Tι να κάνετε σε περίπτωση εισβολής: Λιθουανικός οδηγός προς κατακτημένους

Tι να κάνετε σε περίπτωση εισβολής: Λιθουανικός οδηγός προς κατακτημένους
Βίλνιους
Καλώς ή κακώς, ο πληθυσμός καμίας χώρας δεν θεωρείται προετοιμασμένος ή έμπειρος σε εισβολή ξένου στρατού. Αυτό το... κενό συγκεκριμένα για τη Λιθουανία προσπαθεί να καλύψει το υπουργείο Άμυνας και συνέταξε εγχειρίδιο με απλές, πρακτικές οδηγίες για μία τέτοια κατάσταση εθνικής ανάγκης.

Το εγχειρίδιο, όπως αναφέρει το Reuters, θα διανεμηθεί την επόμενη εβδομάδα σε βιβλιοθήκες και θα μοιράζεται σε στρατιωτικές εκδηλώσεις.

Πέραν της αμφισβητήσιμης αξίας του, η σύνταξη του εγχειριδίου αντανακλά την αναζωπυρωθείσα ανησυχία στις βαλτικές χώρες και την ανατολική Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία.

Η πρώτη συμβουλή του εγχειριδίου είναι αυτή που δίνεται σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: «Μείνετε ψύχραμοι, μην πανικοβάλεστε και μην χάσετε την καθαρή σας σκέψη».

«Πυροβολισμοί έξω από τα παράθυρό σας δεν είναι και το τέλος του κόσμου» εξηγεί το εγχειρίδιο.

Οι Λιθουανοί θα πρέπει να αντισταθούν στους κατακτητές με πορείες, συγκεντρώσεις και απεργίες. Στο σύγχρονης οπτικής εγχειρίδιο συνιστάται επίσης η οργάνωση και μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook ή το Twitter. Χρήσιμες επίσης θα ήταν και κυβερνοεπιθέσεις.

Στη χειρότερη περίπτωση, εξηγεί το εγχειρίδιο, μία μορφή αντίστασης και σαμποτάζ είναι «τουλάχιστον να κάνετε τη δουλειά σας χειρότερα από ό,τι συνήθως».

Ο υπουργός Άμυνας Γιουόζας Ολέκας είπε στο Reuters πως «τα παραδείγματα της Γεωργίας και της Ουκρανίας, που έχασαν και οι δύο μέρος της επικράτειάς τους, μας δείχνουν πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παρόμοια κατάσταση κι εδώ, και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις