Στη δίνη του εμφυλίου η Ουκρανία - δεκάδες οι νεκροί στην Οδησσό


Στη δίνη του εμφυλίου η Ουκρανία - δεκάδες οι νεκροί στην Οδησσό

Σκηνικό εμφύλιου πολέμου θυμίζει η κατάσταση στην Οδησσό, το σημαντικό λιμάνι που βρίσκεται μακριά από τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, καθώς, από το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και φιλορώσων. 

Οι νεκροί αρχικά έφθασαν τους πέντε, ωστόσο, αρκετά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες. Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, έγινε γνωστή η πιο τραγική εξέλιξη, καθώς, στο κτίριο των εργατικών συνδικάτων δεκάδες άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τα επεισόδια.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι «στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό. Η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για «38 νεκρούς - οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα». Αργά το βράδυ της Παρασκευής νέα ανακοίνωση ανέφερε ότι οι νεκροί από την πυρκαγιά ανέρχονται στους 31.


Νωρίτερα, πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.

«Είναι πασιφανές ότι η φιλορωσική πλευρά ήταν πολύ καλά οπλισμένη, πολύ καλά οργανωμένη και αυτές οι ενέργειες ήταν προσχεδιασμένες εδώ και καιρό» δήλωσε τοπικός βουλευτής καταγγέλλοντας ότι η αστυνομία δεν ενεπλάκη για να σταματήσει τις συγκρούσεις.

«Θα πω ένα πράγμα στον Πούτιν. Ξεχάστε την Οδησσό» δήλωσε βουλευτής Νμίτρο Σπίβακ, ο οποίος και έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς, όλοι νεαροί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.

Μέσα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποίησαν φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ εναντίον της πρώτης μεγάλης κλίμακας επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης, καταρρίπτοντας τουλάχιστον δύο στρατιωτικά ελικόπτερα. 

Νεκροί τουλάχιστον δύο πιλότοι των ουκρανικών δυνάμεων και ένα μέλος των φιλορωσικών δυνάμεων.

tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις