Τουρκία: Νέα αγορά συστημάτων EW για τα F-16 της THK

Την ώρα κατά την οποία το ελληνικό σύστημα αυτοπροστασίας δεν έχει ακόμα παραδοθεί – μετά από πολλά χρόνια – στους χρήστες, η Τουρκία προχωράει με σταθερό ρυθμό στον εξοπλισμό των δικών της μαχητικών με συστήματα αυτοπροστασίας.
Την ανάθεση σύμβασης ύψους 36 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 26 εκατ. ευρώ) για την προμήθεια εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου, ανταλλακτικών και υπηρεσιών υποστήριξης για λογαριασμό της Αεροπορίας της Τουρκίας, ανακοίνωσε η αμερικανική Exelis. Μάλιστα μετά την οριστικοποίηση της το ύψος της σύμβασης εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στο ύψος των 80 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 58 εκατ. ευρώ).

Η εν λόγω σύμβαση είναι διακρατική, θα υλοποιηθεί μέσω του συστήματος FMS και αναθέτουσα αρχή είναι το Κέντρο Αεροπορικής Λογιστικής Υποστήριξης (Air Logistics Center) Warner Robins της Αεροπορίας των ΗΠΑ που εδρεύει στην ομώνυμη αεροπορική βάση στην πολιτεία της Γεωργίας.
Βάση της σύμβασης η Exelis θα προμηθεύσει στην Αεροπορία της Τουρκίας συστήματα αυτοπροστασίας Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suite (AIDEWS), τα οποία εγκαθίστανται στα μαχητικά F-16 Fighting Falcon που αυτή επιχειρεί.
Ειδικότερα η Exelis θα προμηθεύσει την εγκατεστημένη επί ατρακτιδίου έκδοση του συστήματος AIDEWS, η οποία είναι τυποποιημένη ως ALQ-211(V)9, σε αντίθεση με την έκδοση ALQ-211(V)4 που εγκαθίσταται εσωτερικά.
Παρά το γεγονός ότι οι δύο εκδόσεις παρέχουν παρόμοιες δυνατότητες και διαθέτουν εναλλασσόμενα εξαρτήματα, η έκδοση επί ατρακτιδίου παρέχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία καθώς μπορεί να εγκαθίσταται ή να αφαιρείται ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε αποστολής.
Υπενθυμίζεται, ότι βάση σύμβασης που ανατέθηκε το 2009 η Exelis είχε προμηθεύσει την Τουρκία με30 συστήματα AIDEWS της εσωτερικά εγκατεστημένης έκδοσης ALQ-211(V)4.
http://www.defence-point.gr/news/?p=98651

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις