Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία, ρητορική και πραγματικότητα

Η επίσκεψη του Ρώσσου προέδρου σχετίζεται με τη 3η σύνοδο του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ρωσσίας-Τουρκίας στην Άγκυρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα –σίγουρα Ουκρανία-Κριμαία και Συρία, ίσως όμως και άλλα και μεταξύ αυτών και η Κύπρος.
Του Σωτήρη Δημόπουλου

(Με πληροφορίες από το «http://antalyatoday.ru/»)

Βασικό θέμα των συνομιλιών θα αποτελέσει, όμως, η επίτευξη του στόχου να φθάσουν οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσσίας-Τουρκίας τα 100 δις δολ. Ο στόχος αυτός είχε τεθεί το 2010 με χρονικό ορίζοντα τα 5 έτη. Τελικά μετατέθηκε για το 2020.
Η Τουρκία ανέμενε να αυξήσει κατά πολύ τις εξαγωγές της στη Ρωσσία μετά τις δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα. Αντ’ αυτού όμως, στους τρεις μήνες που πέρασαν δεν υπάρχει τέτοια τάση. Η συνολική αξία των προϊόντων που εξήχθησαν στη Ρωσσία τον Οκτώβριο του 2014 έφθασε τα 493 εκατ. δολ. από 621,9 τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία τηςΈνωσης Τούρκων Εξαγωγέων.
Ενώ για την περίοδο, από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο 2013 οι εξαγωγές ήσαν 5,1 δις. δολ., την αντίστοιχη φετινή περίοδο έπεσαν στα 4,5 δις. Προφανώς, οι αρνητικές εξελίξεις είναι συνέπεια της υποτίμησης του ρουβλίου. Το ίδιο παρατηρείται και στην άφιξη Ρώσσων τουριστώνστη Τουρκία, που από 14% του συνόλου έπεσαν στο 9%.
Οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν ακόμη θέματα ενεργειακής πολιτικής, κυρίως της αύξησης παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσσία αλλά και την κατασκευή Πυρηνικού Σταθμού στο Ακουγιού από Ρώσσους επιστήμονες.
Τέλος, προβλέπεται η συμφωνία για την τοποθέτηση μνημείων για τους πεσόντες στρατιώτες στις μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου – οι Ρώσσοι έχασαν 35.000 στρατιώτες στην περιοχή του Καρς και του Σαρικαμίς.

http://www.defence-point.gr/news/?p=117523

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις