Αυτοί ειναι οι δύο Έλληνες πιλότοι του μοιραίου F-16

Image
Το διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, που συνετρίβη χθες στις 16:16, συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. To F16 συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο πιλότων. 

















Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΑ στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.





Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση. 
Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, θα μεταβεί σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2015, στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας,







Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.




Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais οι στρατιώτες που εμπλέκονται στο τραγικό δυστύχημαΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΙΛΟΤΩΝ  έπαιρναν μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ Tactical Leadership Program (TLP) που εχει έδρα το Los Llanos (Albacete). Το TLP ειναι διεθνής κέντρο εκπαίδευσης και ανάπτυξης για τους πιλότους και ΓΙΑ τα πληρώματα του ΝΑΤΟ. Εκτος απο τα πρακτικά μαθήματα πτήσης το TLP παρέχει και θεωρητικά μαθήματα. Στο TLP λαμβάνουν μέρος δέκα χώρες - Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο - αν και το ΝΑΤΟ καλεί επίσης χώρες εντός και εκτός της συμμαχίας. 
Το TLP εγκαταστάθηκε στο Αλμπαθέτε, το 2006, απο το Βέλγιο και στην εφαρμογή και τη λειτουργία του έχουν επενδύσει πάνω από € 35 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής, δεν είχε υποστεί καμία ζημία.
Η εκπαίδευση στην οποία συμμετείχε το ελληνικό F-16 ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου και αναμένεται να λήξει στις 13 Φεβρουαρίου. 750 στρατιώτες έλαβαν μέρος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης.

Ο Ισπανός Αρχηγος του Γενικου Επιτελείου Αεροπορίας Στρατηγός Francisco Javier Arnaiz, βρίσκεται στη βάση της μοιραίας συντριβής συνοδευόμενος απο μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Τεχνική Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων σε Στρατιωτικά Αεροσκάφη (CITAAM). Ο Ισπανός υπουργός Άμυνας και η Ισπανιδα πρόεδρος της Castilla-La Mancha, Maria Dolores de Cospedal, επισκέφθηκαν τη βάση όπου συνέβη το μοιραίο δυστύχημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, εξέδωσε δήλωση στην οποία εξέφρασε τη θλίψη του και μετέφερε τα συλλυπητήρια του στα θύματα και στις οικογένειες τους καθώς και στις χώρες προέλευσης των στρατιωτικών και τόνισε οτι “αυτη η τραγωδία επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια του ΝΑΤΟ” (εδω όλη η δήλωση).

Επιπλέον ένας ένατος γάλλος στρατιωτικός υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του. Απο την συντριβή του F-16 σκοτώθηκαν επιτόπου οκτώ Γάλλοι και δύο Έλληνες.
Ο Γάλλος τραυματίας είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λα Παθ στη Μαδρίτη, διευκρίνισε ο Μανουέλ Βάσκες, εκπρόσωπος του υπουργείου. Άλλοι εννέα Γάλλοι, καθώς και ένδεκα Ιταλοί, τραυματίσθηκαν στο δυστύχημα. (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδω)

Πληροφορίες/ΒΙΝΤΕΟ - El Pais - NATO
Μετάφραση/Απόδοση - OnAlert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις