ΓΕΕΘΑ: Σε δύο φάσεις η επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται στην επιχειρησιακή φιλοσοφία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τα αποτελέσματα τα πρώτα εκ των οποίων ήδη καταγράφονται, να τις μετασχηματίζουν ουσιαστικά… Τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη φιλοσοφία σχεδιασμού της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) σε επίπεδο Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για το 2014, ανέπτυξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, για την παρακολούθηση φάσης της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει τη διάρθρωση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των ΕΕΔ σε δύο εξάμηνα.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα διεξαχθούν, με βάση τον προγραμματισμό των Γενικών Επιτελείων των τριών Κλάδων, όσο το δυνατόν περισσότερες, αυξημένης πολυπλοκότητας, καινοτομίας και ρεαλισμού ασκήσεις κλαδικής σχεδίασης, αλλά με διακλαδική συμμετοχή. Τυπικό παράδειγμα μίας τέτοιας άσκησης είναι και η «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014» που διεξάγεται την παρούσα περίοδο από την Πολεμική Αεροπορία, κυρίως από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, αλλά συνδυάζεται και με ασκήσεις του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού ή και άλλες της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλη την επικράτεια.
Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα διεξαχθούν οι μείζονες εθνικές διακλαδικές ασκήσεις όπως η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» (όπως έχει γίνει ήδη ανακοινωθεί η «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» θα διεξαχθεί και το 2014, για δεύτερο συνεχή χρόνο) και η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Με άλλα λόγια, ασκήσεις διακλαδικής σχεδίασης και συμμετοχής.
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από το ΓΕΕΘΑ είναι κλιμακωτή.
Στο πρώτο εξάμηνο μέσω της συμμετοχής, το προσωπικό του κάθε Κλάδου έρχεται σε επαφή και μάλιστα στο πεδίο των ασκήσεων με τους αντιστοίχους του των άλλων Κλάδων και μέσα από αυτή τη διαδικασία διαμορφώνει άμεση αντίληψη για την επιχειρησιακή τους λειτουργία, τη γενικότερη φιλοσοφία, τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές τους.
Το δεύτερο εξάμηνο, που αποτελεί και το επιστέγασμα, εφαρμόζεται η πλήρης διακλαδικότητα στην πράξη. Υπενθυμίζεται, ότι το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίζοντας ότι η επίτευξη της ουσιαστικής διακλαδικότητας εκκινεί από την τυποποίηση (standardization), η οποία επαυξάνει τηδιαλειτουργικότητα, είχε ανακηρύξει το 2013 ως «έτος τυποποίησης».
Με τη φιλοσοφία που υιοθέτησε το ΓΕΕΘΑ τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων αποκτούν ένα πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της επιχειρησιακής εκπαίδευσης με τελικό αντικειμενικό σκοπό την «Κυριαρχία της Διακλαδικής Δύναμης στο Σύγχρονο Επιχειρησιακό Περιβάλλον μέσω της Αποφασιστικής Υπεροχής Έναντι κάθε Ενδεχόμενης Απειλής».

http://www.defence-point.gr/news/?p=99743

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις