Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τον Αβραμόπουλο θέλει για Πρόεδρο Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας

Συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε θεσμικό επίπεδο


Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα Παραπολιτικά

Οταν ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αισθητή η σιωπηρή συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν εξέφρασε δημοσίως αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη απόφαση του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιδιότυπη «ψήφος εμπιστοσύνης» που εισέπραξε προ μηνών από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Αβραμόπουλοςήταν η πρώτη πράξη μιας προαναγγελθείσας συγκατοίκησης σε θεσμικό επίπεδο. Και αυτό διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της εξουσίας, μετά από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και πρέπει να προτείνει νέο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τότε ο άνθρωπος που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για αυτή την εξέλιξη είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η Κουμουνδούρου διέψευσε εγκαίρως το σενάριο ότι μπορεί μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών να προτείνει εκ νέου την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως ως κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέα επιλογή για το ανώτατο θεσμικό αξίωμα της χώρας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πολιτικό «φλερτ» ανάμεσα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τονΑλέξη Τσίπρα αναπτύχθηκε σε πολλές φάσεις το προηγούμενο διάστημα. Ο σημερινός επίτροπος είχε φροντίσει ως μέλος της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά να μείνει μακριά από την τυφλή σύγκρουση του Μαξίμου με την Κουμουνδούρου, να διατηρεί σοβαρές αποστάσεις από τη δαιμονοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην εισέρχεται στην επικίνδυνη ζώνη της οξείας αντιπαράθεσης που εκδηλωνόταν κατά καιρούς για σειρά ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε θιασώτης της ιδέας για την ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου συνασπισμού, με εθνικό πρόσημο, για τη διακυβέρνηση της χώρας, εφόσον οι περιστάσεις απαιτούσαν συνεννόηση.
Στοιχείο πρόδηλης συνεννόησης μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Δ. Αβραμόπουλου ήταν η περίοδος που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχοποίησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, καταθέτοντας πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση των υποβρυχίων, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο Δ. Αβραμόπουλος, που βρισκόταν στο υπουργείο Αμυνας και έπρεπε να απολογηθεί απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα «έργα και τις ημέρες» του Ευ. Βενιζέλου, με την τοποθέτηση που πραγματοποίησε στη Βουλή αναγνώρισε τις αιτιάσεις του Αλ. Τσίπρα, αφήνοντας υπαινιγμούς για τη θητεία Βενιζέλου στο Πεντάγωνο. Κύκλοι προσκείμενοι στη Χαριλάου Τρικούπη άφηναν σαφείς αιχμές ότι ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Δ. Αβραμόπουλο υπήρχε ένας υπόγειος δίαυλος επικοινωνίας, που στόχο είχε να αδειάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ η στάση του σημερινού επιτρόπου είχε προκαλέσει ενόχληση και στο Μαξίμου, που του είχε ασκήσει πιέσεις να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις, για να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι αφήνει σκιές κατά του Ευ. Βενιζέλου.
 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αιφνιδίασε το Μαξίμου και ενίσχυσε επικοινωνιακά τη θεσμική αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του στην Κομισιόν, καθώς πριν υποβάλει την παραίτησή του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Πεντάγωνο προκειμένου να τον ενημερώσει για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Από το βήμα του Πενταγώνου και με τον Δ. Αβραμόπουλο οικοδεσπότη, ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να κάνει «άνοιγμα» στους αξιωματικούς των Ε.Δ., γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου, που μέχρι πρότινος δεχόταν επικρίσεις ότι υποτιμά την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Σημειωτέον ότι ο Δ. Αβραμόπουλος και ως υπουργός Εξωτερικών είχε διευκολύνει διά της διπλωματικής υποστήριξης όλα τα ταξίδια που πραγματοποιούσε ο Αλ. Τσίπρας σε ξένες πρωτεύουσες, κυρίως στη Λατινική Αμερική.
 Η συμφωνία με Σαμαρά που δεν τηρήθηκε
Για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο των σχέσεων του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αντώνη Σαμαρά από την περίοδο που ο πρώτος στήριξε την υποψηφιότητα του δεύτερου για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, το 2009, είναι γεγονός ότι ποτέ αυτές δεν εισήλθαν σε φάση αρμονικής συνεννόησης, καθώς στην πορεία του χρόνου δεν τηρήθηκαν ορισμένα σοβαρά υπεσχημένα όταν έδιναν τα χέρια για κοινή δράση απέναντι στην επίσης διεκδικήτρια της αρχηγίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς, για να εξασφαλίσει τη στήριξη του Δ. Αβραμόπουλου, είχε συμφωνήσει σε ένα πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι έπρεπε να ακολουθηθεί στην περίπτωση που εκλεγόταν στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κεντρικός άξονας αυτής της συμφωνίας δεν τηρήθηκε σε σειρά στρατηγικών επιλογών που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αρχής γενομένης από την υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων και της παρασκηνιακής ανοχής που επεδείκνυε το Μέγαρο Μαξίμου μέσω του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκου, απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Ο Δ. Αβραμόπουλος στους όρους που είχε θέσει για να στηρίξει τον Αντ. Σαμαρά ως πρόεδρο και ως πρωθυπουργό ήταν ότι έπρεπε να απομονώσει τα ακροδεξιά στοιχεία του περιβάλλοντός του και να μην οδηγήσει την παράταξη σε πολιτική απομόνωση, αδιαφορώντας για την απώλεια του μεσαίου χώρου και του φιλελεύθερου Κέντρου. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν το Μέγαρο Μαξίμου έπαιζε τα ρέστα του στην ανάδειξη της θεωρίας των δύο άκρων, ταυτίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, ο Δ. Αβραμόπουλος πάλι κράτησε αποστάσεις, ενώ το ίδιο σιωπηρός είναι και τον τελευταίο καιρό, αποφεύγοντας σκοπίμως να ενισχύσει με θετικές παρεμβάσεις τις καταγγελίες που εκτοξεύει η Ν.Δ. εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία, σε περίπτωση που εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ή ακόμη ότι προκαλεί αποσταθεροποίηση επειδή ζητά πρόωρες εκλογές.
ΠΗΓΗ: http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82

Σχόλια

  1. το τσιπρα αυτο τον αληταμπουρα τι τον βαζετε φωτο στα στρατιωτικα θεματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις