Κρίμα, κι εμείς που νομίζαμε ότι θα το φτιάξουν ο Τούρκοι το μαχητικό…

Το πρόγραμμα του νέου τουρκικού μαχητικού φαίνεται τελικά να μην προχωρά και τόσο καλά. Η νέα διοίκηση της αρμόδιας διεύθυνσης φαίνεται πως επανεξετάζει όλο το πρόγραμμα εξ αρχής καθώς θεωρεί πως υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Κι όλη η υφήλιος, θα χάσει την ευκαιρία για ένα ακόμα σίριαλ τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού…

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ειδικής διεύθυνσης για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού (πρόγραμμα TF-X), «το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ακυρωθεί, αλλά κανείς δεν θα εκπλαγεί αν τελικά ο σχετικός φάκελος καταλήξει στο αρχείο».
Η αλλαγή στα φιλόδοξα τουρκικά σχέδια για την παραγωγή ενός 100% τουρκικής κατασκευής μαχητικού, άρχισε να διαφαίνεται από τον περασμένο Απρίλιο, όταν τα ηνία της διεύθυνσης εξοπλισμών ανέλαβε ο Ισμαήλ Ντεμίρ. Αυτός ζήτησε μια νέα έκθεση σχετικά με τις πιθανότητες υλοποίησης του προγράμματος, η οποία όμως, όπως φαίνεται, μόνο θετική δεν ήταν.
Το σημαντικότερο πρόβλημα, κατά την έκθεση, είναι η – γνωστή εξ αρχής – αδυναμία της τουρκικής βιομηχανίας να παράγει κρίσιμα συστήματα του υπό σχεδίαση μαχητικού. Από την άλλη, ο πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να επιμένει ότι το νέο τουρκικό μαχητικό θα κάνει την παρθενική του πτήση μέχρι το 2023.
Τους πρώτους μήνες του 2014 η Τουρκία είχε ζητήσει από την General Electric, τη Rolls – Royce και την Pratt & Whitney, να υποβάλουν σχέδια για τον κινητήρα του νέου τουρκικού μαχητικού,καθώς οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει να επιλέξουν πρώτα έναν ξένο κινητήρα για το «100%» τουρκικό μαχητικό και κατόπιν να σχεδιάσουν το αεροσκάφος καθαυτό…
http://www.defence-point.gr/news/?p=109613

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις