Δύο μόνο προσφορές για τα πετρέλαια της δυτικής Ελλάδας, απόντες οι Ιταλοί

Δύο μόνο προσφορές για τα πετρέλαια της δυτικής Ελλάδας, απόντες οι Ιταλοί
Δύο τελικά προσφορές, υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, η μία από τα ΕΛΠΕ και η άλλη από την επίσης ελληνική Energean Oil.


Η προθεσμία έληξε σήμερα το μεσημέρι, και όπως αναμενόταν, η ιταλική Enel που έπειτα από δικό της αίτημα πέρυσι είχε προκηρυχθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, τελικά δεν κατέβηκε.

Η Energean Oil κατέθεσε προσφορά για τις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα (4.762,9 τ.χλμ.) και Αιτωλοακαρνανία (4.360 τ.χλμ), και τα ΕΛΠΕ για τις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Σίγουρα η προσέλευση δύο εταιρειών, των ΕΛΠΕ που κατά 40% ελέγχονται από τον όμιλο Λάτση, και της Energean Oil (που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο) και στην οποία κατά 40% συμμετέχει το αμερικανικό fund της Third Point, αποτελούν μια ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Προβληματισμός επικρατεί όσον αφορά την μη προσέλευση ξένων παικτών, και ειδικά της ιταλικής Enel που πρώτη είχε ζητήσει από τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη.Μανιάτη να προκηρύξει διαγωνισμό για τα πετρέλαια της δυτικής Ελλάδας.

Το αρχικό ενδιαφέρον των Ιταλών για τις συγκεκριμένες περιοχές είχε ερμηνευτεί από το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ενεργό παρουσία σε κοιτάσματα της Αδριατικής. Από τότε όμως που ο ιταλικός όμιλος προσέγγισε για πρώτη φορά το project μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει περικόψει τα σχέδια των εταιρειών για νέες επενδύσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη χώρα μας και λόγους που αφορούν σε στρατηγικές επιλογές της ίδιας της εταιρείας, μπορεί να εξηγούν την απομάκρυνσή της.

Όσο για τον άλλο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων, για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης φαίνεται ότι οδεύει σε παράταση, μετά τις προ ημερών δηλώσεις του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη ότι θα επανεξεταστούν οι όροι.

Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν, πάντως, ότι δεδομένων των συνθηκών, η παράταση μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες μπορεί να είναι οι πιο υποσχόμενες από όλες τις παραχωρήσεις που έχουν «τρέξει» ως σήμερα, όμως απαιτούν έρευνες πολύ υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους, όπου μπορεί να βρίσκονται τα όποια κοιτάσματα.

Με δεδομένο ότι αρκετές πετρελαϊκές αποχωρούν από τις ακριβές έρευνες και από τα ακριβά κοιτάσματα, επειδή το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από την τιμή διάθεσης του αργού σήμερα, οι προοπτικές του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι αρκετά αβέβαιες.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις