Αεροπορικές επιθέσεις κατα της ISIL στο Β. Ιράκ αποφάσισε ο Ομπάμα

b_300_200_16777215_00_images_Tsiboukis_George_F18F.jpg
Εγκρίθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο μετα από αρκετές εβδομάδες αναβολών "περιορισμένες και στοχευμένες" όπως αναφέρεται "αεροπορικές επιδρομές κατα των ανδρών της ισλαμιστικής οργάνωσης ISIL στο Ιράκ". Όπως αναφέρει σε ανταπόκριση του από τις ΗΠΑ ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο Αμερικανός πρόεδρος μετά από συνεδρίαση που είχε με συνεργάτες του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος, με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Κούρδων του Β. Ιράκ Αρμπίλ, στην περίπτωση που η ισλαμιστική οργάνωση επιτεθεί στην πόλη.


Παράλληλα αεροσκάφη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα μεταφέρουν στην περιοχή του Β. Ιράκ βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί εξαιτίας των μαχών της ISIL με τις κυβερνητικές και κουρδικές δυνάμεις ώστε να αποφευχθεί όπως επισημάνθηκε μια «πιθανή πράξη γενοκτονίας». Αφορμή για την απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου ήταν η εκδίωξη χιλιάδων μελών της θρησκευτικής μειονότητας του Ιράκ των Γιεζντι οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τους αντάρτες της ISIL και να καταφύγουν στα βουνά της περιοχής Σίντζαρ.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για την απόφαση των ΗΠΑ να παρέμβουν στοπ Β. Ιράκ συζήτησαν ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προστασία που παρέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα  του ιρακινού Κουρδιστάν Αρμπίλ καθώς και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει μέλη της μειονότητας των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ.
Πάντως σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο η Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή εφοδίων στα αποκλεισμένα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γιεζντι στην περιοχή Σινζάρ. “Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν ρίψεις εφοδίων στους αποκλεισμένους για να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση και αποχώρησαν από τον εναέριο χώρο του Β. Ιράκ”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Η κίνηση αυτή του προέδρου Ομπάμα έρχεται με καθυστέρηση αφού οι αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης κατάφεραν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην συνοχή του ιρακινού Στρατού μετά τις συντριπτικές νίκες της ISIL τις προηγούμενες εβδομάδες. Ακολούθωντας την τακτική της καμένης γής και των μαζικών εκτελέσεων οι αντάρτες της ISIL έχουν καταφέρει να τρομοκρατήσουν τόσο την κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο και τους Κούρδους του Β. Ιράκ, οι οποίοι προσπαθούν να αναδιοργανωθούν και σε συνδυασμό με τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές να επιτύχουν ένα συντριπτικό πλήγμα στις δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης.  

http://defencenews.gr/index.php/diethneis-sxeseis/514-aeroporikes-epitheseis-kata-tis-isil-apofasise-o-ompama

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις