Τουρκία: Δραματικές αλλαγές στις ΕΔ, στο επίκεντρο το Ναυτικό

Αλλαγές μεγίστης σημασίας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποφασίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο συγκλήθηκε υπό τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι αλλαγές είναι πολύ τολμηρές και είναι βέβαιο ότι θα τεθούν στο μικροσκόπιο του ελληνικού, αλλά και άλλων Γενικών Επιτελείων, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή…

Οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, κατόπιν αξιολόγησης των περιφερικών κυρίως απειλών για την Τουρκία, αλλά και απειλών που απειλούν την εθνική τα ασφάλεια – με όποια ερμηνεία μπορεί να επιδέχεται η δήλωση αυτή – αφορούν την ενοποίηση της διοίκησης του Στρατού, του Ναυτικού και των Πεζοναυτών, υπό το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, ώστε να εξαλειφθούν στεγανά και να υπάρχει καλύτερη διακλαδική συνεργασία.
Παράλληλα, θα υπάρξουν καταργήσεις σχηματισμών και η συγκρότηση δύο στρατιών, της Δυτικής, στην οποία θα ενταχθούν οι δυνάμεις της 1ης Τουρκικής Στρατιάς και της Στρατιάς του Αιγαίου και τέλος, της Ανατολικής, στην οποία θα υπαχθούν οι δυνάμεις της νυν 2ης και 3ης Στρατιάς.
Επίσης θα σχηματιστεί μια δύναμησυνοριοφυλακής η οποία θα υπάγεται διοικητικά στην στρατοχωροφυλακή. Επίσης, θα επιχειρηθεί η τεχνολογική αναβάθμιση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ θα επιταχυνθούν οι προαγωγές των ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών, μια αναφορά που ίσως αφορά την επιθυμία να «έρθει στα πράγματα» η επόμενη γενιά αξιωματικών, κάτι που θα μπορούσε να αφορά και τη «διάβρωση» των ανώτατων βαθμίδων του στρατεύματος από τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ιδιαίτερη ενίσχυση προβλέπεται για το τουρκικό Ναυτικό, το οποίο θεωρεί τη Μεσόγειο ως το κύριο πεδίο ενδεχόμενης δράσης του, λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν, αλλά και λόγω του πολέμου στην Συρία. Στην Αεροπορία θα επιδιωχθεί η τεχνολογική αναβάθμισή της και θα δοθεί έμφαση στις ικανότητες στη διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.
Παρά την κατάργηση δύο στρατηγείων επιπέδου στρατιάς, την οποία πιθανότατα κάποιοι εντός Ελλάδος θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μόνο πιο ανίσχυρες δεν καθίστανται. Ειδικά η πρόβλεψη για τον ρόλο του Ναυτικού με κέντρο βάρους τη Μεσόγειο και η αναφορά στους υδρογονάνθρακες, μόνο περιθώρια αισιοδοξίας δεν αφήνει. Τουλάχιστον στους νουνεχείς.

http://www.defence-point.gr/news/?p=101480

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις