Τουρκικό Ναυτικό: «Ο γύρος της Αφρικής σε 102 ημέρες»!

Μπορεί στην Τουρκία να γίνεται χαμός και να μην προλαβαίνουν να θάβουν τους νεκρούς από την τρομακτική τραγωδία που έπληξε φτωχούς ανθρώπους του μεροκάματου, που βρήκαν τραγικό θάνατο στο ορυχείο, ενώ ο απίθανος πρωθυπουργός της χώρας να δίνει την πιο ψυχοπαθητική παράσταση με πράξεις και με δηλώσεις, όμως την ίδια ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν το έργο τους.

Την είδηση τη διαβάσαμε στον έγκυρο και ψύχραιμο τουρκικό ιστοχώρο που παρακολουθεί τα ναυτικά θέματα, το «http://turkishnavy.net/» και αφορά τις εξελίξεις της μεγάλης περιοδείας πλοίων του τουρκικού στόλου γύρω από την Αφρική, στην οποία εκτός από τη σύσφιξη των σχέσεων με τις χώρες που επισκέπτονται, λειτουργούν στην κυριολεξία και ως «πλασιέ» των οπλικών συστημάτων που κατασκευάζει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Τα τουρκικά πλοία πραγματοποιούν ασκήσεις με τις ναυτικές δυνάμεις των αφρικανικών χωρών που επισκέπτονται, ενώ οι ανώτατοι αξιωματικοί συναντώνται με τον Τούρκο πρεσβευτή, διοργανώνονται δεξιώσειςσυνεντεύξεις Τύπου και γενικότερα η όλη επιχείρηση της ομάδας των τουρκικών πλοίων (Barbaros Turkish Maritime Task Group), λειτουργεί σαν μια καλά «κουρδισμένη μηχανή δημοσίων σχέσεων», πραγματικός βραχίονας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Την αποστολή συνοδεύουν και στελέχη εταιριών του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας! Οι εταιρίες που συμμετέχουν και… διαφημίζουν τα προϊόντα τους σε πολλούς αφρικανικούς προορισμούς (ένα συμβόλαιο να αποσπάσουν υπερκαλύφθηκαν τα έξοδα του Ναυτικού και έχει προγραμματιστεί σχετική δραστηριότητα στις ακόλουθες χώρες: Γκάνα, Νιγηρία, Αγκόλα, Τανζανία, Κένυα…), είναι οι Meteksan, Otokar, TAI, Dearsan, Havelsan, Roketsan, Aselsan, STM.
Την ίδια αποστολή ακολουθούν και γιατροί που είχε προγραμματιστεί να εξετάσουν κόσμο στην Γκάμπια, τη Σενεγάλη και το Σουδάν. Επίσης, τουρκικές στρατιωτικές μπάντες είχε προγραμματιστεί να παίξουν, στην Ισπανία, τη Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Κονγκό, τη Νότια Αφρική, την Τανζανία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και το Σουδάν.
Στον περίπλου της αφρικανικής ηπείρου λοιπόν που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου και θα διαρκέσει συνολικά 102 ημέρες (ολοκληρώνεται στις 27 Ιουνίου), συμμετέχουν τέσσερα πλοία του τουρκικού Ναυτικού, οι φρεγάτες F-495 TCG Gediz και F-245 TCG Orucreis, η κορβέτα F-511 TCG Heybeliada και το πλοίο ανεφοδιασμού A-595 TCG Yarbay Kudret. Τα πληρώματα των πλοίων αυτών αποκτούν πολύτιμη εμπειρία στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα εκπληρώνουν και άλλες αποστολές που σχετίζονται με το εμπόριο και την εξωτερική πολιτική.
Στην αποστολή υπάρχει και ένα στοιχείο με έντονη τη συμβολική – ιστορική σημασία. Θα διέλθουν από το Κέιπ Τάουν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1866, μετά δηλαδή από 148 χρόνια… αν συμβολίζει κάτι για τους Τούρκους, αυτό είναι η ολική τους επαναφορά, ή τουλάχιστον η προσδοκία γι’ αυτό.
Θα διανυθούν συνολικά 15.000 μίλια (περίπου 30.000 χιλιόμετρα) και ο κατάλογος των επισκέψεων περιλαμβάνει 27 χώρες και 40 λιμάνια! Η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν από τον ναύσταθμο του Γκιολτσούκ προς τη Βόρεια Αφρική και μετά προς το Γιβραλτάρ… προτού πάρουν την «κατήφορο» προς το νότιο τμήμα της «μαύρης ηπείρου» όπου βρίσκονται τώρα και συγκεκριμένα στη Νότια Αφρική.
Εκεί βρίσκονται τώρα και στην είδηση που δημοσίευσε ο προαναφερθείς έγκυρος ιστοχώρος μαζί με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (@),αποτυπώνεται η εκπαιδευτική δραστηριότητα με το νοτιοαφρικανικό Ναυτικό στο πεδίο βολής «Denel Overberg».
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί καταληκτικά, ότι όπως πάντοτε… και παντού, υπήρξαν και φωνές στην Τουρκία, όπως αυτή πρώην αρχηγού του τουρκικού στόλου που παραιτήθηκε, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική για την αποστολή, με το επιχείρημα της κρίσης στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Κριμαία.
Και για να χωρίσουμε τις δύο τελευταίες φωτογραφίες μεταξύ τους, απλά θα παρακολουθήσουμε να διαπιστώσουμε εάν ξαφνικά και άλλοι θα ανακαλύψουν το θέμα που παρουσιάσαμε, μαζί με στοιχεία της σύντομης έρευνας που διαξάγαμε για το ενδιαφέρον αυτό ζήτημα και φυσικά χωρίς καμία παραπομπή, είτε στην τουρκική πηγή. Είθε να μας διαψεύσουν.
Επίσης, μια διευκρίνιση για τις φωτογραφίες: Ακουμπώντας τον κέρσορα πάνω σε καθεμία, μπορεί κανείς να διαβάσει ποιο πλοίο πραγματοποιεί βολή και το είδος του βλήματος.
http://www.defence-point.gr/news/?p=102436

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις