Επικίνδυνη ανατροπή της στρατιωτικής ισορροπίας στην Κύπρο

Τι αποκαλύπτει έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για την αποδυνάμωση της Εθνικής φρουράς

Τον κίνδυνο να ανατραπεί δραματικά η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα του νησιού αντιμετωπίζει... η Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν της ολιγωρίας που επέδειξαν οι τελευταίες κυβερνήσεις ως προς τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του κυπριακού αμυντικού οπλοστασίου.

Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα, πως την ίδια στιγμή που η Ν.Α. Μεσόγειος διανύει μία από τις πλέον ταραχώδεις περιόδους των τελευταίων 40 ετών, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου εξακολουθεί να αναλώνεται σε συζητήσεις επί συζητήσεων αναφορικά με το εάν πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω το οπλοστάσιό της, ποντάροντας σε τρίτες δυνάμεις για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της. Επί της ουσίας η παρακμή της Εθνικής Φρουράς ήταν μία διαδικασία που ξεκίνησε από την περίοδο συζήτησης του σχεδίου Ανάν και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας, ως απόρροια πλέον της οικονομικής κρίσης.

Το... ταμείο

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως από τον πακτωλό των χρημάτων που κατατίθενται στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, μόνο το 16 με 18% διατίθεται για την άμυνα της χώρας, με τα υπόλοιπα κονδύλια να χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών. Παράλληλα και ενώ οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις εμφανίζονταν να ενισχύονται συνεχώς αυξάνοντας την απειλή τους στο νησί, οι κυπριακές κυβερνήσεις κατά τα τελευταία έτη εμφανίζονταν να προχωρούν μονομερώς σε αποφάσεις που μείωναν τη δυνατότητα αντίδρασης της Εθνικής Φρουράς, καταργώντας στρατόπεδα και φυλάκια κατά μήκος της «πράσινης γραμμής».

Αποκορύφωμα πάντως όλης της παραπάνω διαδικασίας, είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει εκ νέου στην Κύπρο αναφορικά με τη δυνατότητα μείωσης της θητείας από τους 24 στους 18 μήνες. Πρόκειται για κάτι πάντως που, λόγω των οικονομικών συνθηκών στο νησί αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, δείχνει να απομακρύνεται, καθώς, επί του παρόντος, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης 3.500 περίπου επαγγελματιών οπλιτών που θα χρειάζονταν προκειμένου να καλύψουν το κενό που θα δημιουργούνταν σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού. Δίπλα στα παραπάνω, να προσθέσουμε επίσης και τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στη μαχητικότητα της Εθνικής Φρουράς, και όχι μόνο, η κατάργηση των από κοινού με την Ελλάδα αεροναυτικών ασκήσεων «Νικηφόρος» και «Τοξότης». Και όλ' αυτά, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία καθιέρωνε στην περιοχή την άσκηση «Ηγεμών», εκεί ακριβώς όπου μέχρι και μερικά χρόνια πριν διεξαγόταν ο «Τοξότης».

Σε κάθε περίπτωση η άμυνα της μεγαλονήσου βρίσκεται σε συνεχή κάμψη κατά τα τελευταία 15, τουλάχιστον, χρόνια, διαδικασία που ξεκίνησε έπειτα από το φιάσκο των S-300, που αντί να μεταφερθούν στην Κύπρο μεταφέρθηκαν στην Κρήτη λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας.

Έκτοτε, η αμυντική θωράκιση της χώρας μειωνόταν χρόνο με τον χρόνο, αφού όχι μόνο είχε βαλτώσει η αγορά νέων οπλικών συστημάτων, αλλά είχαν σταματήσει να αναβαθμίζονται και τα ήδη υπάρχοντα. Ενδεικτικά, να σημειώσουμε πως μέχρι και η αγορά δύο πλοίων ανοιχτής θαλάσσης από το Ισραήλ με επιχειρησιακές δυνατότητες εφάμιλλες των πυραυλάκατων του τύπου που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με το ισραηλινό Ναυτικό, κατέληξε σε φιάσκο. Παρότι η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, η αγορά δεν προχώρησε, αφού τα κόμματα αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν τα σχετικά κονδύλια από τη Βουλή. Σήμερα γίνονται δεύτερες σκέψεις, αλλά ακόμη και αν ληφθεί απόφαση, ο χρόνος κατασκευής δεν αναμένεται να είναι μικρότερος των 18 μηνών. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αμυντικό κενό που υπάρχει στη θάλασσα, στο ενδεχόμενο που δεν καλυφθεί άμεσα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ένεκα και των προσπαθειών της Τουρκίας να δημιουργήσει de facto καταστάσεις στην περιοχή, σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης. Να σημειώσουμε πάντως πως ούτως ή άλλως η άμυνα της Κύπρου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων, λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Την ίδια ώρα βεβαίως ο κατοχικός στρατός είναι πλήρως εξοπλισμένος με αμερικανικά όπλα.

Οι αποκαλύψεις του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών

Όπως προκύπτει με βάση την, ετήσια έκθεση «Οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο 1974 - 2014» του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, η δυσαναλογία δυνάμεων μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, αυξάνεται χρόνο με το χρόνο σε βάρος της πρώτης.

Σύμφωνα με την έκθεση, για κάθε ένα εθνοφρουρό αναλογούν 3-4 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ λαμβανομένου υπόψη του συνολικού αριθμού των δυνάμεων στις δύο πλευρές, οι αριθμητικές αναλογίες είναι σχεδόν ένας εθνοφρουρός για κάθε 1,1 Τούρκους στρατιώτες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό του έμψυχου υλικού, η έκθεση, την οποία υπογράφει ο δρ. Άριστος Αριστοτέλους, διαπιστώνει ότι η δύναμη της ΕΦ ανέρχεται στις 12.500, οι έφεδροι στις 50.οοο και η δύναμη της ΕΛΔΥΚ στους 950 άνδρες (σύνολο 63.450), ενώ η δύναμη των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο υπολογίζεται με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις σε 43.οοο, ο αριθμός των Τουρκοκύπριων ενόπλων στους 3.500 και των εφέδρων 26.000 (σύνολο 72.500).

Άρματα μάχης

Για τα άρματα μάχης στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΕΦ διαθέτει σήμερα 164, σε σύγκριση με 179 το 2011, αλλά και πως το αντίστοιχο τουρκικό δυναμικό επίσης μειώθηκε κατά 101 και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 348, σε σύγκριση με τα 449 που ήταν κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Από τα ανωτέρω συνάγεται, ότι για κάθε άρμα μάχης της ΕΦ αναλογούν 2,1 τουρκικά σε σύγκριση με 1 :2,8 το 2012, 1:5,7 το 1994 και 1:15 το 1974, ενώ λαμβανομένων υπόψη και των 61 Μ-48 της ΕΛΔΥΚ, η αναλογία μειώνεται ελαφρώς σε ένα άρμα της ΕΦ για κάθε 1,5 τουρκικά.

Σε σχέση με το Ναυτικό και την Αεροπορία, στην έκθεση σημειώνεται ότι παρά τη βελτίωση της θέσης της ΕΦ στα 40 χρόνια μετά την εισβολή παραμένει ουσιαστικά αναπάντητη και καθοριστικής σημασίας η απειλή και η πρόκληση που προβάλλει η τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό στον αέρα και στη θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι από το 2002 έως το 2014, με εξαίρεση την αγορά μικρού αριθμού αρμάτων μάχης και δύο ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης από την ΕΦ το 2011, καμία άλλη ενίσχυση σε οπλισμό δεν έχει σημειωθεί και οι συσχετισμοί σε οπλικά μέσα παραμένουν αμετάβλητοι.

Η έκθεση σημειώνει, ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ένεκα της οικονομικής κρίσης, οι προϋπολογισμοί για την άμυνα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, επηρεάζοντας τα περιορισμένα ήδη εξοπλιστικά προγράμματα της Δημοκρατίας όσο και τις διεργασίες συντήρησης και εξασφάλισης ανταλλακτικών. Όπως επισημαίνεται, η πίεση αυτή αναμένεται να συνεχίσει και στο μέλλον, οπότε είναι εξαιρετικά στενά τα περιθώρια οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης της ΕΦ, είτε σε ανθρώπινο δυναμικά είτε σε νέα αξιόλογα οπλικά συστήματα και τεχνολογία με αρνητικές επιδράσεις και στο θέμα μείωσης της θητείας.

(ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16/11/2014 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ)

http://staratalogia.blogspot.gr/2014/11/blog-post_30.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις