕ είχαν αποτελέσει τα πρώτα θύματα εκείνης της κρίσης, εν μέσω ενός κύματος ψύχους, καθώς ορισμένα κράτη —όπως η Σλοβακία, για παράδειγμα— εξαρτώνται σχεδόν κατά 100% από το ρωσικό αέριο.

Τον Δεκέμβριο η Ρωσία είχε συμφωνήσει να μειώσει τις τιμές του αερίου που διαθέτει στο Κίεβο στα 268,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από περίπου 400.

Πηγή: http://www.skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις