«Πράσινο» για 1.000 προσλήψεις οπλιτών ΟΒΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ

Ο κύβος ερρίφθη για την πρόσληψη 1.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπέγραψε το σχέδιο έγκρισης και με τον τρόπο αυτόν... εξουσιοδότησε τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα στο διαγωνισμό ενίσχυσης του Στρατεύματος με έμμισθους οπλίτες σε θέσεις και ειδικότητες, κυρίως, όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.


Επιτάχυνση

Αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου αναφέρουν πως οι διαδικασίες θα «τρέξουν» άμεσα με στόχο η προκήρυξη για τους 1.000 ΟΒΑ, οι οποίοι θα λαμβάνουν μισθό νεοεισερχόμενου επαγγελματία οπλίτη, περίπου 700 - 800 ευρώ, να εκδοθεί μέσα στον Ιούνιο. Δεδομένο θεωρείται πως οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία οι ΟΒΑ το συντομότερο δυνατόν και να καλύψουν «κενά» στην επάνδρωση των μονάδων.

Εντός των επόμενων ημερών, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων για να δώσει και τυπικά το «πράσινο φώς» κατανέμοντας ταυτόχρονα τις θέσεις ανά κλάδο. Πόσοι, για παράδειγμα, θα προσληφθούν σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία. Από εκεί και μετά είναι θέμα των Επιτελείων να κινήσουν τις διαδικασίες για την «εσωτερική» κατανομή ανά ειδικότητα πλέον.

Ανώτατοι επιτελείς, γνώστες του θέματος, ανέφεραν στον «Ε.Τ.» πως δεν θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για τον καταμερισμό των ειδικοτήτων, καθώς έχει γίνει ήδη προεργασία, αφού το σχέδιο για την πρόσληψη 1.000 ΟΒΑ βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας μερικούς μήνες τώρα και οι προτεραιότητες, όσον αφορά στο προσωπικό, είναι καταγεγραμμένες.

Οι ΟΒΑ θα προσληφθούν με Υπουργική Απόφαση και θα έχουν θητεία ενός έτους με ενδεχόμενο ανανέωσής της για δύο χρόνια ακόμη. Στόχος είναι κάθε χρόνο να προσλαμβάνεται με προκήρυξη που θα εκδίδεται ο αριθμός των 1.000 οπλιτών. Αυτό όμως θα εξαρτάται από τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε πρώτη φάση πάντως, πηγές του Πενταγώνου διαβεβαιώνουν πως έχουν εξασφαλισθεί τα χρήματα ούτως ώστε να φτάσει ο αριθμός των προσληφθέντων στην οριζόμενη ως «οροφή».

Ο θεσμός των ΟΒΑ επελέγη ως λύση στην κάλυψη των κενών του ανθρώπινου δυναμικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού δεν συνιστά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά μια μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας συμβασιούχου. Έτσι παρακάμπτονται και οι αντιδράσεις της τρόικας, που λέει όχι στις προσλήψεις. Σημειώνεται πως μέσω του ιδίου θεσμού τα Επιτελεία κάλυψαν έναν αριθμό (μικρό βέβαια, αλλά σημαντικό) στελεχών στις ειδικές δυνάμεις.

Προϋποθέσεις

Προτεραιότητα στη διεκδίκηση των θέσεων έχουν οι ήδη υπηρετούντες τη θητεία τους και οι έφεδροι. Θα μπουν ασφαλώς προϋποθέσεις όσον αφορά στην ηλικία, στη σωματική ικανότητα και το λευκό ποινικό μητρώο. Θα ασφαλίζονται για όσο υπηρετούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα έχουν την ίδια υγειονομική περίθαλψη με τους μόνιμους στρατιώτες. Πάντως, αναλυτικά οι προϋποθέσεις θα καθοριστούν με την Υπουργική Απόφαση.

Σχετικά με τις ειδικότητες, προτεραιότητα θα δοθεί σε τεχνικές και βοηθητικές, όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στις μονάδες εκστρατείας των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ αυτών είναι ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγος, τεχνίτης τηλεπικοινωνιών-ραντάρ, τεχνικός τροχοφόρων, χειριστής αρμάτων περισυλλογής, χειριστής ερπυστριοφόρων, αρμενιστής, σηματωρός, μηχανικός, νοσοκόμος, ηλεκτρονικός συνεννοήσεως, θαλαμηπόλος, διαχειριστής υλικού, τεχνίτης πυροβόλου, βοηθός υπολόγου και πολλές άλλες.

(Ε.Τ. 04/06/2014 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)
http://staratalogia.blogspot.gr/2014/06/1000.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις