ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας: «Τι θα αλλάξουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΝΤΑΛΟΥΜΗ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας είναι, αν όχι ο μοναδικός, οπωσδήποτε ένα από τα ελάχιστα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που γνωρίζουν, σε όλο τους το μέγεθος, τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Άμυνας γενικότερα. Κι αυτό όχι μόνον... λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας -είναι υποστράτηγος ε.α., προερχόμενος από το Όπλο των Τεθωρακισμένων- αλλά και λόγω της ενασχόλησής του με τα της Άμυνας και μετά την αποστρατεία του, είτε ως διδάσκων στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είτε αρθρογραφώντας.

Για τους αναγνώστες της «Α&Δ», ο κ. Τόσκας μόνον άγνωστος δεν είναι, καθώς πολλά -αν όχι τα περισσότερα- άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες του περιοδικού μας. Στη συνέντευξη που ακολουθεί λέει πολλά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα.

«ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»: Τα τελευταία 17 χρόνια οι πάντες, όταν αναφέρονταν στις Ένοπλες Δυνάμεις, έκαναν λόγο για «αλλαγές», «εκσυγχρονισμό», «αναδιοργάνωση» «βαθιές τομές» κι ένα σωρό άλλους τέτοιους εύηχους χαρακτηρισμούς, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν πολλά πράγματα. Έχει η κυβέρνηση το πρόγραμμα και -προπαντός- τη θέληση να προχωρήσει σε πράξεις που θα βελτιώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις;

ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας: Έχετε δίκαιο, όταν προβληματίζεστε και αμφιβάλλετε, όταν ακούτε όρους που έχουν σχέση με «αναδιοργάνωση», «βαθιές τομές» κ.λπ. Πολλές έννοιες έχουν χάσει τη σημασία τους, επειδή χρησιμοποιήθηκαν για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες της στιγμής, κομματικές, ευκαιριακές, τοπικές, συντεχνιακές, χωρίς να ανταποκρίνονται τα λόγια στα έργα. Από εμάς κι εννοώ, όλη την κυβέρνηση, αλλά -ειδικά για τα θέματα που συζητάμε- όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπάρχει και η βούληση και η γνώση, για να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ποσοτικές και τελικά ποιοτικές αλλαγές.

«Α&Δ»: Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των σχεδιαζόμενων αλλαγών;

Νίκος Τόσκας: Η τωρινή στελέχωση των σχηματισμών και μονάδων σε κρίσιμες περιοχές δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε το ποσοστό με παράλληλη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δυσκολότερες περιοχές της Θράκης και των νησιών.

«Α&Δ»: Για αρκετά χρόνια έχετε διδάξει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και, επομένως, έχετε άμεση εμπειρία του εκπαιδευτικού συστήματος στις στρατιωτικές σχολές. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει;

Νίκος Τόσκας: Στις στρατιωτικές σχολές των Κλάδων δεν υπάρχει ενιαία κατεύθυνση σε ότι αφορά τον αξιωματικό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Υπάρχει υπερβολικός αριθμός ακαδημαϊκών μαθημάτων, πέραν των πραγματικών επιδιώξεων, και η στρατιωτική εκπαίδευση είναι προσαρμοσμένη σε παλαιό πρότυπα. Το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό και γι’ αυτό θα γίνουν σύντομα αλλαγές, ώστε να παράγουμε αξιωματικούς με γνώση, πειθαρχία και δημοκρατική πατριωτική αντίληψη.

«Α&Δ»: Οι σχολές υπαξιωματικών, για ανεξήγητους λόγους, δεν αναβαθμίστηκαν, όπως τα ΤΕΙ, σε σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου. Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα στην άρση αυτής της αδικίας;

Νίκος Τόσκας: Στην ίδια κατεύθυνση, θα εξετάσουμε την εκπαίδευση των υπαξιωματικών. Χρειαζόμαστε μαχητές, αλλά και μορφωμένα στελέχη. Μέχρι τώρα, οι σχολές υπαξιωματικών ήταν σχολές μειωμένης προτεραιότητας, θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές.

«Α&Δ»: Ο θεσμός του επαγγελματία οπλίτη (ΕΠΟΠ) υστερούσε των αντίστοιχων θεσμών των άλλων ΝΑΤΟϊκών Ενόπλων Δυνάμεων ήδη από την εποχή της δημιουργίας του. Αποδείχτηκε όμως ένας σαφώς χρήσιμος θεσμός, θα προχωρήσετε σε βελτιώσεις;

Νίκος Τόσκας: Ο θεσμός των ΕΠΟΠ δημιουργήθηκε πρόχειρα, με πολλές αβεβαιότητες και ασάφειες, και γι’ αυτό, αν και πρόσφερε πολλά, υστερεί. Οι επαγγελματίες οπλίτες είναι το απαραίτητο επίπεδο που αυξάνει τη μαχητική ικανότητα των μονάδων. Δεν είναι οι επαγγελματίες της «σκοπιάς» και θα πρέπει να εξετάσουμε την ηλικιακή τους γήρανση και τον τρόπο χρησιμοποίησής τους. Σαφώς είναι χρήσιμος θεσμός, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά και οι στρατεύσιμοι οπλίτες, θα πρέπει να ξεφύγουμε από την εμφυλιοπολεμική και ευθυνόφοβη αντίληψη των περιμετρικών σκοπιών στα στρατόπεδα. Ο πληθυσμός, αλλά και ο προϋπολογισμός μας δεν επαρκεί για τέτοιες σπατάλες, ειδικά αυτή την περίοδο.

«Α&Δ»: Τι θα γίνει με τη θητεία; Σκοπεύετε να «κλείσετε τα παράθυρα» που την υπονομεύουν και δημιουργούν στρατιές ανυπότακτων;

Νίκος Τόσκας: Η θητεία υπονομεύεται κύρια από την μεγάλη διασπορά των μονάδων και στρατοπέδων και την αλόγιστη χρησιμοποίηση των στρατευμένων σε θέματα ασφάλειας. Χρειαζόμαστε και μορφωμένους στρατευμένους και εκπαιδευμένους στρατιωτικά και με πίστη στα δημοκρατικά πατριωτικά ιδεώδη. Χρειάζεται να κλείσουν «παράθυρα», αλλά και να ανοίξουν ευκαιρίες σοβαρής ενασχόλησης. Η θητεία δεν είναι αγγαρεία, είναι πατριωτική υποχρέωση και έναρξη προσφοράς στα κοινά.

«Α&Δ»: Κύριε Τόσκα σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Νίκος Τόσκας: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

(ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015)

http://staratalogia.blogspot.gr/2015/03/blog-post_10.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις