Η επιστροφή της Ρωσίας στην Αίγυπτο - Κολοσσιαίο deal με οπλικά συστήματα



H Ρωσία μετά από 40 χρόνια επιστρέφει δυναμικά στην Αίγυπτο και η εκεί ισχυρή παρουσία της ενδιαφέρει άμεσα τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Η Αίγυπτος σήμερα έχει αποτελεί κρίσιμο παίκτη αλλά και εταίρο Ελλάδας και Κύπρου στο θέμα των ΑΟΖ και χωρίς την Αίγυπτο η τουρκική θέση περί μη συνιστώντος ΑΟΑ Καστελόριζου δεν έχει καμία στήριξη. Εκτός αυτού οι σχέσεις με την Άγκυρα βρίσκονται στο ναδίρ, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έπαιξε κι έχασε στο θέμα του ισλαμιστή Μ.Μόρσι.
 
Η επαναπροσέγγιση Αιγύπτου-Ρωσίας δημιουργεί έναν πόλο σίγουρα όχι αρνητικό για τα ελληνικά συμφέροντα και πάντως όχι θετικό για την Άγκυρα. Χωρίς - και αυτό έχει σημασία - να ενοχλείται καν το Ισραήλ, το οποίο έχει άριστες σχέσεις, πλέον, με την Μόσχα ενώ ποντάρει σε μια ισχυρή αντι-ισλαμική κυβέρνηση του Καΐρου.
 
Από εχθές 19μελής ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο για να ολοκληρωθεί η επιλογή οπλικών συστημάτων αξίας 4 δισ. ευρώ μεταξύ των οποίων είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται και μαχητικά αεροσκάφη MiG-35, όπως επίσης S-300PMU2, Pantsir S1, επάκτιες πυροβολαρχίες υπερηχητικών βλημάτων του συστήματς Bastion P-800, αλλά και άρματα μάχης Τ-90 τα οποία σαρώνουν σε εξαγωγές στην Μέση ανατολή, καθώς θεωρούνται τα κορυφαία σε σχέση κόσοτυς απόδοσης άρματα με την τιμή τους να βρίσκεται στο 50% της τιμής των δυτικών αρμάτων μάχης.
 
Ακόμα είναι πιθανή η αγορά επιθετικών ελικοπτέρων, Mil Mi-28N καθώς η καθυστέρηση στην παράδοση των AH-64D Apache από τις ΗΠΑ έχει εξοργίσει τους Αιγύπτιους.
Είναι μία καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να παράσχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε θέματα συντήρησης επιχειρησιακής λειτουργίας, αλλά και δοκιμαστικών βολών στο Πεδίο Βολής Κρήτης
 
Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη σε λιγότερο από δύο μήνες, Ρώσων αξιωματούχων στην χώρα σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm. Η ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία, αναμένεται να συζητήσει με τους Αιγύπτιους στρατιωτικούς αξιωματούχους για ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης όπλων λιμενικών διευκολύνσεων για τον ρωσικό Στόλο της Μεσογείου,και δημιοργίας βάσης συντηρησης ρωσικών οπλικών συστημάτων.
 
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διατηρεί ακόμα μεγάλο αριθμό σοβιετικών οπλικών συστημάτων όπως μαχητικά αεροσκάφη MiG-21, άρματα μάχης Τ-54/55 και Τ-62, αντιαεροπορικά αυτοκινούμενα SORADS ZSU-23-4, αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-3 2M Pechora, Buk M1 κλπ.
 
Ο στρατάρχης Al–Sisi ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, είχε πρόσφατα συνάντηση στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να επισπεύσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης όπλων, σύμφωνα με ανώτερες αιγυπτιακές πηγές και την κουβεϊτιανή εφημερίδα Al-Rai τον περασμένο μήνα.
 
Η συμφωνία με τη Ρωσία, περιλαμβάνει προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, εξοπλισμό παρακολούθησης και άλλα εξελιγμένα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που δρα ανεξέλεγκτα στο Σινά.
 
Η επείγουσα κίνηση για να κλείσει η συμφωνία για τον εξοπλισμό του αιγυπτιακού στρατού, έρχεται μετά από μια άλλη έκθεση τον περασμένο μήνα, που ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος είχε καθυστερήσει την παράδοση 10 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι.
 
Σημειώνεται ότι λιμενικές διευκολύνσεις έχει η Ρωσία και στην Λεμεσό της Κύπρου, ενώ θα υπαρξει και χρηση του αεροδρομίου της Πάφου.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις