Το Chinook προβλέπεται να λειτουργήσει έως τουλάχιστον το 2060

Το Chinook προβλέπεται να λειτουργήσει έως τουλάχιστον το 2060
Το Chinook είναι ένα από τα αρχαιότερα εν λειτουργία αερομέσα του Στρατού των ΗΠΑ. Η αρχική βασική άτρατος CH-47A που παραδόθηκε στον Στρατό για πολεμικές αποστολές στο Βιετνάμ, είναι ακόμα στην υπηρεσία του σήμερα, σε αποστολές στο Αφγανιστάν, ως CH-47D. Το γεγονός αυτό είναι μια αδιάσειστη απόδειξη για την αντοχή του ελικοπτέρου. Τώρα σχεδιάζεται να παραμείνει σε λειτουργία για άλλα 45 χρόνια.


Η προτεινόμενη αναβάθμιση Block 2 του CH-47 Chinook του Στρατού των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2017, εάν η υπηρεσία και το Πεντάγωνο επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες ενός επίσημου προγράμματος, σύμφωνα με το διευθυντή του προγράμματος ελικοπτέρων μεταφοράς του Στρατού των ΗΠΑ. Ο Στρατός σχεδιάζει να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του ελικοπτέρου της Boeing άλλα 45 χρόνια, μέσω μιας σειράς αναβαθμίσεων, παρόμοιες με αυτές που έχει κάνει για το ελικόπτερο επίθεσης AH-64 Apache.

Το πρόγραμμα του γραφείου ελικοπτέρων μεταφοράς του Στρατού των ΗΠΑ είναι «αφιερωμένο στην διατήρηση αυτής της πλατφόρμας έως τουλάχιστον το 2060», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρόμπ Μπάρι ενώπιον δημοσιογράφων σε μια εκδήλωση της Boeing στις 28 Ιανουαρίου. «Το αρχικό μας σχέδιο είναι να το κάνουμε αυτό μέσω μιας τμηματικής στρατηγικής, (με) την πάροδο του χρόνου ... με τρόπους όπου μπορούμε οικονομικά να διατηρήσουμε την απόδοση και τη σημασία αυτού του συστήματος ...»

Το γραφείο αυτού του προγράμματος έχει προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα που θα δεί το Στρατό να διεξάγει μια ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων από τις τεχνολογίες που θα περιλαμβάνει το μπλοκ της πρώτης αναβάθμισης, που θα ακολουθηθεί από μια απόφαση για την επίσημη έναρξη του προγράμματος. Η παραγωγή θα ξεκινήσει γύρω στο 2021, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Το γραφείο έχει δηλώσει ότι ένα καινοτόμος ρότορας που θα βελτιώσει τις επιδόσεις του ελικοπτέρου, όπως και καινοτόμες τροποποιήσεις του συστήματος καυσίμου, θα είναι τα συστατικά του Block 2.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Στρατός των ΗΠΑ παρέλαβε από την Boeing το 300ο μοντέλο CH-47F Chinook, το οποία διαθέτει την αρχιτεκτονική του συστήματος Rockwell Collins Common Avionics Architecture System και ένα ψηφιακό αυτόματο σύστημα ελέγχου πτήσης που κάνει πιο εύκολη τη λειτουργία των ελικοτπέρων σε δύσκολες συνθήκες. Έχει τώρα 309 από τα μοντέλα F, τα οποία αντικαθιστούν ως η νέα γενιά τα CH-47D. Ο Στρατός αναμένει να αποσυρθούν όλα τα μοντέλα Α από το 2019. Λειτουργεί επίσης 150 μοντέλα Ε.

Η Boeing εργάζεται σε ένα δεύτερο πολυετές συμβόλαιο και πέρυσι παραδόθηκαν 54 Chinook. Η πλειοψηφία πήγε στο Στρατό των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων δύο ΜΗ-47G στο 160ο Αεροπορικό Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων. Η εταιρεία παρέδωσε το τελευταίο CH-47F στον Καναδά και τρεις παραλλαγές Mk6 (γνωστά και ως HC6) στην Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF). Η παράδοση όλων των 14 Mk6 θα έχει ολοκληωθεί μέχρι το Νοέμβριο. «Αναμένουμε ότι η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα θα ανακοινωθεί από τη RAF στο επόμενο δίμηνο, και αναμένουμε τα ελικόπτερα αυτά να πάνe κατ 'ευθείαν στο θέατρο επιχειρήσεων όπου και αν μπορεί να απαιτηθεί», δήλωσε ο Στήβεν Πάρκερ από την Boeing.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγγειλε αυτά τα 14 νέα Chinook το 2011. Η σύμβαση με την Boeing για την προμήθεια των επιπλέον Chinook φέρνει τον συνολικό αριθμό των ελικοπτέρων του τύπου που έχει προμηθευτεί το Ηνωμένο Βασίλειο στις 60 μονάδες. 

Το Chinook CH-47 είναι στην υπηρεσία με τον Στρατό των ΗΠΑ από το 1962 . Οι πρώτες παραλλαγές που παραδόθηκαν στον Στρατό των ΗΠΑ ήταν το CH-47Α, B, C - και οι τρεις έζησαν τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Το μοντέλο CH-47D εισήχθη σε λειτουργία το 1979, ξεκίνησε με τις παραδόσεις το 1982, και πρόκειται για την πολυπληθέστερη παραλλαγή Chinook που υπηρετεί στον Στρατό των ΗΠΑ. Η παραγωγή του CH-47D έληξε το 1994.

Η εκσυγχρονισμένη παραλλαγή του στον Στρατό των ΗΠΑ είναι το CH-47F, μια παραλλαγή που αποτελείται από κυρίως νέες κατασκευές CH-47F και MH-47G των ειδικών δυνάμεων, με κάποια CH-47D που έχουν μετατραπεί. Το πρόγραμμα CH-47F «Βελτιωμένο Ελικόπτερο Μεταφορών» (ICH) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1999, με το πρώτο μοντέλο παραγωγής να έχει παραδοθεί τον Ιούνιο του 2006.

Αρχικά προγραμματίστηκε η παράδοση 452 CH-47F και 61 MH-47G. Αργότερα δόθηκε προτεραιότητα στο MH-47G, και το πρώτο παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2005. Μια πρώτη ομάδα MH-47 αναπτύχθηκε για την υποστήριξη της «Επιχείρηση Διαρκής Ειρήνη» το Μάρτιο 2007. Αρχικά, 35 CH-47D εκσυγχρονίστηκαν στην διαμόρφωση MH-47G, και αργότερα ακολούθησαν 9 MH-47D και 17 MH-47E.

Τα τελευταία MH-47Ε που αναβαθμίστηκαν στην διαμόρφωση MH-47G παραδόθηκαν το 2011. Τα υπόλοιπα ΜΗ-47G είναι νέας κατασκευής και εκσυγχρονισμένα στην βάση της πλατφόρμας MH-47E.

Το πρώτο νέας παραγωγής CH-47F παραδόθηκε στο Αεροπορικό Τεχνικό Δοκιμαστικό Κέντρο (ATTC) στην Αλαμπάμα, το Νοεμβρίου 2007. Η πρώτη μονάδα του Στρατού των ΗΠΑ με το CH-47F ήταν η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία στο Κεντάκι - οι παραδόσεις ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2007 και η πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την ίδια μονάδα αναφέρθηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η πρώτη πολεμική αποστολή CH-47F ήταν τον Ιούνιο του 2008 στο Ιράκ.

Τα σχέδια παραγωγής για το CH-47F αναθεωρούνται συνεχώς με βάση τις απαιτήσεις προσαρμογής του Στρατού των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι τρέχουσες δημοσιευμένες κατευθυντήριες γραμμές για τον στόχο απόκτησης είναι 464 CH-47F, εκ των οποίων 246 ανακατασκευασμένα και 218 νέες κατασκευές. Ο αριθμός αυτός ήταν στο πρόσφατο παρελθόν με 533 ελικόπτερα, υψηλότερος. Η Boeing που κατασκευάζει το ελικόπτερο, θα ολοκληρώσει τις τελευταίες παραδόσεις το 2019.

http://www.defencenews.gr/index.php/diafora/138-2014-09-29-18-33-46/1254-to-chinook-provlepetai-na-leitourgisei-eos-toulaxiston-to-2060

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις