UAV και πλοία ανοικτής θαλάσσης παραγγέλνει η Κύπρος για την ΑΟΖ

Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Δρομολογεί εξοπλιστικά προγράμματα η  Εθνική Φρουρά Κύπρου με το βλέμμα στην καλύτερη επιτήρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Όπως αναφέρει η Κυπριακή εφημερίδα ''Πολίτης'', μέσα στο 2015  αναμένεται να αποκτήσει ένα σμήνος Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών  (UAV), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο επέκτασης της αγοράς  πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης με την παραγγελία τριών και όχι δύο σκαφών αυτής της κατηγορίας .

Παράλληλα προχωράει και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος επικοινωνιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να υπάρξει απεξάρτηση από τη εταιρία επικοινωνιών CYTA, έχοντας υπόψη και το ενδεχόμενο κάποια στιγμή η εταιρεία να ιδιωτικοποιηθεί.Όλες οι κινήσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015, γράφει η εφημερίδα.

 Υπ. Άμυνας:  Κονδύλια στον προϋπολογισμό

Προς επίρρωση των ανωτέρω όσον αφορά τουλάχιστον την κατεύθυνση ενίσχυσης συγκεκριμένων τομέων της άμυνας και ασφάλειας της Κύπρου,  ο  υπουργός Άμυνας  κ. Χριστόφορος  Φωκαΐδης  σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο ''Φιλελευθερο'' καταγράφει τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να παρέχει ασφάλεια στους ενεργειακούς της πόρους μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αρχίσουν να υλοποιούνται και αφορούν αφενός τα εξοπλιστικά προγράμματα, και αφετέρου συνεργασίες με χώρες όπως είναι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη ''ο φετινός προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από τη Βουλή περιλαμβάνει μια σειρά πολύ σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία έχουν σχέση ή σκοπεύουν να δώσουν δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί επιτήρηση και τον ενδεδειγμένο έλεγχο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα''.

Τι έχει προηγηθεί 

Να σημειωθεί ότι παρόλο που η εφημερίδα μιλά για αύξηση του αριθμού των  σκαφών ανοικτής θαλάσσης (OPV: Open Sea Patrol Vessel) οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς μέχρι τώρα ότι η απόκτηση των δυο ήταν δεδομένη. Για το  θέμα υπήρχε διάχυση διαφόρων πληροφοριών ή φημών με πιο ''δεμένη'' την παραχώρηση  δύο πυραυλακάτων από το Ισραήλ, - για αυτές φέρεται να υπήρξε το 2013 συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε, λόγω μη έγκρισής της από τη Βουλή. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει δέσμευση κονδυλίου στον προυπολογισμό και θα ανοίξει θέμα επιλογής της χώρας απόκτησης το επόμενο διάστημα.Πέραν του  Ισραήλ και η Γαλλία όπως και η Ελλάδα έχουν εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για την ναυπήγηση - το Παρίσι μάλιστα σε προηγούμενη φάση διαφαινόμενης εκκίνησης του θέματος είχε  αποστείλει την κατασκευής DCNS γαλλική κορβέτα «L’Adroit», τύπου Gowind, σε επίσημη επίσκεψη στη Λεμεσό στις αρχές του 2013.Πέραν της αναγκαιότητας κάλυψης  της ΑΟΖ,  προς την κατεύθυνση αγοράς  πλοίων τύπου OPV συντείνουν και  οι ανάγκες κάλυψης υποχρεώσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR)  καθώς όπως αναφέρουν ειδικοί, ένα κράτος και μάλιστα ευρωπαϊκό να μην μπορεί να έχει παρουσία σε τυχόν περιπτώσεις κινδυνευόντων μέσων εντός των ορίων του επειδή δεν διαθέτει τα κατάλληλα σκάφη όπως π.χ.τα περιπολικά ανοικτής  θαλάσσης.

Τώρα με βάση την συνέντευξη του κ. Φωκαΐδη στον ''Φιλελεύθερο''  προσδιορίζεται ακριβώς το πεδίο ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά  ( θαλάσσια και εναέρια μέσα) και με το  ρεπορτάζ του ''Πολίτη'' αυξάνονται κατά ένα τα υπό προμήθεια πλοία Ανοικτής Θαλάσσης. Προστίθενται δε και τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) και οι επικοινωνίες.


'''Στρατηγικό βάθος''


Πέραν της αναφοράς στα αμιγών εξοπλιστικά θέματα η συνέντευξη στον «Φ» του κ.  Χριστόφορου  Φωκαΐδη  έχει και άλλες, ιδιαίτερα μάλιστα σοβαρές- πτυχές: Ο Κύπριος Υπουργός εξήγησε ότι η Κύπρος  έχοντας γνώμονα ότι ''καμιά χώρα δεν θα πολεμήσει υπέρ της Κύπρου εάν δεν έχει ήδη κοινά συμφέροντα ή δεν αντιμετωπίζει κοινή απειλή'', στάθηκε ιδιαίτερα στο  πόσο σημαντικές είναι συνεργασίες με στρατηγικό βάθος.  

  Ειδικά για τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές χώρες ο κ Φωκαΐδη ς ανέφερε ότι πρέπει να αποκτήσει ''στρατηγικό βάθος. Προς επίτευξη αυτού του στόχου είναι σημαντική και η διάσταση της άμυνας. Χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες - πρόσθεσε-  θέλω να σας πω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε'', τονίζοντας  ότι ''χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, σε επίπεδο οικονομίας και ενέργειας, όπως αυτές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και που δίνουν μια νέα διάσταση σ’ αυτήν τη δυνατότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει επιτέλους τη γεωστρατηγική της θέση και να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα''.

Ο ρόλος των ΗΠΑ στον τομέα της Άμυνας

 Για τον ρόλο των ΗΠΑ ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε πως ''λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, οι ΗΠΑ προσδίδουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην Κύπρο''. ''Βεβαίως'', διευκρίνισε, ''αυτό θα πρέπει να το βλέπει κανείς υπό το φως του ισοζυγίου δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, για να μην δημιουργούμε και ψευδαισθήσεις. Θα σας αναφέρω όμως κάτι ενδεικτικό αυτής της νέας προσέγγισης από πλευράς ΗΠΑ. Σ’ ό,τι αφορά τον τομέα της Άμυνας-, πρόσθεσε- ''είχαμε για πρώτη φορά πριν μερικούς μήνες επίσκεψη αξιωματούχου του Πενταγώνου, του αναπληρωτή υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ εδώ στο Υπουργείο. Συζητήσαμε αυτό τον νέο ρόλο στα θέματα ασφάλειας που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσδίδουν στην Κύπρο, ειδικότερα σ’ ό,τι αφορά την αντιμετώπιση νέων και ασύμμετρων απειλών, ως αποτέλεσμα της έξαρσης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Όλα αυτά έχουν τη διασύνδεσή τους και με το όλο ζήτημα που αφορά τη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια''.

Αποκάλυψε ότι ''βρισκόμαστε σ’ έναν διάλογο για να προσδιορίσουμε το περιεχόμενο αυτής της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Εμείς θέλουμε να δώσουμε σε αυτό ουσιαστικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και  αναμένουμε από τους Αμερικανούς να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προκειμένου να τερματιστούν οι παράφορα προκλητικές και παράνομες επιχειρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου''. 
Εμείς να σημειώσουμε εδώ από την πλευρά μας το μπλοκάρισμα από το αμερικανικό Κογκρέσο της παραχώρησης στην Τουρκία δυο μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου Πέρρυ με αιτιολογία την προκλητική και απειλητική στάση της Άγκυρας στην Αν Μεσόγειο κατά Κύπρου και Ισραήλ για τα ενεργειακά.

Η θέση της Ρωσίας

Πάντως για την Κύπρο η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αυτονόητα δημιουργεί ερωτήματα μήπως αυτή έχει επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία αποτελούσε πάντα έναν βασικό παράγοντα στήριξης των προσπαθειών της Κύπρου για αμυντική θωράκιση. Σε αυτό το ερώτημα που τέθηκε από την κυπριακή εφημερίδα  ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου  ήταν κατηγορηματικός: ''Η Ρωσία είναι μια χώρα, με την οποία διατηρούμε και αναπτύσσουμε παραδοσιακά στενές και φιλικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές, λοιπόν, δεν βρίσκονται σε αντίφαση με οποιαδήποτε ενίσχυση των σχέσεών μας με άλλες χώρες, ούτε και πρέπει να οδηγούν σε παρερμηνείες, ως προς τον προσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής''.

onalert

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις