«Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής» απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

«Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής» απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Αθήνα

«Έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες».

Πρόκειται για δήλωση ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο Βήμα ως απάντηση στον αρχηγό του τουρκικού ναυτικού επιτελείου, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, που δήλωσε, την Κυριακή, ότι η Άγκυρα καθορίζει κανόνες εμπλοκής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη δήλωση του τούρκου ναυάρχου, θεωρώντας την ως «άνευ περιεχομένου» και λέγοντας απλώς ότι συμφωνούν απόλυτα με τις εκτιμήσεις της ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προσθέτουν, επίσης, ότι οι τουρκικές δηλώσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προς την τουρκική κοινή γνώμη.

Όσον αφορά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, η ίδια ανώτατη στρατιωτική πηγή ξεκαθάρισε ότι τα γενικά επιτελεία δεν προτίθενται να πάρουν αυξημένα μέτρα, την ώρα που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, έτοιμες να εφαρμόσουν κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση αυτοάμυνας και πρόκλησης.

Ήδη οι τουρκικές κινήσεις όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Μεσόγεια, αλλά και στο Αιγαίο παρακολουθούνται προσεκτικά από το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και από τα συστήματα αεράμυνας, βεβαιώνει η ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Πάντως οι επιτελείς στην Αθήνα δεν αποδίδουν και τόση σημασία στις δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου, οι οποίες έγιναν μετά από την ερώτηση τι θα κάνει εάν τα πλοία που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ (δηλαδή το «Μπαρμπαρός», δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο) δεχθούν επιθέσεις από ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά.

Η Άγκυρα, ωστόσο, επιχειρεί για άλλη μία φορά να στήσει σκηνικό Ιμίων, (τότε που ζήτησε να κατέβουν όλες οι σημαίες) με την απαίτησή της για καθολικό πάγωμα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ως αντάλλαγμα να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου.

Και αυτό γίνεται μετά το κοινόν ανακοινωθέν Ελλάδος- Κύπρου- Αιγύπτου που την καλεί να απέχει από κάθε ενέργεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σταματήσει τις σεισμογραφικές έρευνες που διεξάγει στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου. Η Αθήνα και η Λευκωσία περίμεναν κάποια τουρκική αντίδραση και απορρίπτουν χωρίς καν να τη συζητήσουν την πρόταση για καθολικό πάγωμα των ερευνών στην ΑΟΖ Κύπρου.

Άλλωστε η Άγκυρα επιμένει σ΄αυτήν την τακτική της αμοιβαίας αποχής. Το επανέλαβε τις προάλλες και για το Αιγαίο, προτείνοντας να μην εισέρχονται ούτε τα τουρκικά ούτε τα ελληνικά αεροσκάφη σε...αμφισβητούμενες περιοχές. Πρόκειται για τακτική την οποία πολλές φορές οι ελληνικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν σε διεθνή φόρα, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου σε ένα άψογο συντονισμό ενεργειών ετοιμάζουν νέα τριμερή σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του Ισραήλ, ο τούρκος αρχηγός του Ναυτικού έσπευσε να δηλώσει ότι διαθέτει 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο προσωπικό.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις