Αντιμετώπιση Απειλών με Τεχνολογία STEALTH

Σκοπός της διατριβής είναι η ανάπτυξη του τρόπου λειτουργίας των σύγχρονων ραντάρ και με ποιες τεχνικές αντιμετωπίζουν τις απειλές που προέρχονται από τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) και τα αντικείμενα (αεροσκάφη, πλοία) με τεχνολογία Stealth στο πεδίο της μάχης. Η παρακάτω διατριβή (59 σελίδες, 13006 λέξεις) πραγματοποιήθηκε από εν ενεργεία διοικητή μονάδας αντιαεροπορικού πυροβολικού και αφορά την Ιστορική Εξέλιξη του Ραντάρ, τις Κατηγορίες Ραντάρ, τα είδη των Σύγχρονων Ραντάρ, την Διαχωριστική Ικανότητα των Ραντάρ, τις υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές απειλές κατά των Ραντάρ, την εξέλιξη των μη επανδρωμένων αεροχημάτων, τα είδη των UAV, τις αποστολές τους, την αντιμετώπιση των απειλών με τεχνολογία STEALTH, τις θεμελιώδεις αρχές τεχνικών και αεροδυναμικής STEALTH ενώ στο τέλος γίνεται ειδική μνεία πάνω στην αντιμετώπιση τους.

Το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον του 21ου αιώνα έφερε στο προσκήνιο νέες τεχνικές και τεχνολογίες υψηλού επιπέδου που εξυπηρετούν πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια τις απαιτήσεις που τίθενται στο πεδίο της μάχης. Ένα μέρος αυτής της εξέλιξης αποτελούν οι σύγχρονες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα ραντάρ ,οι νέες τεχνικές απόκρυψης των διαφόρων αντικειμένων από τον εντοπισμό τους από τα ραντάρ και η χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων για εκπλήρωση συγκεκριμένων αποστολών δίχως την φυσική παρουσία του ανθρώπου. Σύμβολο της υψηλής τεχνολογίας του 20ου αιώνα υπήρξε η περιστρεφόμενη κεραία του ραντάρ. Η τεχνολογία αυτή έθεσε τις βάσεις των σημερινών ραντάρ που συνεχίζουν όμως να έχουν ως αρχή λειτουργίας την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Αυτή ακριβώς η εξέλιξη στον εντοπισμό των διαφόρων αντικειμένων, είτε αυτά είναι ιπτάμενα είτε δρουν στην θάλασσα είτε στην ξηρά, οδήγησε την επιστήμη στη κατασκευή «αόρατων» συστημάτων και μη επανδρωμένων αντικειμένων για μείωση των απωλειών μάχης. Κάθε εξέλιξη στον τομέα των οπλικών συστημάτων ακολουθείτε από νέες μεθόδους αντιμετώπισής της. Αυτή η συνεχής έρευνα οδηγεί σε θεαματικές ανακαλύψεις και εφαρμογές που με την σειρά τους θέτουν τις απαιτήσεις για νέες μεθόδους. Ο άνθρωπος αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας στις δυνατότητες που η τεχνολογία μας προσφέρει. Δίχως την παρουσία του έμμεσα ή άμεσα δεν μπορούμε να πετύχουμε 100% στην αποστολή και του πλέον σύγχρονου οπλικού συστήματος. Η εμπειρία μου δίδαξε ότι όποια και αν είναι η τεχνολογική εξέλιξη στα ραντάρ ή στους στόχους αυτών, μόνη της δεν αρκεί να δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα. Η παρουσία του ανθρώπου δρα σαν πολλαπλασιαστής ισχύος στα συστήματα αυτά διότι μπορεί όσα θα αναφερθούν στην διατριβή μου να ακούγονται εντυπωσιακά, όμως ένα ανθρώπινο λάθος ή μια λάθος κίνηση ή απόφαση ή πάτημα κομβίου θα θέσει εκτός λειτουργίας και το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα.

http://defencenews.gr/index.php/ethiniki-amina/polemiki-aeroporia/362-antimetopisi-apeilon-me-texnologia-steatlh

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις