Εξαιρετικά μειώμενος ο προϋπολογισμός άμυνας της Εθνικής Φρουράς



Μόλις 318 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της Εθνικής Φρουράς εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων και Τουρκικών απειλών στη Μεγαλόνησο. 


Ως την αφετηρία ενός μακροπρόθεσμου προγραμματισμού για την ικανοποίηση των στρατηγικών αναγκών της Δημοκρατίας, που εκπηγάζουν από τις νέες ενεργειακές προοπτικές της χώρας αλλά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευέλικτου στρατού, ο οποίος θα στηρίζεται κυρίως στον επαγγελματισμό, ικανό να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για το 2015 ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Όπως εξήγησε, κεντρικός στόχος του προϋπολογισμού είναι η τεχνολογική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και, ως εκ τούτου, ο προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί την έναρξη του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΦ, θεμελιώδες στοιχείο της οποίας είναι και η έμφαση στις νέες τεχνολογίες και ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε ότι η συζήτηση για τον φετινό προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας διεξάγεται υπό το φως των απαράδεκτων απειλών της Τουρκίας και της προκλητικής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, υποδεικνύοντας ότι «είναι πρόδηλο ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί στρατιωτικοποίηση του ζητήματος της ενέργειας, την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορεί η Κύπρος να μείνει ανοχύρωτη έναντι των επιβουλών της Τουρκίας.
»Οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα μας επιτρέπουν να επιτηρούμε και να ασκούμε τον απαιτούμενο έλεγχο εντός της ΑΟΖ μας. Που θα μας επιτρέπουν να ασκούμε τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις μας στην περιοχή ευθύνης μας στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο», σημείωσε, εξηγώντας πως στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα από έναν ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, η Κύπρος να προχωρήσει στην προμήθεια των απαραίτητων μέσων, που σε συνδυασμό με στρατηγικές συμμαχίες και συνέργειες με φίλες χώρες θα δώσουν στη χώρα τη δυνατότητα να πετύχει τους πιο πάνω στόχους.
Σε ερώτηση για το τι μέσα θα αγοραστούν, ο κ. Φωκαΐδης περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεδηλωμένη πρόθεση είναι όπως προχωρήσει τάχιστα η απόκτηση εκείνων των μέσων που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να ασκεί τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις της στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο ευθύνης της.
Συρρικνώθηκε η άμυνα - Αναφορές ακόμη και σε σκοπιμότητα
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα εξέφρασε λύπη, γιατί ο προϋπολογισμός για την αμυντική θωράκιση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια πέραν του 40%. Επ' αυτού ο κ. Βαρνάβα παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2011 ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας ήταν €368 εκατομμύρια, το 2012 €354 εκατομμύρια, το 2013 €342 εκατομμύρια, το 2014 €318 εκατομμύρια και ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το 2015 €318 εκατομμύρια, υποδεικνύοντας πως από τα στοιχεία αυτά διαφαίνεται ότι από το 2011 μέχρι το 2015 η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας ανέρχεται στο 14%.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό αμυντικής θωράκισης, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι το 2009 ήταν €120 εκατομμύρια, το 2010 €115 εκατομμύρια, το 2011 €105 εκατομμύρια, το 2012 €92 εκατομμύρια, το 2013 €95 εκατομμύρια, το 2014 €70 εκατομμύρια και ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το 2015 €70 εκατομμύρια, εξηγώντας πως από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνεται από το 2009 μέχρι το 2015 μια σημαντική μείωση της τάξης του 42%, ενώ από το 2013 μέχρι το 2015 επί της παρούσας διακυβέρνησης η μείωση ανέρχεται στο 28%. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ανησυχία της Επιτροπής δεν εστιάζεται μόνο στα μειωμένα ποσά, αλλά και στο χαμηλό ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού αμυντικής θωράκισης, ποσοστό το οποίο, όπως είπε, απέχει πολύ από τα προϋπολογιζόμενα ποσά.

Όπως ανέφερε, το 2012 ο προϋπολογισμός αμυντικής θωράκισης υλοποιήθηκε μόνο κατά 76%, το 2013 47%, ενώ το 2014 μέχρι αυτήν τη στιγμή μόλις στο 35,5%. «Θεωρούμε απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο μια χώρα η οποία βρίσκεται υπό κατοχή, ο πάνοπλος τουρκικός στρατός να συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό του και εμείς να μην κατορθώνουμε, είτε σκόπιμα είτε από άγνοια, να υλοποιούμε τον πενιχρό προϋπολογισμό που διαθέτει αυτό το κράτος για την αμυντική θωράκισή του», είπε και έθεσε «ενώπιον των ευθυνών του τον Υπουργό Άμυνας και τους αρμόδιους του Υπουργείου Άμυνας που χειρίζονται αυτά τα θέματα». Μάλιστα, ο κ. Βαρνάβα έκανε λόγο και για πρόκληση έναντι του λαού, ο οποίος από το 1983 προσφέρει από το υστέρημά του ποσό το οποίο σήμερα αγγίζει σχεδόν τα €500 εκατομμύρια τον χρόνο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, τα χρήματα αυτά να ξοδεύονται οπουδήποτε αλλού αντί για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται.

Χωρίς μείωση της θητείας
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός δήλωσε ότι σίγουρα όλοι θα προτιμούσαν να υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να δαπανώνται πολύ περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της ΕΦ. «Πλην όμως, γνωρίζουμε όλοι το περιβάλλον στο οποίο καταρτίζεται ο προϋπολογισμός», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας κατήρτισε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΦ, έτσι ώστε να καλυφθούν οι όποιες αδυναμίες με πολύ πιο ευέλικτα και έξυπνα οπλικά συστήματα. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός για την αμυντική θωράκιση έχει ένα ποσοστό ανεμικής υλοποίησης, τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και πολύ περισσότερο με τα έτη 2010 και 2011.

Ανέφερε, ακόμη, ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή έχει αναδειχθεί η ανεπάρκεια του προϋπολογισμού αμυντικής θωράκισης σε σχέση με την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, «που πρόκειται να δημιουργηθούν με τη δεδηλωμένη και διακηρυγμένη πρόθεση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, προβλήματα όπως η ηλεκτροδότηση της ΕΦ και οι επικοινωνίες». Δήλωσε, τέλος, ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για το 2015 δεν υπάρχει καμία πρόνοια που να αφορά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού αμυντικής θωράκισης, ιδιαίτερα φέτος, θα έπρεπε να φτάνει το 100% και όχι το 47% που ήταν το 2013 και το 35,5% που ήταν το 2014. «Αυτά τα ποσοστά στέλνουν αρνητικά μηνύματα και απλώς δημιουργούνται εντυπώσεις χωρίς να επιτυγχάνεται ο στόχος», είπε.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Απαντώντας στις τοποθετήσεις των βουλευτών, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι κανένα δεν ικανοποιεί το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας τα κονδύλια για την Άμυνα είναι περιορισμένα, υπέδειξε ωστόσο ότι η μείωση των δαπανών για την Άμυνα είναι, με βάση στατιστικά στοιχεία, μια πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια. Ο κ. Φωκαΐδης εξήγησε, ωστόσο, ότι ενώ υπάρχουν μειώσεις σε όλα τα Υπουργεία, στο Υπουργείο Άμυνας οι δαπάνες παραμένουν οι ίδιες, πράγμα που θα ισχύσει για την επόμενη τριετία. «Προβλέπονταν μειώσεις στο τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο που είχε κατατεθεί πέρυσι στη Βουλή. Αυτές οι μειώσεις έχουν αναιρεθεί με τον φετινό προϋπολογισμό και θα διατηρηθούν στα ίδια με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή στην οροφή περίπου των €320 εκατομμυρίων», σημείωσε.
Ο Υπουργός Άμυνας είπε, ακόμη, ότι δικαίως η Επιτροπή ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, πρόσθεσε ωστόσο ότι κατά τη φετινή χρονιά οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, η οποία αποτελεί σημαντικό προμηθευτή της ΕΦ σε εξοπλισμούς, οδήγησαν σε αναστολή της υλοποίησης προγραμμάτων. Πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους το ποσοστό υλοποίησης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα για τα οποία δεν επιθυμεί να κάνει αναφορά. Σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας δεν αφορούν τη συντήρηση υφιστάμενου εξοπλισμού και την προμήθεια ανταλλακτικών. Για το θέμα μείωσης της στρατιωτικής θητείας ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι αυτή εξαρτάται από την πορεία αναδιοργάνωσης της ΕΦ και πώς ακριβώς ο φετινός προϋπολογισμός σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη υλοποίησης του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ΕΦ, μέρος της οποίας αποτελεί και η μείωση της θητείας.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν μίζες κατά την αγορά οπλικών συστημάτων, αλλά και κατά πόσο θα γίνουν και στην Κύπρο ανάλογες έρευνες με αυτές που έγιναν στην Ελλάδα, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι εκεί όπου υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό, «βεβαίως πρέπει να γίνουν έρευνες» και πως πέρα από αυτό, το Υπουργείο προχωρεί σε θεσμικές αλλαγές, οι οποίες μεταξύ άλλων προνοούν και συγκεκριμένο όριο ή χρόνια υπηρεσίας για όσους ασχολούνται με θέματα εξοπλισμών, αλλά και μια σειρά από άλλους αυστηρούς ελέγχους, στοιχεία τα οποία, σε συνδυασμό με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας που αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων, διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο που απαιτείται σε ό,τι αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις