Ευρωμέτωπο κατά της Google: Γερμανία και Γαλλία καταγγέλλουν το ψηφιακό «υπερκράτος»

Ευρωμέτωπο κατά της Google: Γερμανία και Γαλλία καταγγέλλουν το ψηφιακό «υπερκράτος»
Οι αντιδράσεις εναντίον της Google στην Ευρώπη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία και τη Γαλλία όπου καταγγέλλεται το ψηφιακό «υπερκράτος» που μπορεί να αποτελεί απειλή για την ελευθερία. Μάλιστα, την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε τη διάλυση του ιντερνετικού κολοσσού εάν η μηχανή αναζήτησης της Google βρεθεί ότι έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά.
Αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας ταραχώδους εβδομάδας κατά τη διάρκεια της οποίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για «το δικαίωμα στη λήθη», αποφασίζοντας ότι η Google πρέπει να ικανοποιεί τα αιτήματα όσων χρηστών ζητούν να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης οι σύνδεσμοι προς «παρωχημένες ή άσχετες» πληροφορίες που τους αφορούν. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες τρεις ημέρες, εκατοντάδες καταδικασμένοι από τα δικαστήρια πολίτες έχουν κάνει αίτηση στην Google να σβήσει από τη μηχανή αναζήτησής της οποιαδήποτε αναφορά στα παραπτώματά τους.
Η Γερμανία δεν έχει δικαίωμα να διαλύσει την Google, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ όμως που είναι αντικαγκελάριος προειδοποίησε ότι το ομοσπονδιακό γραφείο για την αντιμετώπιση των καρτέλ θα ελέγξει τη συμπεριφορά της αμερικανικής εταιρείας. «Οι κίνδυνοι της ψηφιακής επανάστασης βρίσκονται στις αυταρχικές και ολοκληρωτικές τάσεις, αλλά και στη μονοπωλιακή δύναμη που υπονομεύει τους νόμους» έγραψε στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε».
Ηδη η Google έχει φθάσει σε κατ' αρχήν συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες, έπειτα από έρευνα που κράτησε τρία χρόνια. Τα τελικά μέτρα που θα υιοθετηθούν το φθινόπωρο, βάζουν περιορισμούς για το πώς θα παρουσιάζονται κάποια αποτελέσματα αναζήτησης. Στη συμφωνία που έκανε η αμερικάνικη εταιρεία με την ΕΕ τον Φεβρουάριο προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει πρόστιμα 5 δισ. ευρώ, δέχθηκε να δείχνει με πιο εμφανή τρόπο links αντιπάλων της.
Ωστόσο εκατοντάδες ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, με επικεφαλής τον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ Axel Springker και τον γαλλικό Lagardere, που αποκαλούνται «Σχέδιο Ανοιχτού Ιντερνετ», ζήτησαν από την Κομισιόν να επανεξετάσει το θέμα της Google. Στην ομάδα αυτή εκτός από εκδότες, συμμετέχουν οργανισμοί που ασχολούνται με τον τουρισμό, όσοι εμπλέκονται με διαδικτυακές πωλήσεις καθώς και σύνδεσμοι καταναλωτών. Μέσα σε αυτή τη δίνη στην οποία βρίσκεται η Google, προσπαθεί να κλείσει τα άλλα μέτωπα που έχει ανοιχτά. Η διοίκηση της τεράστιας εταιρίας ήρθε σε συμφωνία με την αντίστοιχη της Apple. Αποδέχθηκαν να αποσύρουν τις 20 αγωγές που έχουν ανταλλάξει σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, βάζοντας έτσι στην άκρη τη σύγκρουση που είχε προκύψει όταν η Motorola (την οποία εξαγόρασε η Google το 2012) είχε κάνει αγωγές για καταπάτηση ευρεσιτεχνίας το 2010 και η Apple είχε απαντήσει επίσης με αγωγές.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις