Η Τουρκία μπορεί να προσαρτήσει τη βόρεια Συρία !


Η Τουρκία μπορεί να προσαρτήσει τη βόρεια Συρία

Οι δηλώσεις από τις τουρκικές αρχές σχετικά με το κουρδικό ζήτημα και την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και οι δράσεις που αναλαμβάνονται από την Τουρκία στο θέμα αυτό, φαίνεται να δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει χάσει το μονοπάτι της πολιτική της, στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα όσον αφορά την κατεύθυνσή της. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλληλοεπίδραση των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που καθορίζουν την πολιτική του Ερντογάν και της κυβέρνησής του. Ωστόσο, η Τουρκία αντί να χάσει πολλά, θα μπορούσε να κερδίσει πολλά περισσότερα.



Κουρδική κάρτα

Για δεκαετίες η τουρκική πολιτική για τους Κούρδους ήταν σαφής: να αμφισβητήσει την ύπαρξη του κουρδικού έθνους και να καταπολεμήσει τυχόν εκδηλώσεις για την εθνική ταυτότητα, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και πολιτιστικά ή γλωσσικά. Η ιδέα του Ατατούρκ πριν από 100 χρόνια ήταν η δημιουργία ενός νέου έθνους στο οποίο δεν θα υπάρχει χώρος για τις μειονότητες, γιατί η Τουρκικότητα ήταν να βασίζεται στα θεμέλια της ιθαγένειας, όπως δεν έχει εθνικότητα. Ούτε η Τουρκία, ούτε οι γείτονές της, μεταξύ των οποίων μοιράζεται το Κουρδιστάν, πέτυχαν να καταστείλουν τις εθνικές φιλοδοξίες των Κούρδων. Αντιθέτως, η πίεση προκάλεσε την αναμενόμενη αντίδραση. Στη δεκαετία του '80 αυτή οδήγησε στη δημιουργία του τουρκικού ΡΚΚ, ένα αυτονομιστικό κόμμα άκρας αριστεράς των Κούρδων που έχει αναλάβει εξαρχάς στρατιωτική δράση.

Η πρώτη προσπάθεια για μια διαφορετική προσέγγιση στο κουρδικό ζήτημα αποφασίστηκε κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του '90 από τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, όπως άλλαξε η διεθνής κατάσταση: ένας μακροπρόθεσμος υποστηρικτής του ΡΚΚ, δηλαδή η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, ενώ στο γειτονικό Ιράκ, ως αποτέλεσμα του πρώτου Πολέμου του Κόλπου, οι Κούρδοι του Ιράκ πήραν τον έλεγχο του τμήματος του εδάφους του. Οι άλλες τρεις χώρες που ελέγχουν το έδαφος των Κούρδων (Ιράκ, Ιράν, Συρία) διατηρούσαν πολύ κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες η Τουρκία ήταν ο κύριος (μαζί με το Ισραήλ) σύμμαχος στην περιοχή.

Ο Τουργκούτ Οζάλ προσπάθησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες απώτερος στόχος του ήταν ένας συνδυασμός του ιρακινού Κουρδιστάν με την Τουρκία και στο πιάτο - ορισμένες εθνικές ελευθερίες για τους Κούρδους. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η αυτονομία του ιρακινού Κουρδιστάν δεν είχε ακόμη συσταθεί και κατά το χρόνο εξαρτώνταν από την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που είχαν δημιουργήσει οι ΗΠΑ, έτσι ώστε η διαπραγματευτική θέση των Κούρδων του Ιράκ ήταν ασθενέστερη. Από την άλλη πλευρά το έργο της προσάρτησης του βόρειου Ιράκ, μια πλούσισα σε πετρέλαιο περιοχή, καθώς και οι πιθανοί οδοί ενεργεακής διαμετακόμισης, δεν θα συναντούσε καμία αποτελεσματική αντίσταση: ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε ηττηθεί, το Ιράν είχε εχθρικές σχέσεις με το Ιράκ και τη Συρία, η τελευταία επίσης δεν θα ήταν σε θέση να κάνει τίποτα. Αλλά στην Τουρκία η ιδέα συνάντησε ισχυρή αντίσταση και ο Οζάλ δηλητηριάστηκε.

Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία

Στις 20 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νταβούτογλου δήλωσε ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί από το Tel Abyad ή Akcakale, Suruc ή Kobane, Nusaybin ή Qamiszli και Yayladağ ή Bayırbucak. Το πρόβλημα είναι ότι μετά από σχεδόν 100 χρόνια οι εκτάσεις αυτές χωρίζονται από τα κρατικά σύνορα: Συρίας-Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά όλα αυτά τα μέρη κατοικούνται από Κούρδους που μιλούν μια διάλεκτο που καλείται Kurmandżi και στην πραγματικότητα οι συνοριακοί περιορσμοί δεν υφίσταναι στη συνείδησή τους. Επιπλέον, στις παρυφές του καντονιού Κομπάνι (οι Κούρδοι διαιρούν τα εδάφη που ελέγχονται από αυτούς στη Συρία σε τρία καντόνια) είναι ο τάφος του σουλτάνου Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι τουρκικός θύλακας που προστατεύεται από τον τουρκικό στρατό (και τώρα περιβάλλεται από το Ισλαμικό Κράτος).

Η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας θα μπορούσε να δείχνει ένα σχέδιο για την επίλυση της υπόθεσης των Κούρδων της Τουρκίας σε ένα ακόμη πιο διορατικό σχέδιο από αυτό του Οζάλ. Η Τουρκία θα μπορούσε να προσαρτήσει τα καντόνια, και ίσως και το ιρακινό Κουρδιστάν και τα εδάφη στη Συρία και το Ιράκ που κατοικούνται από Τουρκμένους, και ενδεχομένως τη Μοσούλη, της οποίας η απώλεια 100 χρόνια πριν για πολλούς Τούρκους σήμερα είναι ασυμβίβαστη, και έτσι να αποκτήσει πρόσβαση σε γιγαντιαία αποθέματα πετρελαίου και στις διαδρομές διαμετακόμισης του φυσικού αερίου. Όλα τα τμήματα του Κουρδιστάν, και αυτό της Τουρκίας, εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανεπαρκή ανάπτυξη των υποδομών, και είναι τουρκικές εταιρείες που διεξάγουν μια πραγματική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτή η νέα κατάσταση, ωστόσο, απαιτεί μια συμφωνία με τους Κούρδους (της Τουρκίας και της Συρίας, ενδεχομένως και του Ιράκ, παρέχοντάς τους αυτονομία ή ομοσπονδιοποίηση με τη Τουρκία). Δυστυχώς για την Άγκυρα, από την άποψη αυτή, οι τουρκικές αρχές παρουσιάζουν τάσεις εκπληκτικής σχιζοφρένειας.

Καλοί και κακοί Κούρδοι

Αν και μετά το Δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου η Τουρκία ήταν αντίθετη με την αυτονομία των Κούρδων στο Ιράκ, γρήγορα συνεργάστηκε με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί. Αποδείχθηκε ότι η Άγκυρα είχε καλύτερα συμφέροντα (ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το πετρέλαιο) με την Ερμπίλ παρά με τη Βαγδάτη. Ωστόσο, οι απλοί Κούρδοι του Ιράκ δεν καίγονταν από τον έρωτα για την Τουρκία, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Τουρκία με τους Κούρδους της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι το κυβερνών κόμμα AKP στην Τουρκία είναι το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα, συγκεντρώνοντας περισσότερες από τις μισές ψήφους των Κούρδων. Το κόμμα HDP, που συνδέεται με τον ηγέτη του PKK Οτσαλάν που βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές, συλλέγει κάτι περισσότερο από 30-40% των κουρδικών ψήφων. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι Κούρδοι είναι συντηρητικοί και το HDP παραπέμπει στην ιδέα της άκρας αριστεράς. Επιπλέον, ο Ερντογάν, ο ηγέτης του AKP, έδωσε σε πολλούς Κούρδους τα τελευταία χρόνια την ευκαιρία να εργαστούν, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα την πολιτική καταπίεσης. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ ξεκίνησε διάλογο με τους Κούρδους.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι η πρώτη του προτεραιότητα στη νέα ιδιότητά του θα είναι η λύση στο κουρδικό πρόβλημα. Και τότε ήρθε το Ισλαμικό Κράτος στον θύλακα του Κομπάνι στη Συρία και η Τουρκία άρχισε να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο σκοπός της να "λύσει" το πρόβλημα των Κούρδων της Συρίας μέσω της εξόντωσης τους από το Ισλαμικό Κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως η Τουρκία δηλώνει επίσης ότι στις προτεραιότητές της είναι να έρθει σε μια συμφωνία με το ΡΚΚ, σε διαπραγματεύσεις με Οτσαλάν και τον ηγέτη της HDP Ντεμιρτάς από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν βροντά ότι το PYD (κουρδικό κόμμα της Συρίας) είναι οι τρομοκράτες του PKK, όπως αυτοί στο ISIL (Ισλαμικό Κράτος).

Άφθονες οι αποδείξεις και τα λοιπά στοιχεία που δείχνουν τουρκική υποστήριξη προς την οργάνωση ISIL και ένα τσίρκο που περιλάμβανε την αποστολή αρμάτων μάχης στο σύνορα με τον θύλακα του Κομπάνι, τα οποία στη συνέχεια περιέπεσαν σε αδράνεια, ενώ απαγορεύτηκε η παράδοση βοήθειας στο Κομπάνι και παρά τις πιέσεις, όχι μόνο από τους Κούρδους αλλά και της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τις αιματηρές ταραχές στο τουρκικό Κουρδιστάν.

Συμφωνία ή πόλεμος

Ένα πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι ξέρει ότι ακόμα και αν ένα καλό μέρος του εκλογικού σώματός του είναι Κούρδοι, ένα άλλο μέρος αποτελείται από τους εθνικιστές οι οποίοι δεν θέλουν να ακούσουν για οποιαδήποτε συμφωνία με τους Κούρδους. Ως εκ τούτου, η Τουρκία, τουλάχιστον επίσημα, δεν τιμά τις καλοκαιρινές εγγυήσεις υποστήριξης που έδωσε στον Μπαρζανί, ενάντια στην επίθεση της ISIL. Όταν ξεκίνησε την επίθεσή του το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο με κατεύθυνση την Ερμπίλ ήταν λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Λίγους μήνες αργότερα ο Μπαρζανί προσπαθεί να φιμώσει το αντι-τουρκικό συναίσθημα στο ιρακινό Κουρδιστάν, λόγω της πολιτικής της Τουρκίας στο Κομπάνι, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία έστειλε ενισχύσεις στους Κούρδους τον Αύγουστο, αλλά το κράτησε μυστικό.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σε τέτοια χαοτικά παιχνίδια, ενώ νωρίτερα πρότεινε ότι προτεραιότητά της είναι να έρθει σε μια συμφωνία με τους Κούρδους, και στη συνέχεια να ανακοινώνει ότι θα ήταν καλύτερα εάν οι τρομοκράτες, υπονοώντας την οργάνωση ISIL, "έλυναν" το πρόβλημα. Αν η Τουρκία συμβουλευτεί τους Κούρδους μπορεί να κερδίσει το κουρδικό ζήτημα δημιουργώντας μια τουρκο-κουρδική Ένωση και ως εκ τούτου ένα διπλοκλείδωμα το Ιράν, το οποίο δεν θα είναι σε θέση να αντιταχθεί. Εάν ωστόσο θα συνεχίσει έτσι όπως τώρα το τουρκικό Κουρδιστάν θα εκραγεί από την επόμενη ένοπλη εξέγερση.

Η Τουρκία θα μπορούσε να αντλήσει διδάγματα από την ήττα της πολιτικής της στην Κομπάνι, όπου ανέμενε την πτώση της μετά από μερικές ημέρες. Οι Κούρδοι κέρδισαν, υπερασπίστηκαν την πόλη, η Τουρκία αναγκάστηκε να ξεπλοκάρει την βοήθεια σε τρόφιμα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους «τρομοκράτες» της PYD και το ΡΚΚ-PYD έχει ολοκληρώσει μια πολύ επιτυχημένη πορεία χωρίς να απωλέσει εν τέλει το στρατιωτικό του δυναμικό.  

Η Τουρκία στη συνέχεια ή θα αντλήσει τα συμπεράσματα των πεπραγαμένων της ή θα πληρώσει πανάκριβα για τα λάθη της.

http://www.defencenews.gr/index.php/tourkia/771-i-tourkia-borei-na-prosartisei-ti-voreia-syria

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις