Τι ισχύει για την υποψηφιότητα των στρατιωτικών στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2014;

Ενημερώνουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας, στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, τον Μάιο του 2014.

 Οι αξιωματικοί δεν έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές, συγκεκριμένα να... εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, επίσης περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι.

 Οι αξιωματικοί αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές (υποψηφιότητα) εφόσον παραιτηθούν πριν από την ημέρα ανακήρυξης των υποψηφίων.

 Οι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί δεν έχουν το παραπάνω πρόβλημα, δηλαδή μπορούν να είναι υποψήφιοι και να εκλεγούν σε αιρετά αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να παραιτηθούν.

 Ο αξιωματικός που δηλώνει παραίτηση για συμμετοχή στις εκλογές (δημοτικές - περιφερειακές), διαγράφεται από την ημερομηνία επίδοσης της δήλωσης παραίτησης στον αρμόδιο Πρόεδρο Πρωτοδικών. Λαμβάνει προσωρινό δελτίο ταυτότητας, παραδίδοντας την στρατιωτική ταυτότητα και στο οποίο αναγράφεται ως λόγος έκδοσης η διαγραφή του στελέχους λόγω συμμετοχής του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με το άρθρο 58 του Συντάγματος. Επίσης λαμβάνει φύλλο πορείας για τον τόπο οριστικής διαμονής του, μετά την έκδοση της εγκύκλιου αποστρατείας.

 Οποιοσδήποτε αξιωματικός μπορεί να παραιτηθεί για να συμμετέχει στις εκλογές ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων που έχει προς την υπηρεσία. Στην περίπτωση που δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, καταβάλει χρηματική αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Νόμου 3257/2004, με τις αντίστοιχες τροποποιήσεις που ισχύουν σήμερα. Η αποζημίωση υπολογίζεται ως το γινόμενο των εκκαθαρισμένων πραγματικών αποδοχών (καταλογιστέο) προστιθέμενης της δαπάνης πιθανής εκπαιδεύσεως του στο εξωτερικό.

 Οι Έφεδροι αξιωματικοί και οι Δόκιμοι και Οπλίτες θητείας, που θα συμμετέχουν ή θα αποδεχθούν υποψηφιότητα για την εκλογή τους σε αιρετά αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 45 του Νόμου 3421/2005.

Επιπρόσθετα στοιχεία για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές:

 Σύμφωνα με το Νόμο 3852/2010 και το ΠΔ 26/2012, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και η μη άσκηση του δικαιώματος αυτού τιμωρείται. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται, οι κάτοικοι του εξωτερικού και όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

 Φυσικά το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία ή υπάρχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που δεν το επιτρέπουν να απομακρυνθεί από την μονάδα του.

 Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 59 του ΠΔ 26/2012, οι στρατιωτικοί (πλην ΔΕΑ και Οπλιτών θητείας), δεν μπορούν να πληρωθούν ή να διοριστούν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν από τον εισαγγελέα, δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών. Ο στρατιωτικός σ’ αυτή την περίπτωση ενημερώνει άμεσα την υπηρεσία του η οποία εγγράφως ενημερώνει το Πρωτοδικείο το οποίο προέβη στο διορισμό του.

 Οι Οπλίτες, ΔΕΑ και έφεδροι αξιωματικοί που θα τους ορίσουν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών ή αντιπροσώπους, μπορούν να λάβουν άδεια ειδική για την άσκηση των καθηκόντων τους, φυσικά αν δεν συντρέχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι.

 Το στρατιωτικό προσωπικό στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα μόνο στο Δήμο που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους και όχι φυσικά στο τόπο διαμονής του.

 Το στρατιωτικό προσωπικό που δεν επιθυμεί να μεταβεί στον τόπο διαμονής του και εγγραφής του στους εκλογικούς καταλόγους κατά την διεξαγωγή των ευρωεκλογών, μπορεί να γραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκεί μου διαμένει σήμερα μέσω της υπηρεσίας του.

 Η ψηφοφορία αρχίζει στις 07:00 πμ και λήγει στις 19:00 μμ.

 Οι στρατιωτικοί ανάλογα της χιλιομετρικής απόστασης που θα μεταβούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δικαιούνται ειδική άδεια, φυσικά είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στην υπηρεσία τους βεβαίωση πιστοποίησης της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής.

 Εδώ μπορεί να μάθει ο κάθε ενδιαφερόμενος που ψηφίζει [συμπληρώνοντας το Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)*, ή μόνο τα πεδία Ειδικός Εκλογικός Αριθμός (Ε.Ε.Α.) και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε].

Και κάτι επιπλέον που ενδιαφέρει μεγάλο αριθμό στελεχών, οι μεταθέσεις θα ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές (25 Μαΐου), δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών, διότι οι μεταθέσεις του εξωτερικού και των Συνταγματαρχών αναμένεται να ανακοινωθούν από 06 έως 14 Μαΐου.

(Ε.Σ.)
http://staratalogia.blogspot.gr/2014/04/2014_26.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις