Τουρκία: Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τα ξημερώματα τους 130.000 νεκρούς της Μάχης της Καλλίπολης

Τουρκία: Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τα ξημερώματα τους 130.000 νεκρούς της Μάχης της Καλλίπολης
Χιλιάδες άνθρωποι από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Τουρκία συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στα παράλια της Καλλίπολης για την πρωινή λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων μιας από τις αιματηρότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Στη Μάχη της Καλλίπολης, πριν από ακριβώς έναν αιώνα, σκοτώθηκαν 130.000 άνθρωποι, άνδρες του οθωμανικού στρατού από τη μία και των ANZAC, του εκστρατευτικού σώματος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας από την άλλη.

«Όπως και όλες οι γενιές πριν από εμάς, βρισκόμαστε εδώ στην Καλλίπολη επειδή πιστεύουμε ότι η ANZAC εκπροσωπούσε την καλύτερη πλευρά των Αυστραλών», είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ στο πλήθος. 

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο, μέσα σε υπνόσακους, προκειμένου να μην χάσουν την πρωινή τελετή και να τιμήσουν τους χιλιάδες νεκρούς της εκστρατείας αυτής η οποία βοήθησε στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών.

«Τιμούμε την επιμονή αυτών που σκαρφάλωσαν στους βράχος εν μέσω καταιγισμού πυρών. Τιμούμε τη συμπόνοια των νοσοκόμων που φρόντισαν τους χιλιάδες τραυματίες και τον μέγιστο βαθμό της αγάπης που μπορεί να επιδείξει κανείς: να δώσει τη ζωή του για έναν φίλο», πρόσθεσε ο Άμποτ.

Στο Σίδνεϊ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα στο Μάρτιν Πλέις. Μια στρατιωτική μπάντα από γκάιντες παιάνιζε εμβατήρια σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου πέρσι ένας ένοπλος σκότωσε δύο ομήρους μέσα σε μια καφετέρια.

Στη Νέα Ζηλανδία, το Μουσείο του Όκλαντ υπολογίζει ότι περίπου 30.000 άνθρωποι θα παραβρεθούν στην επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί εκεί για τους νεκρούς της Καλλίπολης. Άλλοι 20.000 συγκεντρώθηκαν για την τελετή που έγινε στο 
Μνημείο του Πολέμου στο Ουέλινγκτον, παρουσία του γενικού κυβερνήτης Τζέρι Ματεπαράε και του Αυστραλού ομολόγου του Πίτερ Κοσγκρόουβ.

tanea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις