"Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει στο NATO ή αν θα γίνει ισλαμικό κράτος"

Image
Ο Μάικ Ρότζερς δεν είναι ένας τυχαίος Αμερικανός πολιτικός. Ήταν ο πρόεδρος της Μόνιμης Μικτής Επιτροπής Ασφαλείας του Κογκρέσου. Όταν λοιπόν ο κ. Ρότζερς λέει δημόσια πως “πρέπει να γίνει ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ”, η δήλωση αποκτά, αυτόματα, άλλη βαρύτητα. 
Σε συνέντευξή του, ο κ. Ρότζερ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Τουρκίας να μην επιτρέπει τη χρήση της βάσης του Ινσιρλίκ, από τις αμερικανικές δυνάμεις, που μάχονται κατά των τζιχαντιστών. “Η Τουρκία απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν επιθυμεί να έχει καμία σχετική  υποχρέωση. Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Πρέπει να υπάρξει η σχετική συζήτηση”, είπε.

Ο Ρότζερ αποσύρθηκε πριν λίγες μέρες, έχοντας αντιπροσωπεύσει το Μίσιγκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. “Δεν λέω πως πρέπει να τη διώξουμε από το ΝΑΤΟ, αλλά σίγουρα πρέπει να έχουμε μια σκληρή συζήτηση μαζί τους. Κάποιοι λένε, αυτή είναι η Τουρκία. Όχι. Όταν είσαι στο ΝΑΤΟ, έχεις ρόλο στο ΝΑΤΟ και αναλαμβάνεις τις ανάλογες ευθύνες. Αν το ΝΑΤΟ θέλει να επιβιώσει ως θεσμός δεν μπορεί να επιτρέψει στον οποιοδήποτε να συμπεριφέρεται ως μέλος όταν παίρνει ανταλλάγματα, αλλά να μην συμπεριφέρεται ως μέλος όταν τον έχεις ανάγκη. Κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο και η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Επιθυμεί να καταστεί ένα ισλαμικό, απομονωμένο κράτος, ή επιθυμεί να παραμείνει δημοκρατία που θα μπορεί να συμμερίζεται τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή;”, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. 

Ο Ρότζερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός έναντι της προσέγγισης των ΗΠΑ με το Ιράν, ενώ υποστήριξε πως το καθεστώς Άσαντ στην Συρία επιβιώνει μόνο χάρη στην ρωσική υποστήριξη. “Αν η Ρωσία σταματήσει να υποστηρίζει τον Άσαντ θα πέσει αμέσως. Το ξέρουμε και το ξέρουν. Είναι ένας περίπλοκος χορός, διότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πέσει ο Άσαντ  γρήγορα, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει χάος, όπως έγινε στη Λιβύη. Πρέπει, λοιπόν, να διαπραγματευθούμε με τη Ρωσία, ειδικά τώρα που πέφτει η τιμή του πετρελαίου”, είπε.

Πηγή: Al Monitor
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις