Τα σενάρια πίσω από την τραγωδία στο πεδίο βολής των Γλαφυρών


Τα σενάρια πίσω από την τραγωδία στο πεδίο βολής των Γλαφυρών
Σε «αστοχία υλικού» - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών - οφείλεται η έκρηξη όλμου που σκότωσε τρεις νέους ανθρώπους χθες το μεσημέρι στο πεδίο βολής του Στρατού, στα Γλαφυρά Μαγνησίας. Δύο επαγγελματίες οπλίτες που είχαν τον βαθμό του λοχία - 33 και 34 ετών - και ένας δεκαεννιάχρονος στρατιώτης που σε λίγες ημέρες θα άφηνε πίσω του τον Στρατό για να συνεχίσει τη ζωή του στην Πάτρα έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη, ενώ ένας 30χρονος υπολοχαγός τραυματίσθηκε σοβαρά. 

Ο όλμος των 81 χιλιοστών, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία για τις συνθήκες της τραγωδίας, εξερράγη πρόωρα, κομματιάζοντας τον πυροσωλήνα εκτόξευσης. Είχαν προηγηθεί 12 βολές χωρίς να προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα.
Το δυστύχημα συνέβη χθες στη μιάμιση το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης με όλμους 81 χιλιοστών του 505ου Τάγματος Πεζοναυτών Βόλου.

Οι δύο επαγγελματίες οπλίτες και ο στρατιώτης σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ ο 30χρονος υπολοχαγός μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και χειρουργήθηκε. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο καθώς από την έκρηξη δεν έχει πειραχτεί κάποιο ζωτικό όργανο.

Οι δύο επαγγελματίες οπλίτες που είχαν τον βαθμό του λοχία ζούσαν με τις οικογένειές τους στον Βόλο. Ο 33χρονος Γεώργιος Ορφανίδης καταγόταν από τις Σέρρες, ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ηλικίας δυόμισι και τεσσεράμισι ετών. Ο 34χρονος Αναστάσιος Μεζάλας, ο οποίος είχε μεγαλώσει στον Βύρωνα, ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού μόλις εννέα μηνών. Η σύζυγός του, επίσης στρατιωτικός, υπηρετούσε στο ίδιο Τάγμα.



Τραγική ειρωνεία. Ο 19χρονος δεκανέας Φώτιος Ανδρικόπουλος καταγόταν από την Πάτρα και ήταν γιος αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Τραγική ειρωνεία: ο 19χρονος σε περίπου 10 ημέρες θα απολυόταν από τον Στρατό και μάλιστα ο διοικητής τού είχε προτείνει στο τέλος του περασμένου μήνα να πάρει άδεια, κάτι που ο οπλίτης δεν δέχθηκε αφού ήθελε, σύμφωνα με πληροφορίες, να πάρει πρώτα μέρος στις βολές. Το πεδίο βολής όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα βρίσκεται εκτός του στρατοπέδου, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της κοινότητας Γλαφυρών του Δήμου Βόλου Δημήτρης Λειβαδιώτης, το πεδίο βολής βρίσκεται στα τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Γλαφυρά. «Πρόκειται για ένα πολύ θλιβερό γεγονός. Το πεδίο βολής βρίσκεται μακριά, περίπου 8 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου και γενικά μακριά από σπίτια».

Προσθέτει δε ότι η τοπική κοινότητα είχε ενημερωθεί - όπως συμβαίνει κάθε φορά που πραγματοποιείται άσκηση - από τον Στρατό «και μάλιστα μόλις τη Δευτέρα είχα αναρτήσει τις ημέρες πραγματοποίησης της στρατιωτικής άσκησης - 7, 8 και 14 Οκτωβρίου - που μας έδωσαν οι υπεύθυνοι».

Στο σημείο της τραγωδίας μετέβη χθες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές. Οπως δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΣ, ο όλμος είναι ελληνικής κατασκευής και παραλήφθηκε το 1995. «Επειτα από κάθε βολή καθαρίζεται ενώ πάντα γίνεται οπτικός έλεγχος».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ TA NEA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις